O prázdninách mysleli na sirotky v africké Tanzanii. Udělali pro ně sbírku

Foto: Archiv BezMámy, o.s.
NOŠOVICE, KARVINÁ - Na místo určení podle plánu měla loď k molu přirazit 17. září. Než ale odplula z hamburského přístavu, několik lidí prožilo letošní prázdniny a uplynulé týdny docela pracovně. Dokonce všemu věnovali svoji dovolenou. Jízdní kola, šicí stroje, nádobí do kuchyně, oblečení, hygienické potřeby, ale vlastně cokoli, co by mohlo pomoci v daleké Africe údělu dětí bez rodičů. To byla Sbírka pro Afriku s podtitulem Pošli to dál.

Za vším stojí Občanské sdružení BezMámy, v jehož čele je Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., jinak proděkan pro studijní a sociální záležitosti Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF). A právě s ním jsme si o celé akci i o tom, jak se dá pomoci v daleké zemi na „černém kontinentu“, povídali.

Foto: Archiv BezMámy, o.s.„Sbírka pro Afriku byla pro celý tým BezMámy velkou výzvou. Nikdo z nás si nedokázal úplně představit, do čeho jdeme, protože to byla naše první zkušenost s věcnou sbírkou takového rozsahu,“ vzpomíná dnes na počátky celé akce Tomáš Gongol. Iniciativou k tomu lidem ze sdružení byla nabídka společnosti DB Schenker dopravit dvacetipaletový kontejner na opačnou stranu zeměkoule zdarma. A předseda sdružení pokračuje: „Taková možnost popustila uzdu naší fantazii a začali jsme přemýšlet, co vše užitečné bychom mohli do Tanzanie místním dětem i dalším potřebným dovézt. Co tam není běžně dostupné, ale potřebné, nebo je to předražené či nekvalitní.“

Prvním, co je napadalo, byla jízdní kola pro sirotky, aby si mohli urychlit a zpříjemnit několik kilometrů dlouhou cestu do školy a ze školy, aby se nemuseli plahočit pěšky v poledním slunci tři kilometry do centra na oběd. Když Tomáš Gongol hovoří o sirotcích či dětech v Tanzanii, vždy k tomu přidá i slůvko NAŠE. Další myšlenky směřovaly ke zprostředkování řemesel, a proto se začalo sbírat různé nářadí do dílen a také šicí stroje na vybavení workshopu pro dívky. „Tohle byly naše priority a další věci jsme volili podle toho, co nám pomůže vybavit poměrně čerstvě spuštěné Centrum pro sirotky,“ nepřímo Tomáš Gongol připomíná, že jedním z velkých cílů sdružení BezMámy je dokončit v Africe centrum, kde získají děti bez rodičů své zázemí a vzdělání. Proto bylo součástí sbírky také vybavení do kuchyně, vybavení do pokojů, oblečení a hygiena pro děti, školní pomůcky a další potřebné věci. „Neopomněli jsme ani pomoc albínům a do Tanzanie se podařilo odeslat několik krabic slunečních krémů s vysokým faktorem, které jsou v Africe neuvěřitelně drahé. O všech těchto věcech jsme si byli jistí, že nám lidé budou ochotní dát, a vůbec nevadí, že tyto věci byly z druhé ruky, právě naopak, protože se v těchto darech zrcadlil i kus dárce. Sbírka také proto nesla symbolický podtitul Pošli to dál,“ konstatuje Tomáš Gongol.

Nejčastěji své pomocné úsilí sdružení BezMámy soustřeďuje do jihozápadní části Tanzanie, konkrétně do provincie Mbeya, jejímž centrem je stejnojmenné město. Asi 60 km na východ od správního města existuje velmi chudá vesnice Mahango, nevede sem pořádná silnice, je zde nouze o pitnou vodu... Sem míří aktivity lidí z daleké České republiky.

Když byla sbírka vyhlášena, její pořadatelé byli velmi překvapeni, kolik se v celé České republice našlo ochotných dárců. Přijížděla plná auta z Liberce, z Prahy, z Uherského Brodu, ale samozřejmě také z přilehlých obcí Nošovice, Domaslavice, Dobratice…  Díky tomu se mohly rozplynout prvotní noční můry jednoho člena sdružení o tom, jak cestuje do Afriky v prázdném kontejneru.

