Jana Pařízka na mistrovství zlobily lososí kostičky

pátek 1. listopadu 2013 9:34 Autor: Martin Kůs

2013 10 Parizek lososi 1PRAHA, OPAVA - Čtvrté mistrovství České republiky ve filetování čerstvého lososa. To byl cíl víkendové cesty vedoucího Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě Jana Pařízka do Prahy.

Pro někoho to možná zní trochu neuvěřitelně, ale tato prestižní soutěž pořádaná společností MAKRO Cash&Carry ČR, s.r.o., a Asociací kuchařů a cukrářů ČR patří mezi kulinářsky velmi prestižní akce. To dokládá, že ve finále se za pulty postavilo 24 nejlepších kuchařů z celé země a na jejich visačkách jsme mohli číst jména známých hotelů, restaurací a dalších vyhlášených podniků, především z Prahy, ale také z Plzně, Karlštejna, Kraví Hory, Průhonic, Českých Budějovic, Liberce či Opavy. Navíc se vše uskutečnilo v rámci oslav Mezinárodního dne kuchařů přímo na Václavském náměstí v Praze a ve hře nebylo nic menšího, než zájezd do Norska v hodnotě 80 tisíc korun a profesionální kuchařské vybavení.

Mistrovství je určeno pouze a výhradě pro profesionální kuchaře, kteří jsou po přihlášení k soutěži oficiálně pozváni organizačním výborem soutěže. Na regulérností dění bdí porota složená z předních českých kuchařských odborníků, zástupce pořadatele a zástupce norského dodavatele lososů do České republiky.

2013 10 Parizek lososi 2O co vlastně šlo? Úkolem kuchaře bylo co nejrychleji připravit z pětikilového lososa dva filety v kvalitě Trim E. Jinými slovy, čisté maso bez tuku, kůže, kostí a ještě tak, aby dále zpracovatelná suroviny tvořila 59 procent z hmotnosti původní ryby. Vezmeme-li si, že na muže – letos nestartovala žádná žena – tlačil čas a stovky diváckých párů očí v „aréně“ dolního konce Václavského náměstí, je jasné, že svoji roli hrála nervozita. Nebyla tak nouze o třesoucí se ruce a vypadlé nože.

Fotoreportáž z mistrovství najdete na facebooku Slezské univerzity

I tak to ale ti nejlepší stihli v čase okolo pěti minut a právě čas bylo to, co Jana Pařízka zradilo. Stále rozesmátý Honza začal velmi dobře, brzy před ním ležely dva hrubé filety. Ty očistil a do ruky vzal pinzetu na vytahování kostí. Jenže skryté kostičky v narůžovělé svalovině nechtěly ven. Když zazvonil u jednoho ze soupeřů zvoneček oznamující dokončení práce, sedla si Honzovi na záda nervozita. Postupně zvonily zvonečky dalších kuchařů, až také ten Pařízkův. To by ještě nemuselo nic znamenat, čas byl jen pomocným kritériem, hlavní byla již zmiňovaná výtěžnost 59 %, která odpovídá mezinárodním normám, a kvalita práce. A za tu se opavský kuchař rozhodně stydět nemusel.

„Když jsem viděl startovní listinu, napadlo mne, jestli to nejsou spíše nějaké přebory Prahy, nebo alespoň souboj Prahy se zbytkem republiky. V každém případě byl znatelný rozdíl mezi kuchaři z pražských podniků, kteří pracují s lososem pravidelně, a těmi, kteří připravují lososa jen občas,“ soudil po posledním soutěžním kole opavský kuchař.

2013 10 Parizek lososi 3Nastalo očekávané vyhlášení výsledků, při kterém porotci společně s moderátorem Janem Kovaříkem pozvali na pódium všechny účastníky. Vyhlášeni byli tři nejlepší - Martin Kempf, kuchař z restaurace KOGO Golf Resort Albatross z Vysokého Újezdu, Jan Kvasnička z Kolkovny Karlštejn a Robert Burian z Restaurantu Olivier z Českých Budějovic. Jan Pařízek mezi nimi chyběl. „To jsou tři nejlepší a všichni ostatní byli čtvrtí,“ řekl k tomu vychytrale moderátor.  

„I když jsem se mezi tři nejlepší nedostal, jsem rád, že jsem u toho byl. Pro mne osobně je to velká zkušenost, zviditelnění oboru, který u nás není doceněný, protože tu kuchaři pracují před publikem, na čerstvém vzduchu a v přírodním světle, což ve většině kuchyní nelze,“ vrací se k soutěži Jan Pařízek a s úsměvem dodává: „Nedá se nic dělat, budu trénovat a do Norska se podívám za rok.“

Na Honzu teď ale čeká především práce v gastrocentru, kde kromě výuky studentů chystá i další zážitkové večery pro veřejnost, a také v restauraci U náhonu, kde pracuje jako provozní. Nicméně už teď pošilhává po další metě – republikovém šampionátu v otvírání ústřic: „Byl jsem se letos na jaře na mistrovství podívat a láká mne. Ostatně na nedávném Akademickém dni Slezské univerzity v Opavě svým zručným otvíráním ústřic hostům dokazoval, že šanci na úspěch má.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015