Jakub Chrobák vystoupí na Ostravské vlně Colours of Ostrava

úterý 15. července 2014 15:10 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOSTRAVA – Kdy? 18. července ve 14 hodin. Kde? Ostrava, areál Dolních Vítkovic – Poetry stage. Co? Slavnostní křest nové poetické scény Ostravská vlna. Kdo? Petr Hruška, Jan Nemček, Ivan Motýl, Petr Hruška s Yvettou Ellerovou a Jakub Chrobák.

Pátek 18. července, tedy druhý den multižánrového festivalu Colours of Ostrava, bude mimo jiné ve znamení poezie. Ve 14 hodin se na festivalové Poetry stage odehraje Slavnostní křest nové poetické scény Ostravská vlna. A právě na ní se také představí básník, literární kritik a vědec, pedagog Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a organizační duše opavských setkání Básnické hlasy, Mgr. Jakub Chrobák, Ph.D.

Jakub Chrobák, bytostně spojený zejména se Vsetínem a Ostravou, představí festivalovým fanouškům svoji nejnovější sbírku Jak prázdné kolo, po ráfku, kde se právě vztah k těmto dvěma místům významně promítá. Zabývá se ale také vírou a ikonou Boha či odkrývá něco z tajemných koutů své literární duše.

Na autorském kontě Jakuba Chrobáka jsou již předchozí sbírky Až dopiju, tak zaplatím a Adresy. Verše z nich mohli slyšet posluchači na řadě autorských čtení a setkání, kde Jakub Chrobák vystupoval, ale třeba také z obrazovek České televize, kde jejich autor provází pořadem Svět jedna báseň. V roli moderátora jej můžeme vidět nejen na opavských akcích Básnické hlasy, ale třeba také na ostravské části Měsíce autorského čtení.

Ostravskou vlnu, novinkovou aktivitu letošního ročníku “Colours“, uvede do života laureát Státní ceny za literaturu Petr Hruška literárně-hudební koláží z textů své sbírky Darmata. Hruškovy verše hudebně doprovodí jeho žena Yvetta Ellerová a syn František Hruška. Po něm dostane slovo publicista a básník Ivan Motýl a vítkovický areál se stane kulisami jeho básnické skladby Hadry, kosti, píšťaly a plech, kterou přímo pro tuto událost připravil. Jako třetí v pořadí vystoupí Jakub Chrobák a závěrečný prostor úvodní akce na Poetry stage bude patřit laureátu Literární ceny Vladimíra Vokolka Janu Nemčekovi.

Poetická scéna Ostravská vlna bude fungovat po celé čtyři dny festivalu a scénu zájemci najdou v objektu Velkého světa techniky. “Colours“ chtějí poezii představit v nejrůznějších podobách a vlnách – od autorského čtení přes propojení poezie a hudby po slam poezii či různé přístupy k improvizacím. Není bez zajímavosti, že koncepci Poetické scény dala Mgr. Blanka Fišerová, která ještě nedávno také pedagogicky působila na Slezské univerzitě.

Podrobnější program poetické scény Ostravská vlna a celého Colours of Ostrava
najdete na webu.

Poezie na Colours of Ostrava představí v devíti blocích. Například v bloku nazvaném Soliterní vlna se představí někdejší brněnský vydavatel samizdatové literatury, dnes hudebník a básník Jaroslav Erik Frič. Z mimoostravských básníků zazní také verše Daniela Hradeckého či Jaromíra Typlta, známého jako Básník Ticho. Ve Vlně improvizace se představí například Blanka Fišerová, Jan Delong, Jiří Měsíc, Pavel Zajíc a další, Slam vlna, uvedená opět Petrem Hruškou, představí například Bohdana Bláhovce či Bio Mashu, Ženská vlna mimo dalších nabídne polsko-českou básnířku Renatu Putzlacher-Buchtovou.

Poslední festivalový den (neděle 20. července) se na Poetry stage prolne poezie s divadlem. Nejprve se odehraje netradiční hudebně-vokálně-dramaticko-poetická verze Shakespearovy tragédie Hamlet v podání kulturního spolku Upstairs pod režisérskou taktovkou Jany Janěkové. Jako dramaturgyně je pod hrou podepsána Blanka Fišerová. Prostor k osobní prezentaci ale na "Colours" dostane každý, kdo v sobě cítí poetické srdce. V 16.30 hodin vypukne Čtení v barvách, kdy bude mikrofon k dispozici těm, kdo mají odvahu oslovit ostatní svými verši, úryvkem z knihy nebo prezentací guerillových básní.

Poetickou scénu festivalu bude provázet Mobilní knihovnička. Její princip asi není nutné představovat - každý může přinést knihu a na místě vyměnit za jinou. Mobilní knihovnička bude otevřena v pátek 15.00 - 15.30, v 16.30 pak představí projekt Alena Bittmarová z partnerské Knihovny města Ostravy. V sobotu se knihovnička otevře v časech 14.30 - 15.00 a 16.30 - 17.00 a v neděli 16.00 - 16.30.

O poezii na Colours of Ostrava poskytla Blanka Fišerová rozhovor pro Ostravan.cz
přečtete si ho zde

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015