Menza karvinské fakulty už má nového provozovatele

čtvrtek 17. července 2014 7:19 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – Menza Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné Slezské univerzity v Opavě bude mít od počátku zimního semestru 2014/2015 jiného provozovatele. Nového nájemce a provozovatele menzy a bufetu v atriu budovy hledala fakulta už delší čas.

Důvod je jednoduchý – ze strany studentů i pracovníků fakulty byla stále častěji konstatována nespokojenost s kvalitou poskytovaných služeb, a tak mnozí raději vyráželi za obědy do restaurací a podniků ve městě, než do jídelny, kterou měli přímo v budově. To i přes fakt, že student má nárok po předložení průkazu studenta na dvě dotovaná jídla denně. Proto byla vypsána veřejná zakázka s názvem “Zajištění stravování pro studenty a zaměstnance“ jako podnikatelský záměr společně se sousedním bufetem. Ale stalo se, že z formálních důvodů musel být záměr zrušen, i když se zájemci o službu objevili.

Pronajmout menzu se nakonec podařilo až ve třetím kole, kdy byly oba provozy od sebe odděleny. Zájemce si tak mohl vzít do pronájmu jen výdejnu a jídelnu v přízemí a s ní související moderně vybavenou velkou kuchyň a skladové prostory v suterénu budovy. Jsou to skutečně velké prostory, vždyť kuchyň má kapacitu 780 jídel denně a byly doby, kdy jela na plný provoz. Dnes, kdy fakulta působí v několika budovách po Karviné, se sice tolik porcí nepřipravuje, ale jsou tu jistě i jiné možnosti mimo univerzitu, aby vývařovna nezahálela. Samostatně se pak nabízel bufet v sousedství jídelny, případně mohl dotyčný provozovat oboje.

Foto: Martin KůsOd nového semestru, tedy od podzimu 2014, bude stravování v menze zajišťovat nový provozovatel, kterým bude WH 4U Agency, s.r.o. z Ostravy. Společnost zvítězila mezi čtyřmi zájemci,“ říká k současné situaci Ing. Marcela Valchová z útvaru tajemníka OPF s tím, že stejná firma projevila zájem i o provozování bufetu.

V současné době mají studenti i zaměstnanci dvě možnosti univerzitního stravování. Jednu menzu najdou v budově na Univerzitním náměstí, druhou pak v budově Na Vyhlídce, kde jsou i koleje. Vybrat si pak každý může ze dvou systémů – platby hotově přímo při výdeji jídla nebo využití bezhotovostního internetového portálu ISKaM 4.

Studenti i pracovníci mají možnost objednat si a platit oběd v menze elektronicky (ale stejně tak řešit ubytování na kolejích). Vše mohou obsluhovat pomocí internetového portálu ISKaM 4 (http://iskam.opf.slu.cz/). Moc to ale nedělají. „Tato služba, která funguje od akademického roku 2012/2013, je využívaná jen částečně, snad proto, že na výhody tohoto způsobu studenti zatím nepřišli,“ konstatuje Vlasta Avlojarisová, vedoucí oddělení Vysokoškolské koleje a menzy. Principem je, že si student vytvoří konto, ze kterého automaticky hradí stravu, kolejné a další své potřeby bezhotovostně. Logickou podmínkou je kladný zůstatek. Těm, kteří se pak nemohou dostavit a své jídlo odebrat, slouží tzv. burza jídel. Do doby před ukončením vydávání stravy mohou svoji porci nabídnout někomu jinému, ten si jídlo odebere a zaplatí, původnímu objednavateli tak nepropadne jeho objednávka.  

Jaká je nabídka stravování v menze, najde každý na webu Kolejí a menz OPF, odkud se dostane na všechny ostatní odkazy a služby tohoto oddělení, a to včetně návodu na objednávkovou službu stravovacího systému ISKaM.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015