Studentka Lucie Růčková, která z Opavy míří do Karviné, se považuje za valašského patriota

středa 6. srpna 2014 7:19 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA, VELKÉ KARLOVICE - S bakalářským studiem oboru Lázeňství a turismus na Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGT) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě se dnes již Bc. Lucie Růčková rozloučila velmi stylově. Na květnovém zážitkovém degustačním večeru věnovaném jídlům regionu Opavského Slezska se chopila funkce sommeliéra a hostům večera nabízela vhodné kombinace snoubení vína a jídla.

To je ale už minulost. Dnes Lucie pracuje v horském hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích a pomalu se připravuje na další studium – od nového semestru bude studovat ekonomiku a hotelový management na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Slezské univerzitě tak zůstává věrná. Studium v Opavě jí přineslo nejen zajímavé praktické znalosti, ale také práci i novou zkušenost s vedením dětí. Ale popořádku.

„Práci v Lanterně jsem vlastně doslala poprvé v rámci své studijní praxe. Přivedla mne sem vůbec největší akce, kterou Resort Valachy, kam Lanterna patří, pořádá, a to Karlovský gastrofestival. Tehdy jsme tam společně s dalšími spolužáky zajišťovali některé služby hostům festivalu. Později jsem absolvovala v Lanterně další praxi a od té doby zde i pracuji, zatím ještě jako brigádník, ale to při studiu jinak nejde,“ říká Lucie, které se tak studium přímo propojilo s praktickou prací.

2014 07 Lucka-2Vzhledem k tomu, že Lucie byla posluchačkou prezenčního studia, pracovala hlavně o víkendech. Když ale byla plánována nějaká větší akce, našla pochopení i na univerzitě a mohla v hotelu praktikovat i během týdne. „To považuji za dobrý krok ze strany našich pedagogů, kteří nás nezahlcovali jen teorií, ale umožňovali i dostatečnou praxí tyto znalosti využívat,“ soudí dnes Lucie, které nevadilo ani dojíždění. „ Jsem taková dívka z hor, bydlím nedaleko Rožnova pod Radhoštěm, takže mi cesta do Karlovic zabrala každý den hodinu času. Ale myslím, že to stálo za to,“ svěřuje se.

Bakalářské studium přineslo Lucii i další zajímavý praktický zážitek. Ten ji tentokrát zavedl do nedalekých Kravař, do tenisového centra. „Když jsem připravovala svoji bakalářskou práci, zaměřila jsem ji na aktivity dětí a mládeže v rámci cestovního ruchu a volnočasových aktivit. V praxi jsem pak připravovala náplň a program prázdninového tenisového kempu pana Stuchlíka v Kravařích. Program se podle všeho líbil nejen dětem, ale i provozovateli centra, který mne tak letos pozval k užší spolupráci a já vlastně během prázdnit také působím v tenisovém centru, kde se věnuji vyplnění času dětí mezi jednotlivými tréninky a dalšími aktivitami,“ popisuje Lucie další část svých prázdnin. Práce je to náročná, v kempu je momentálně 34 dětí, ale Lucie to zvládá s klidem a v pohodě.   

Studium na ÚLGT nabízí posluchačům i získání několika profesních odborností. Také Lucie toho využila a dnes je majitelkou profesního certifikátu z oboru sommeliér. „Absolvovala jsem kurz sommeliéra a jsem za to ráda. Na Lanterně, kde je veliká vinotéka nabízející řadu jihomoravských a vín z dalších regionů celého světa, jsem tyto získané zkušenosti a znalosti už mnohokrát využila, když mne například hosté požádali o radu, které víno bude k jejich jídlu nejvhodnější. Praxe se mi hodí i na baru, kde občas o víkendech vypomáhám,“ říká Lucie.

Lucie se považuje za patriota, za Valacha, tedy Valašku, každým coulem. Hory kolem mám ráda, už proto, že ji nabíjejí energií. Patriotem je i v kuchyni, ráda vaří klasické recepty, ráda připravuje třeba frgály a další dobroty, určitě se cítí být zastáncem valašské kuchyně i Valašska.  Přesto by ale po studiu ráda na čas odjela za hranice.

„Chtěla bych na čas vycestovat někam do zahraničí, ani ne tak kvůli práci, ta mi doma vyhovuje, ale hlavně kvůli jazyku, zkrátka zdokonalit se. Je mi jasné, že občasné setkání s anglicky či německy mluvícími hosty v Lanterně nestačí k tomu, aby si člověk udržel potřebné znalosti. Pak se ale určitě zase vrátím, doma je pro mne tady na Valašsku,“ netají se Lucie Růčková, která se svěřila, že má ještě jedno přání spojené s dosavadním studiem: „Ve škole nás bylo hodně a byla bych nerada, aby se naše cesty rozešly definitivně. Doufám, že se nám podaří uspořádat nějaký ten sraz a znovu se sejít, třeba ve Velkých Bílovicích, kde jsme společně skládali sommelierské zkoušky,“ přeje si Lucie. A dodává: „S takovou domluvou jsme se po promoci rozešli“.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015