Vedení FVP seznámilo akademiky se stavem fakulty i s plány do budoucna

pátek 24. dubna 2015 11:31 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs 

OPAVA - Předseda Akademického senátu Fakulty veřejných politik v Opavě (AS FVP) Mgr. Kamil Janiš, Ph.D., svolal na středu 22. dubna 2015 shromáždění Akademické obce Fakulty veřejných politik v Opavě.

Podle předsedy AS FVP bylo hlavním důvodem informování akademické obce o stavu a činnosti Fakulty veřejných politik v uplynulém období.  Přítomno tak bylo kompletní vedení fakulty - děkan FVP doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D., proděkan pro vědu a zahraniční styky FVP prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., proděkanka pro studijní a sociální záležitosti a proděkanka pověřená vedením Oddělení pro informace a rozvoj FVP Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D., a tajemník FVP Ing. Josef Vícha. Na dotazy studentů, akademiků a pracovníků byli připraveni odpovídat také zástupci AS FVP.

Hlediště přednáškového sálu H3 v areálu na Hradecké ulici ale prakticky stoprocentně obsadili akademičtí a administrativní pracovníci fakulty. Studenti o informace neprojevili téměř žádný zájem.   

Fotoreportáž ze shromáždění najdete na facebooku Slezské univerzity

Foto: Martin KůsO úvodní slovo setkání požádal předseda senátu Kamil Janiš rektora Slezské univerzity v Opavě doc. Pavla Tuleju, který přítomné pozdravil a krátce k nim promluvil. Poté se posadil do hlediště, protože, jak připomněl, i on je jako vyučující členem akademické obce fakulty.
 
Po rektorovi se k mikrofonu vrátil Kamil Janiš a seznámil akademickou obec s aktivitami akademického senátu fakulty a jeho současným složením. Následně předal slovo předsedkyni studentské komory AS FVP Sáře Pospíšilové, která ostatní informovala o dotazníkovém řízení mezi studenty s tím, že anonymní data této ankety budou použita při další analýze kvality fakulty.

Hlavní slovo setkání měl děkan fakulty doc. Dušan Janák. Svým kolegům přiblížil aktuální stav celé součásti a na vypovídajících grafech ukázal, jaký vývoj v uplynulém pětiletí fakulta prodělala.

Foto: Martin KůsV mnohém se jednalo o pozitivní a optimistická čísla, dokazující dobré nastavení fakulty a jejích oborů. Děkan ale neváhal poukázat ani na některé problémy, případně na nesplněná očekávání v činnosti pracovišť nebo komplikace při reakreditacích některých oborů. Za největší problém pak označil snižující se počet státem financovaných studentů a to ještě v kombinaci se změnami KEN, které vedou k nižším částkám na tyto posluchače. Naopak velmi zajímavé a optimistické byly úvahy o budoucnosti fakulty, které se v nedávné minulosti podařilo akreditovat ojedinělé česko-slovenské studium ve spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Jak děkan Janák zdůraznil, Fakulta veřejných politik si tak otevřela dveře nejen na Slovensko, ale podle prvních ohlasů také do Polska a na Ukrajinu. Podobně byly akademici seznámeni s projektem zahájení činnosti střediska celoživotního vzdělávání ve Vsetíně a se zájmem vedení fakulty na přípravě a otevření studijního programu v angličtině. Další děkanovo významné zamyšlení bylo věnováno uplatitelnosti absolventů na trhu práce, tedy jednomu z významných hledisek dnešního hodnocení vysokých škol.

Děkan Janák se pozastavil také nad projektovými a publikačními aktivitami akademiků, vydáváním recenzovaných odborných časopisů fakultou, výměnnými studijními a pracovními pobyty studentů i pedagogů, ale také kvalitativním růstem pedagogického sboru, kdy se daří udržovat počty profesorů a významně roste počet odborných asistentů oproti klesajícímu počtu běžných asistentů. Apeloval na své kolegy, aby i nadále pracovali na svém kariérním růstu.

V závěrečné části setkání byli představitelé fakulty k dispozici přítomným a odpovídali na dotazy. Členové akademické obce fakulty se zajímali o výstupy analýzy kvality či o systém státních závěrečných zkoušek v aktuální situaci, ale nejvíce otázek se týkalo změn v dislokaci fakultních pracovišť. To souviselo s předáním první části rekonstruované budovy na Bezručově náměstí 14 fakultě a následným stěhováním pracovišť, které bude zahájeno v květnu, tedy za několik málo dní. Na tyto otázky odpověděl především tajemník fakulty Ing. Josef Vícha.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015