Ústav informatiky se představuje…

2016 12 informatika 1

Autorský text Ústavu informatiky FPF

OPAVA - V ne příliš obvyklém termínu - a to v čase předvánočním, proběhla na půdě FPF Slezské univerzity v Opavě akce „FPF se představuje, přijďte se podívat na Ústav informatiky“. Vše se uskutečnilo v úterý 20. prosince 2016. Role průvodce bez deštníků se za ústav chopily Dr. Vavrečková a Dr. Planková a hned na začátku na nás čekalo milé překvapení v podobě velkého počtu studentů, kteří se přišli podívat na akademickou půdu. V průběhu celého dne Ústav informatiky navštívilo celkem 94 studentů z různých středních škol z Opavy, Bruntálu, Krnova, Frýdku Místku. A co u nás studenti a návštěvníci mohli vidět? Především to bylo neformální setkání studentů a pedagogů Ústavu informatiky. Jednou z místností, kterou studenti navštívili, byla specializovaná laboratoř CISCA, kde studenti si s Ing. Sléžkou povídali o sítích, bezpečnosti sítí, kyberútocích, zneužití dat, bezpečnost mobilních přístrojů.

2016 12 informatika 2Studentům byla ukázána laboratoř experimentální informatiky s výkladem o tom, že informatika neznamená jen umění programovat, a že oblastí, kde se využívá informatika, je daleko více, a dnešní život si bez informatik lze jen stěží představit. Samozřejmě studenti byli v krátkosti seznámeni s možnostmi studia u nás na ústavu a se zaměřením ústavu jako takového.


2016 12 informatika 3Nejvíce času návštěvníci strávili v laboratořích robotiky, kde Dr. Langer hovořil na téma „Létající roboti – práce, zábava?“. Mgr. Martinů a Ing. Obdržálek seznámili středoškolské studenty s roboty našeho ústavu. Kolegové na praktických ukázkách prezentovali možnosti využití nejen dronů v oblastech vědy a výzkumných činností, ale také proběhly ukázky fungování humanoidního robota Huberta a robotů Khepera. I zde bylo z reakcí zúčastněných středoškoláků zřejmé, že je přednáška více než zaujala, což bylo znát nejen na počtu dotazů, ale také i nadšeném ohlasu při simulovaných ukázkách práce jednotlivých zařízení.

Na odpočinek jsme nezapomněli, ukázali jsme studentům i zasedací místnost ÚI, kde probíhají státní závěrečné zkoušky studentů, a kde pro milou návštěvu čekalo drobné občerstvení.

2016 12 informatika 4Nezapomněli jsme také pozvat středoškolské návštěvníky na již pátý ročník soutěže v programování robotických systémů - Opavský ROBOCUP.

Z pohledu nás - pedagogů Ústavu informatiky FPF Slezské univerzity - se akce povedla a již nyní se těšíme na podobná setkání.  A kdo stál za přípravou akce? Byl to nemalý tým, jemuž patří poděkování a to jmenovitě: doc. Cienciala, Dr. Vavrečková, Dr. Planková, Dr. Langer, Dr. Blahuta, Mgr. Martinů, Ing. Obdržálek a H. Černínová. Děkujeme všem zúčastněným.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015