Absolventka Bc. Radka Porubová prožívá léto pracovně a po něm se chystá na další studijní výboje

pátek 8. srpna 2014 7:25

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Nejméně v zatím desetiletých análech oboru Sociální patologie a prevence, který na Fakultě veřejných politik garantuje Ústav pedagogických a psychologických věd (ÚPPV), zůstane jméno letošní absolventky Radky Porubové ze Slavkova u Opavy zapsáno výrazným písmem. Její bakalářská práce byla totiž v uvedeném oboru oceněna jako nejlepší.

A to není zdaleka jediná lichotivá informace, kterou lze na adresu mladé, ale už vyhraněné osobnosti uvést. Statutárním městem Opavou byla vyhodnocena titulem Dobrovolník 2014 a při červnovém Dni sociálních služeb společně s devíti dalšími „obyčejnými lidmi, kteří dělají neobyčejné věci“ převzala o tom pamětní list z rukou první náměstkyně primátora Ing. Pavly Brady. Dobrovolnictví se začala věnovat s nástupem na Slezskou univerzitu, v jejíž nabídce ji obor Sociální patologie a prevence oslovil na první pohled. Přesto zkoušela i psychologii, která nevyšla, ale Radka se do studia na ÚPPV zakousla s takovou vervou, že jí za to odměna minout nemohla. Těch odměn přišlo nakonec dokonce víc; přijetí na vytouženou psychologii do Olomouce, kam se po prázdninách rozjede, je jednou z nich.

Foto: Ivan Augustin„Na Univerzitě Palackého začnu s touto už dlouho vyvolenou disciplínou od počátku, tedy v bakalářském studiu, nicméně úplně rozloučit jsem se nechtěla ani s možností přihlásit se na navazující magisterský stupeň. V tom se tedy pokusím o zvládnutí oboru Sociální práce na Masarykově univerzitě v kombinované formě. Sama jsem zvědavá, zda a jak se to podaří skloubit,“ líčí Radka uprostřed léta, které věnuje práci pro obecně prospěšnou společnost Dobrá rodina se sídlem v Praze. „Ráda vás přivítám v prostoru pro dobrá řešení v obchodním centru Breda, kde funguji jako pracovník prvního kontaktu s lidmi přicházejícími se poradit o řešení svých problémů. V rámci rok trvajícího pilotního projektu Prostor pro dobrá řešení se je snažím nasměrovat na neziskové organizace poskytující pomoc, případně jim nabídnout další možné kontakty,“ přibližuje své poslání dobrovolnice Centra Elim Opava, o.p.s.

Období, jež prožila s oborem Sociální patologie a prevence, se dá bez velké nadsázky označit za impozantní. Radka si totiž vyzkoušela vše, co se dalo. Realizaci preventivních programů na školách, praxi v Armádě spásy - Azylovém domě pro matky s dětmi na Rybářské ulici i v Probační a mediační službě. K tomu zvládla ve druhém ročníku měsíční stáž na katedře psychologie a patopsychologie Pedagogické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, jejímiž emeritními profesory jsou takové kapacity, jaké představují prof. PhDr. Damián Kováč, DrSc., prof. PhDr. Ladislav Požár, CSc., a prof. PhDr. Miron Zelina, DrSc., a semestrální pobyt v rámci programu Erasmus ve Vratislavi (Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego). V závěrečném ročníku si vybrala měsíční stáž na Univerza na Primorskem (Koper, Slovinsko).

„Zkušenosti k nezaplacení a navíc, především v Polsku, nové poznatky z oblasti penitenciární a postpenitenciární péče, jež mě velmi zajímá, a také výbava v dosud nepoznaném jazyce, o němž si většinou Češi myslí, že je jim lehce dostupný. Když se má však hovořit na odborná témata, není to až tak jednoduché. Příbuznost slov totiž spíš mate, protože mají rozdílný význam, a může dojít někdy k úsměvným, jindy ale poměrně nepříjemným nedorozuměním,“ přitakává Radka. Všemi zmíněnými pobyty se ujistila v přesvědčení, že se jednou k vysněné práci s cílovými skupinami dospělých, nejlépe ve sféře forenzní psychologie, dostane.

Foto: Ivan AugustinUvedené využité možnosti vyvážily skutečnost, že obor Sociální patologie a prevence přece jen všechna její očekávání nenaplnil. „Nikomu z učitelů nic nevytýkám, jen mám pocit, že bylo moc pedagogiky, i když plně chápu, že obor patří do studijního programu Specializace v pedagogice. Ale berte to, prosím, pouze jako privátní názor, pohled spolužáků je možná docela jiný,“ dělí se o dojmy ze studia, z něhož naopak vyzdvihuje zejména užitečnou účast na konferencích k problematice rodiny konaných v univerzitní aule. „Budete se třeba divit, vyslechla jsem tu také několik matematických přednášek a nechyběla jsem zde ani tehdy, když tu bylo doslova přeplněno, konkrétně na výkladu prezidenta Václava Klause 7. prosince 2011 k jeho tehdy nové knize Evropská integrace bez iluzí,“ ohlíží se za svými zážitky ze sídelní univerzitní budovy, kde setkání s ní 6. srpna proběhlo.

Aby o neměnném blízkém vztahu k alma mater přesvědčila ještě silněji, vrací se k úspěchu bakalářské práce „Prostor pro dobrá řešení jako možný nástroj prevence sociálního vyloučení a začleňování v Opavě“, kterou vedl PaedDr. Miroslav Pilát, Ph.D., z ÚPPV. „Samozřejmě mě ocenění potěšilo, mnohem méně už jeho forma. Víte, raději než strohé e-mailové sdělení o tom, že mi byl na konto zaslán třítisícový obnos, bych přivítala jakýkoliv doklad, jímž bych se mohla ucházet o nějakou zajímavou práci a založit si ho do portfolia,“ netají Radka a na závěr přichází ještě s jedním postřehem. „Mám už dost zkušeností a taky kontaktů, a je mi proto známo, že celá řada lidí, kteří se v praxi dobře osvědčili, se na studium oboru Sociální patologie a prevence nedostala. Na druhé straně mezi studenty byli i takoví, jimž se zřejmě nechtělo do práce, a tak se snažili jen o to, aby tuto nevyhnutelnost alespoň na nějaký čas oddálili,“ loučí se absolventka, zvyklá se už sama o sebe starat a postarat.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015