Pro fotku musel student Vít Kanyza až do Argentiny. Ocenila ji společnost Canon

Foto: archiv Víta Kanyzy

OPAVA - Přihlásilo se celkem 314 soutěžících a jen pět z nich dostalo možnost zúčastnit se workshopu společnosti Canon. Posluchač Slezské univerzity v Opavě Vít Kanyza byl jedním z této pětice. Soutěžní porotu zaujal student třetího ročníku oboru Multimediální techniky snímkem, který pořídil až za oceánem. V Argentině.

"Byl jsem právě společně s Karlem Šindelářem (mimochodem dvojnásobně oceněným filmařem na XIII. ročníku Mezinárodního outdoorového festivalu 2015, pozn. red.) na studijní pobytu v Argentině, kde jsme v rámci našeho studia připravovali dokument o astrofyzikovi Jiřím Grygarovi. Bylo 24. listopadu večer a já projížděl internet. Všiml jsem si, že do půlnoci je ještě možné přihlásit se do soutěže společnosti Canon s tématem Nedotčená příroda. Přesto, že jsem nafotil asi tři sta obrázků, hned jsem věděl, že mám fotku, která tam patří. Snad jen deset minut před uzávěrkou jsem ji poslal,“ vzpomíná Vít.

Snímek zachycuje divoce žijícího koně, který se brodí vodou na pozadí štítů horského masivu And. Vidět ji můžete pod tímto článkem. Vítek ho pořídil asi třicet kilometrů od města Malargüe, kde bydlel, při výletu. „Jel jsem autem a kochal se krajinou. Kolem byla rovinatá pampa, na ní krávy, koně a ovce, které se volně toulali. Pak jsem uviděl toho koně, jak se brodí a hned jsem věděl, že to je ten záběr, pro který jedu. Fotil jsem a na ten konkrétní záběr, který jsem pak poslal do soutěže, jsem čekal asi patnáct minut. Nastavil jsem si expozici, sekvenční snímání, a když se kůň rozběhl, bylo to tam,“ popisuje vznik fotografie opavský student. Jak se svěřil, po takovém snímku toužil, ale nikdy by ho prý nenapadlo, že kvůli němu bude muset až do Argentiny.

Za dva dny, to už byl zase doma v Horní Lhotě nedaleko Ostravy, znovu ‘serfoval‘ po internetu a otevřel také stránky Canonu. A všiml si, že je jedním z pěti nejlepších fotografů a získává pozvánku na tvůrčí workshop společnosti Canon.

„Byl to skvělý dárek na uvítanou doma. Asi dva měsíce předtím jsem u Canonu vyhrál kompakt a teď tohle. Workshop se konal v českém Švýcarsku, v jednom z mála lidmi téměř nedotčených míst v této zemi. Fotili jsme třeba v okolí Pravčické brány, okolo Hřenska. Workshop vedl fotograf Jakub Frey a zasvěcoval nás do tajů focení v přírodě, focení krajiny, kompozici venkovních snímků. Fotili jsme také divoce žijící zvířata. Nachodili jsme spoustu kilometrů, ale byla to pro nás pět super zkušenost. Navíc jsme si mohli vyzkoušet špičkovou techniku, kterou nám Canon půjčil,“ přibližuje workshop Vít.

„Snažím se dělat věci tak, jak to nejlépe jde a vrací se mi to,“ odpovídá Vít Kanyza, který mimochodem patří i k české špičce ve freestyle fotbalu, na otázku, kde vidí příčinu svého opakovaného úspěchu, a pokračuje: „To platí o focení i natáčení, o studiu i koníčcích. Hlavní je nebát se, zkoušet štěstí a výsledky se dostaví. Na internetu je spousta soutěží a galerií, kde se může každý pochlubit. A nemusí za focením až za oceán, i u nás je spousta ‘fotogenických‘ míst.“

V Případě Víta to platí na sto procent. Jeho videa a fotografie mu už pomalu otvírají cestu k budoucí profesi. „Oslovila mne jedna opavská cestovka pro mladé „LAYNO Tour“ s nabídkou, abych pro ni udělal pár videí o místech, kam vozí své klienty. V létě jsem tak byl v Chorvatsku a Itálii a před sebou mám cestu do francouzských Alp,“ konstatuje Vít závěrem.

Foto: archiv Víta Kanyzy

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015