Biovysílání Rádia Orion podpořila i vědecká práce Slezské univerzity

čtvrtek 2. dubna 2015 10:41 Autor: Martin Kůs

BioradioOSTRAVSKO - Působilo to jako naprosto seriózní zpráva, navíc podložená názory fundovaných odborníků a lidí známých z veřejného a uměleckého života. Hitrádio Orion spustilo BIOVYSÍLÁNÍ, jako první rozhlasová stanice v Evropě zahájilo vysílání prostřednictvím biovln FM! Jediná drobná vada na všem bylo, že ten den byla středa 1. dubna 2015. Tedy APRÍL! Takže celou tuto zprávu NEBERTE VÁŽNĚ!

„Vážení posluchači, drazí přátelé. Máme pro vás velkou novinu. Dnes, 1. dubna 2015, si vůbec poprvé v historii společně vychutnáváme unikátní rozhlasové biovysílání. Na Hitrádiu Orion jsme hrdí na to, že vám jej můžeme představit zrovna my,“ uvedl moderátor rádia programový den.   

Součástí vysílání se stala i hodnocení a názory osobností. Protože se na vývoji technologie podílela i Slezská univerzity, jedním z hovořících byl i rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Pavel Tuleja: „Naši vědci přispěli k rozvoji této oblasti také tím, že popsali základní vlastnosti impulzivní biovlny, tedy iluminiocitu, černobílost a bipolarizaci.“  Vedle něj promluvil například ostravský primátor Tomáš Macura: „Velká gratulace Hitrádiu Orion za pokrokovost. Já vás znám dlouhá léta jako velmi progresivní rádio. Pro mne je velkým zadostiučiněním, že tady na Moravě a ve Slezsku máme možnost tuto technologii zažít jako první. Ukazuje to ostatně, jak perspektivní jsme region.“ Z umělců zazněla slova například Xindl X: „To jsou právě ty vlastnosti, díky kterým já konečně mohu začít smysluplně dělat 3D hudbu." Účinky biovln údajně zachytila i ostravská ZOO. „Masožravci prakticky okamžitě přešli na rostlinnou stravu,“ potvrdila informaci posluchačům stále ještě šokovaná mluvčí zahrady Šárka Kalouskvá.

Netušíme, kolik posluchačů přijalo informaci o biovlnách jako hotovou věc a kolik si uvědomilo, že se jedná o aprílový vtípek. Ostatně informace, které zaznívaly, byly velmi věrohodné a "na oko" podložené dlouhodobým vědeckým výzkumem: Certifikované biovlny nabízí oproti klasickým mnoho výhod. Tou nejzásadnější je pocitově lepší poslech na bázi 3D hudby. Je prokázáno, že také pozitivně působí na lidskou psychiku a tělo. „Sami jsme překvapeni, kolik dalších a dalších pozitivních účinků naše biovlny mají. Ukázalo se například, že děti v dosahu biovln tolik nezlobí, roste chuť k práci a metabolismus zrychluje na maximum. Náklady byly vysoké, přesto jsem šťastný, že můžu být u toho. Je to tak velký skok kupředu, že i v tuto chvíli klasická technologie připomíná dobu kamennou. Nové éra rozhlasu právě začíná,“ přidal se také programový ředitel Hitrádia Orion Miroslav Pelegrin.

Jak je vidět, i jindy vážná a seriózní akademická půda se umí prezentovat jako místo veselé a vtipné. Je jen škoda, že takovýchto aprílových dní není v roce více.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015