Autoři spjatí s Institutem prezentují na 40. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti fotosky

Foto: David Kumermann/LFŠ

UHERSKÉ HRADIŠTĚ, OPAVA – Budeme-li hledat spojník mezi probíhajícím 40. ročníkem Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti a Slezskou univerzitou v Opavě, určitě nám to nebude trvat dlouho. Už proto, že v Opavě studují hned ve dvou oborech budoucí dokumentaristé, filmaři, střihači, producenti či třeba scénáristé (to se ale pozná až poté, co se dnešní studenti vydají na svoji profesionální pracovní cestu). Nás však upoutala v Mecce filmu jiná věc. Výstava fotografií Fotosky, kterou (nejen) hosté festivalu mohou až do 29. srpna najít v kavárně kina Hvězda (náměstí Míru 951). Proč nás zaujala? Protože se jedná o práce studentů Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) v Opavě Slezské univerzity v Opavě.

 „Z bývalých studentů, dnes absolventů opavské fotografické školy jsou zde zastoupeni Jan Bartoš a Radka Kamenická, kteří začali jako první, tuším v roce 2002, festival fotograficky dokumentovat, pak jsou tu Martin Fenkl či Ivana Dvorská, zapomenout nesmíme na Jindřicha Štreita nebo Aleše Dudu,“ říká Marek Malůšek, bývalý absolvent a dnes externí pedagog ITF a kurátor výstavy.

Podle organizátorů festivalu jsou fotosky posluchačů ITF významné nejen z dokumentačního pohledu, ale také z hlediska uměleckého. Dovolte jednu citaci: „Fotosky studentů a absolventů Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě ukáží jinou tvář tohoto média. Jako fotosky chápeme fotografické záznamy částí filmového díla, které ve většině případů slouží k propagaci snímku a publikování v tištěných médiích. Zpravidla zachycují vrcholné momenty děje, které v kombinaci s tvářemi představitelů hlavních rolí nesou charakteristickou atmosféru filmu. Stávají se tak jakýmisi symboly fikce a snů světa filmu, které lákají potenciální diváky ke zhlédnutí a prožití celého příběhu. V přeneseném významu můžeme za fotosku označit také snímky, které jsou směsicí esence tužeb a inscenací snů příběhu života.“ (Z oficiálního zpravodaje LFŠ).

Fotografie tvůrců z prostředí ITF nejsou na výstavě osamoceny. Spolu s fotografy mimo ITF je zde zastoupeno dvacet tvůrců a představeno na 260 fotografií. Fotografů, kteří se nějak zabývají zachycováním neopakovatelných momentů festivalu, je hodně, budeme-li hovořit konkrétně o Uherském Hradišti, je zde dokonce celý štáb zajištující snímky pro zdejší tiskové oddělení či zpravodaj Filmové listy a v něm také lidé z opavského ITF působili a působí.

Všem je dán výstavní prostor kina Hvězda. Jedná se o výběr portrétů a snímků z festivalového dění, které zde vznikly v letech 1994 až 2013. Výstava Devatenáct ročníků Letních filmových škol v Uherském Hradišti ve fotografiích je koncipována chronologicky v čase, tedy je jakýmsi časosběrem festivalu a vzájemně se tak obě expozice prolínají a asi by nebylo úplně vhodné je oddělovat. Společně tak přináší nejen jedinečný důkaz o vývoji a osobnostech festivalu, ale také o jeho atmosféře, proměnách či výjimečných setkáních, které se na jeho půdě uskutečnily. Třeba to, jak v se v průběhu deseti let měnili někteří filmoví tvůrci, dnes považovaní za významné mistry svého oboru. Najdeme zde ale i zachycené osobnosti-unikáty, které až tak často před objektivy fotografů nepózují: vedle herců, režisérů z fotografií na diváka hledí tváře například pořadatelů či obyčejných návštěvníků.

 Foto: David Kumermann/LFŠ„Bohužel, a to mne opravdu mrzí, nepovedlo se mi zajistit žádný snímek Vojty Bartka, který tu během svého života také fotíval, jenže na kinofilmy, které mi zůstaly nedostupné. Podobné situace byla také u dnes již nežijícího režiséra a fotografa Jaromíra Jireše, jeho pozůstalostní snímky z Hradiště se mi také nepodařilo získat,“ říká Marek Malůšek.

Když už jsme zmínili jména Aleše Dudy, hned se nabízí další propojení mezi Uherským Hradištěm a Opavou – Aleš Duda je místní, tedy uherskohradišťský fotograf a stal se vlastně jedním z prvních absolventů ITF vůbec, přesněji řečeno ještě absolventem IVF v Horní Bečvě, z nějž se dnešní ITF transformoval. Také Marek Malůšek, který dnes, v pondělí 28. července, otvírá na festivalu i svoji výstavu portrétů, se dá pokládat za Uherskohradišťáka, žije jen “za kopcem“ v Hluku.

Festival v Uherském Hradišti nabízí i další možnosti vidět kvalitní fotografie. Podle našeho názoru stojí za čas i zhlédnutí vedle již uvedené společné výstavy studentů ITF a dalších mistrů dobrého světla také třeba panelová výstava V hlavní roli Filmovka, pracující s tématy vzpomínek, přátelství, setkávání, nevšednosti i posedlosti filmem. Tím a také tím, že je nainstalována venku před Hvězdou, dává předchozím expozicím jakýsi “přesah ven“. Zajímavá by mohla být i výstava ve Slováckém divadle, která bude mít vernisáž 30. července ve 14 hodin. Její název je Díra a pod nefilmovými fotografiemi z průběhu natáčení snímku Díra u Hanušovic, které byly pořízeny v době zahálky během natáčení a během pauzy na oběd (opět citace zpravodaje LFŠ), je podepsán Dušan Tománek, mimochodem rovněž absolvent ITF v Opavě. Navštívit můžeme také dvě výstavy filmových plakátů a další doprovodné akce.

40. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti probíhá od 25. července až do 2. srpna, na to, aby stihl výstavy či festivalová filmová představení, má každý ještě několik dní. Kompletní program a řadu dalších informací z festivalového dění najdou zájemci na webu www.lfs.cz/novinky

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015