Sehnat věci je ale jen jedna strana mince, ta druhá pak přináší starosti o vytřídění, zabalení a odeslání na místo určení. A tady opět velkou měrou pomohli dobrovolníci. „Velký kus práce odvedli dobrovolníci, kteří přijeli pomáhat s tříděním sbírky, s opravami a instalacemi posílaných zařízení, s balením,“ říká předseda sdružení a pokračuje: „Ochotní lidé opět přijeli z různých míst republiky, nejdelší cestu k nám měli za sebou ti, kdo přicestovali z Českých Budějovic. Mezi těmito dobrovolníky byli i naši studenti, například Jan Dittrich, dnes již absolvent OPF, či Alena Zapletalová, současná studentka OPF. Zatímco Honza se pustil především do zprovozňování a alespoň základní modernizace získaných počítačů, scanerů a tiskáren, Alena se zapojila hlavně do třídění oděvů a jejich balení. „Já se už dříve o dobrovolnictví a podobné aktivity zajímala, a když mi Honza řekl, že se hledají lidi na pomoc, hned jsem se nabídla,“ říká o své aktivitě Alena. Současně se svěřila, že ji taková práce láká i do budoucna a ráda by jednou poznala život v Tanzanii na vlastní oči.

Foto: Archiv BezMámy, o.s.Po čtyřech dnech práce se namačkalo do prostoru přistaveného kontejneru 47 jízdních kol, 12 šicích strojů a 205 různých pytlů a balíků s dalšími užitečnými věcmi. Bylo zajímavé vidět, že vedle moderních počítačů putovaly do Afriky třeba šlapací šicí stroje. Počítače využijí hlavně v centru pro sirotky, kde je i elektřina, ale protože ani elektřina není v tomto koutě světa úplnou samozřejmostí, své využití budou mít také právě šicí stroje poháněné lidskou silou.  

Naplněný kontejner nejprve z Nižní Lhoty u Nošovic, kde bylo centrum sbírky, putoval nákladním autem do Hamburku. Zde se se přesunul na palubu a lodí zamířil do Dar es Salaamu. Dorazit tam měl 17. září. Odtamtud jej ještě čeká sedmisetkilometrová cesta po souši na místo působení - do Mahanga. Tentokráte však již v režii lidí ze sdružení BezMámy.

Sbírkou a následným dopravením získaných darů do Afriky pro lidi z BezMámy nic nekončí. Mají starost o to, aby se jejich dary skutečně dostaly těm, komu jsou určeny. Do projektů se angažují lidé ze sdružení osobně a několikrát do roka míří na černý kontinent některý z jeho členů nebo dobrovolníci. Také kontejner s dary z České republiky doprovází zástupce sdružení. Za své.

Foto: Archiv BezMámy, o.s.Sdružení BezMámy se totiž snaží, aby si jeho chod vyžadoval podstatně menší náklady, než je tomu u většiny obdobných organizací: „Naše sdružení je malé, máme pouze jednoho zaměstnance, nemáme kanceláře, auta, počítače. Vše si zařizujeme sami a naši dobrovolníci si hradí také cestu a náklady na pobyt v Africe. To nám umožňuje použít maximální procento získaných financí přímo na projekty,“ říká předseda Tomáš Gongol s tím, že za důležité považuje i fakt, že tak sdružení není zbytečně zatěžováno nadbytečnými byrokratickými a dalšími výdaji.

Nicméně cesta, tedy její část, bude něco stát. I proto se BezMámy obrací o podporu na všechny, kteří by mohli tuto finální přepravu finančně podpořit. Lze to udělat buď příspěvkem na účet veřejné sbírky: 2400184514/2010 (CZK), VS: 123, anebo zcela jednoduše formou DMS na tel. číslo 87 777 či SMS ve tvaru: DMS BEZMAMY. Cena DMS je 30 Kč, o.s. Bez mámy obdrží 28,50 Kč.

2014 09 BezMamy Gongol5 logoObčanské sdružení BezMámy vzniklo v roce 2006 z iniciativy Ondřeje Horeckého. Současné sídlo je umístěno v Nošovicích a předsedou je Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., jinak proděkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

Základním cílem sdružení je pomoc a podpora dětem v Africe, zvláště sirotkům, zejména v oblastech, kde populaci dospělých ničí epidemie HIV/AIDS. Po smrti rodičů se o sirotky starají nejbližší příbuzní, ale ti se zvýšenými nároky zpravidla jen propadají do začarovaného kruhu chudoby. Aktivity sdružení tak nejsou přímo cílené na konkrétní pomoc, ale jedná se o komplexní snahu řešení problému sirotků a potřebných v Africe. Při tom je důraz přikládán také výchově a vzdělání, neboť tu nejde pouze o to, aby děti přežily, ale také o to, aby se samy staly přínosem pro rozvoj společnosti. Cílem je naučit děti soběstačnosti pro další život, umožnit jim vzdělávání v dětství a následně podpořit při učení se řemeslu či ve studiu. Zkrátka, aby jednou dokázaly postavit dům, osadit pole a vychovat své děti.  

Svoje cíle se snaží sdružení BezMámy podpořit nejen veřejnou sbírkou, ale i dlouhodobými aktivitami, například internetovým obchodem s africkým domorodým uměním či prodejem kávy, který můžete navštívit zde
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015