Z Opavského knížete polským králem

pondělí 13. dubna 2015 14:27 Autor: Martin Kůs

Pozvánka na přednáškuOPAVA - Z Opavského knížete polským králem. Podivuhodné mládí jagellonského prince Zikmunda. To je název přednášky absolventa Ústavu historických věd Slezské univerzity a opavského archiváře Mgr. Petra Kozáka Ph.D., na kterou zve zájemce o historii opavská pobočka SHČR (Historický klub 1872).

Přednáška se koná ve čtvrtek 16. dubna v čajovně Harmonie na Krnovské ulici od 18. hodin.

Petr Kozák bude vyprávět o jednom z nejvýznamnějších a také nejvýraznějších šlechticů se vztahem k Opavsku: „Zikmund I. Starý náleží bezesporu mezi nejslavnější polsko-litevské panovníky a u našich severních sousedů ho zná doslova každé malé dítě. V českém prostředí však jeho jméno rezonuje zpravidla pouze mezi odborníky. Přitom ho v mládí souhra náhod a osudových rozhodnutí přivedla až do českých zemí, konkrétně do Slezska, kde se ujal vlády mimo jiné též v Opavském knížectví," v krátkosti popisuje Petr Kozák tuto osobnost.

Další informace k přednášce naleznete na Facebooku

Vedle přednášky bude večer také provázet chvíle o poznání slavnostnější. Tou bude představení a uvedení nové publikace Petra Kozáka Účty dvora prince Zikmunda Jagellonského.

Přebal knihyJedná se o nejnovější knižní počin Petra Kozáka, ve kterém se zabývá dobou a významem kralevice Zikmunda z pohledu, jak bychom dnes řekli, účetnictví. Právě účetní zdroje z doby jeho vlády - vévody hlohovského a opavského, nejvyššího hejtmana Slezska a Lužic, z let (1493) 1500–1507, patří svou úplností k ojedinělým informačním zdrojům, které geografickým záběrem pokrývají oblasti Uher, Slezska, Lužic, Moravy, Malopolska a Velkopolska. Na základě finančních a dalších zaznamenaných toků máme dnes skvělou možnost nahlížet na tehdejší kulturní, sociální, hospodářské i politické události a podrobit je kritické analýze. 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015