Studenti ošetřovatelství ukazovali, jak na první pomoc. A také ji učili

Foto: archiv UO

OPAVA – Jak na první pomoc. To bylo hlavní motto prezentace studijního oboru Všeobecná sestra, který se v rámci dlouhodobé představovací akce Slezské univerzity v Obchodním centru Breda&Weinstein uskutečnila v pátek předposledního únorového týdne.

Foto: archiv UONávštěvníky ke stánku ústavu ošetřovatelství přitáhl především automatický externí defibrilátor. „Toto zařízení je v západních zemích běžně umístěno na veřejných místech, například v obchodních centrech, letištích, nádražích a podobně. U nás to ale zatím vůbec není běžné, i když se také na některých místech tato praxe začíná objevovat. Jedná se o jakýsi inteligentní defibrilátor určený pro použití laikem – elektrody se přiloží na hrudník, přístroj sám vyhodnotí situaci, v případě, že je nutný elektrický výboj, automat upozorní zachránce, aby ustoupil, a učiní výboj. Poté znovu provede analýzu a zachraňujícího informuje o dalším postupu,“ popisuje práci externího defibrilátoru PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., vedoucí Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik (FVP) v Opavě. Aby nikdo nemusel mít strach přístroj použít, je defibrilátor vybaven jasným návodem co, kdy a jak dělat, navíc na svoji obsluhu hovoří.

Foto: archiv UOLaická veřejnost má obavy z poskytování první pomoci, především z toho, aby lidé víc neublížili, než pomohli. S touto myšlenkou se studenti a pedagožky setkávali i v opavském obchodním centru. „Okolo naší prezentace bylo stále plno, ale na některých přihlížejících bylo vidět, že jsou sice zvědaví, ale bojí se přistoupit a zkusit si třeba oživení zraněného nebo si vyzkoušet, nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání. Když jsme je s kolegyní Mgr. Pavlínou Rabasovou oslovily a ptaly se, jak by postupovali, hodně odpovědí bylo, že by raději zavolali na číslo 155 a vyčkali, až přijede pomoc. To je ale špatně, opravdu může jít o minuty nebo dokonce o vteřiny, které nemůžeme ztrácet,“ pokračuje doktorka Haluzíková.

Jednoznačně lze prezentaci ústavu ošetřovatelství považovat za úspěšnou. „Budeme o dalších akcích pro veřejnost uvažovat. Kromě zmiňovaného automatického externího defibrilátoru zde byly modely sloužící k výuce první pomoci a Beáta Ambrožová, Eva Litvíková, Jan Matějček a Hana Slúková, všichni posluchači prvního ročníku oboru Všeobecná sestra, zájemcům ukazovali a pomáhali, aby se něco přiučili,“ připomíná Jana Haluzíková. Velký zájem byl o nepřímou masáž srdce, zejména o to, jak ji správně dělat u těch nejmenších – novorozenců, kojenců, dětí do osmi let a samozřejmě také i u dospělých.

Zájem byl také o měření krevního tlaku a “poradnu“. „Naši studenti i pedagogové radili lidem, jak přejít na zdravější životní styl, jak bojovat s vysokým či nízkým krevním tlakem a vůbec jsme se stali takovou zdravotní poradnou,“ říká vedoucí ústavu ošetřovatelství s tím, že na prezentaci poskytli informace také několika zájemcům o studium, představili ústav ve videoklipu a rozdali spoustu letáků jak o oboru, tak o první pomoci. „Odcházela jsem s dobrým pocitem, že naše prezentace byla pro veřejnost zajímavá a že jsme snad i v někom dokázali zlomit strach z toho pomoci zraněnému, když už by na to přišlo. A to je dobře,“ říká závěrem doktorka Jana Haluzíková.

S Ústavem ošetřovatelství FVP se veřejnost může potkat znovu už na konci dubna, kdy se v Opavě uskuteční tradiční Týden prevence, který studenti oboru všeobecná sestra spolu s pedagogy ústavu ošetřovatelství organizují. Dále doktorka Haluzíková pozvala srdečně všechny zájemce na další akce, například 29. dubna k diskusnímu stolu na téma “Spiritualita ve zdraví a nemoci“ a 30. dubna na konferenci na téma “Psychosomatická problematika“ s MUDr. Radkinem Honzákem, CSc., klinickým psychiatrem.

Foto: archiv UO

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015