Program majálesového Divadelního dne se odehraje na dvou scénách

neděle 26. dubna 2015 23:59 Autor: Martin Kůs

Bejrutsky_narez

OPAVA – Kvalita a hlavně kvalita domácí. Tak by se dal charakterizovat Divadelní den Opavského majálesu 2015. Ten je připraven na úterý 28. dubna a hlavními scénami se pro něj stane Loutkové divadlo Střediska volného času a Evžen Jazz Café klub. V rámci Asociace studentů a přátel Slezské univerzity, která majáles pořádá, si Divadelní den “vzal“ na starost Jakub Plaskura, posluchač druhého ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě.

Pozvánka na akci„Chceme letos představit divákům hlavně lokální tvorbu, tedy divadelní soubory z Opavy, případně z Ostravy,“ říká hlavní pořadatel Divadelního dne. Vedle “domácího“ univerzitního souboru Dramkrou se představí například divadelníci Slezského gymnázia Opava s originální adaptací humoristického díla Leo Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.

Vedle divadelních kusů bude pódium patřit také ostravské skupině divadelní improvizace All Imp. Toto vystoupení, které může být pro mnohé milým překvapením, se stane jakýmsi můstkem mezi odlehčeným divadlem studentů Slezského gymnázia a nanejvýš vážnou hrou Bejrútský nářez,“ konstatuje Jakub Plaskura.

Jak už bylo naznačeno, divadelní soubor studentů Slezské univerzity Dramkrou představí hned dvě své hry. Tou první bude tragikomedie Rak nechodí pozpátku a na Divadelním dni bude uvedena ve své opavské premiéře. „Hru jsme přihlásili na nedávný festival v Novém Strašecí a tamní porotu zaujala natolik, že ji nominovala na celostátní Mladou scénu Ústí nad Orlicí,“ zdůrazňuje student, že opavské studentské divadlo si získává respekt i jinde.

Vrcholem první části divadelního dne ale bude uvedení hry Bejrútský nářez. Za adaptaci stejnojmenné jednoaktovky amerického dramatika Israela Horovitze získal soubor opavských studentů na divadelním festivalu Hobblík 2015 v Hodoníně, konaném 20. – 21. března, hned dvě významná ocenění: za herecký výkon v roli Benjyho v inscenaci Bejrútský nářez bylo uděleno čestné uznání Jakubu Plaskurovi a inscenace dostala doporučení k účasti na festivalu Mladá scéna 2015 v Ústí nad Orlicí. Světová premiéra této hry se uskutečnila v prosinci 2014 ve Staré Aréně v Ostravě a hru nastudoval THeatr Ludem Ostrava ve spolupráci právě se studenty II. ročníku oboru Kulturní dramaturgie.

Divadelní večer bude mít své zakončení v Evžen Jazz Café klubu v Beethovenově ulici v Opavě.  Zde se setkají majálesoví hosté s poezií, konkrétně autorským čtením Jakuba Chrobáka, Ondřeje Hložka a Matěje Keberleho. Zatímco první dva pány asi není třeba představovat - oba jsou ze svých aktivit Básnické hlasy v Opavě dobře známými personami - u Matěje se chvilku zastavíme:

„Matěj je herec našeho souboru Dramkrou, který se podílí i na psaní našich her. Nicméně také píše zajímavou poezii, kterou však zatím před světem schovával do šuplíku. Vystoupení tak bude Matějovou veřejnou básnickou premiérou, a kdo zná jeho aktivity okolo divadla, asi už tuší, že i jeho poezie bude stát za to,“ říká Jakub s tím, že on sám večeru poezie pracovně říká Večer tří mušketýrů.
Aby večer nebyl jen jedna linka plná poezie, čeká na hosty Evžena“ také ostravské duo Bobala Comics (stand up comedy) a jejich série skečů nejen pro zasmání. Na pódiu se také představí Jiří Šebesta, student Audiovizuální tvorby, ve scénce Dopisy od fanynky. „Jirka už dávno proslul svým tak trochu netypickým humorem a netradičním vnímáním umění, a ani tentokrát určitě nikoho nezklame ve svém dílku parodujícím vztahy celebrit a jejich obdivovatelů,“ popisuje Jakub večer. A protože umělecký duch Jirky Šebesty je neobyčejně široký, nebude chybět ani výstava jeho originálních plastik.

Závěrem jen dodáme, že program v Loutkovém divadlo SVČ začíná ve 14.30 hodin a do Evžen Jazz Café klubu se vše přesune ve 20.30 hodin. Konkrétní časy začátků jednotlivých představení nejdou zájemci na pozvánce Divadelního dne.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015