Soutěž o nejlepší závěrečnou kvalifikační práci má výsledky a Fakultu veřejných politik dál zviditelňuje

úterý 19. srpna 2014 8:19

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Po jednotlivých studijních oborech se na Fakultě veřejných politik (FVP) hodnotí ve smyslu směrnice z roku 2013 děkana soutěž o nejlepší závěrečnou kvalifikační práci. Loni měla na celofakultní úrovni premiéru, letos lze konstatovat nárůst na ocenění nominovaných prací posluchačů jak bakalářského, tak navazujícího magisterského stupně studia.

„Návrhy na nominaci vznášejí ti, kdo práce nejlépe znají, tedy jejich vedoucí. Na ústavech je posléze posuzují členové k tomu ustavených komisí. Jejich kladné vyjádření se stává prvním předpokladem nominace,“ objasňuje proděkanka FVP pro studijní a sociální záležitosti Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D. Dalšími kritérii jsou dva posudky hodnocené nejvyšším stupněm, tedy „A“, a stejně úspěšná obhajoba autorů závěrečných kvalifikačních prací. „Sejdou-li se tato tři požadovaná áčka, pak může práce studentovi vynést jedno ze tří ocenění udělovaných v každém z šesti oborů,“ dodává M. Kolaříková. Za první místo přiznává fakulta mimořádné stipendium ve výši tří tisíc korun, druhá příčka pak znamená dvoutisícové stipendium a třetí tisícové. „O rozhodnutí o udělení mimořádného stipendia jsou studenti informováni a jejich úspěch v soutěži je veřejně vyhlašována promocích,“ potvrzuje proděkanka.

Vítězové letošní soutěže Fakulty veřejných politik
o nejlepší závěrečnou kvalifikační práci

absolventi bakalářských oborů
Sociální patologie a prevence
Bc. Radka Porubová – Pilotní projekt Prostor pro dobrá řešení jako možný nástroj prevence sociálního vyloučení a začleňování v Opavě; vedoucí práce PaedDr. Miroslav Pilát, Ph.D.
Středoevropská studia
Bc. Šárka Kollerová – Československo-rakouské vztahy od konce světové války do podepsání Lánské smlouvy; ved. práce Mgr. et Mgr. Andrej, Tóth, Ph.D.
Veřejná správa a regionální politika
Bc. Lucie Ovšonková – Živnostenské podnikání v obci s rozšířenou působností (Slaný); ved. práce Ing. Lucie Kamrádová
Všeobecná sestra
Bc. Romana Lisztwanová – Spolupráce rodičů a sester při ošetřování dítěte během hospitalizace; vedoucí práce Mgr. Zuzana Hlubková

absolventi navazujících magisterských oborů
Středoevropská studia
Mgr. Veronika Filipiaková – Přímá volba prezidenta ČR v roce 2013 a prezidentská kampaň jako nový prvek v české politice; vedoucí práce Mgr. Petr Hlaváček, Ph.D.
Veřejná správa a sociální politika
Mgr. Aneta Kožuszniková – Srovnání hospicové a paliativní péče pro děti v České republice a v zahraničí; ved. práce PhDr. Věra Juříčková, Ph.D.

Už při prvních promocích na FVP, nejmladší součásti Slezské univerzity v Opavě, byli jejím účastníkům v červenci 2009 představeni nejúspěšnější autoři závěrečných kvalifikačních prací z nejtradičnějšího oboru FVP, jehož výuku garantuje Ústav veřejné správy a regionální politiky. V kategorii bakalářů stejnojmenného oboru si primát a finanční odměnu odnesl Ivo Mludek z Opavy, mezi vůbec prvními absolventy navazujícího magisterského studia oboru Veřejná správa a sociální politika byla nejvýše hodnocena práce Romany Bélové z Třince, které navíc patřil i červený diplom.

Historicky první celofakultní soutěže v akademickém roce 2012-2013 se zúčastnilo 15 prací (deseti autorů z bakalářských a polovičního počtu z navazujících magisterských oborů), 12 z nich (osm bakalářských a čtyři magisterské diplomové práce) bylo oceněno. O užitečnosti závěrečných kvalifikačních prací absolventů FVP pro praxi se ovšem nemluvilo pouze v této souvislosti. Tak Bc. Jana Petrová ze Skřipova na Opavsku, letošní lednová absolventka oboru Všeobecná sestra na Ústavu ošetřovatelství (ÚO), si pro svou práci zvolila společensky závažné téma Soběstačnost a nezávislost paraplegiků ve městě Opavě a dokázala vytvořit i mapu bezbariérových objektů v centru města. Už při zpracování tématu neušla její snaha pozornosti opavského magistrátu.

„Na opavské radnici mě sice nejprve ihned orientovali na projekt České asociace paraplegiků VozejkMap.cz, ale brzy jsem zjistila, že v něm Opava příliš zastoupená není. Má mapa postihuje mnohonásobně více bezbariérových objektů. Je jich přesně 21 a může sloužit jako východisko k jejich dalšímu rozšiřování. Mohla jsem se soustředit výhradně na centrum města,“ vysvětlila absolventka. Když poté mapu v elektronické podobě samosprávě předala, dočkala se dokladu z kanceláře primátora, na jehož základě získala na univerzitě mimořádné čtyřtisícové stipendium za vynikající propagaci FVP.

Její závěrečnou práci vedla PhDr. Zdeňka Římovská. „Kéž bychom takových studentů měli více,“ řekla na adresu J. Petrové tajemnice ÚO a ocenila, že vzniku práce předcházela vlastní zkušenost. S Charitou si totiž J. Petrová domluvila zapůjčení mechanického vozíku a začala na něm jezdit městem, aby si na svou kůži ověřila, zda se viditelné a často též neviditelné překážky dají zdolat. „Sama bych to rozhodně nedokázala,“ vyzdvihla obětavou pomoc sestřenice Blanky Žuffové, posluchačky 2. ročníku Veřejné správy a regionální politiky při absolvování týdenní terénní dokumentace.

Druhý příklad je ještě čerstvější. Prvním místem v soutěži o nejlepší závěrečnou kvalifikační práci v bakalářském studijním oboru Sociální patologie a prevence vyučovaném na Ústavu pedagogických a psychologických věd byla oceněna Bc. Radka Porubová. V ní pod vedením PaedDr. Miroslava Piláta, Ph.D., popsala pilotní projekt obecně prospěšné společnosti Dobrá rodina se sídlem v Praze „Prostor pro dobrá řešení jako možný nástroj prevence sociálního vyloučení a začleňování v Opavě“, na jehož realizaci se sama jako dobrovolnice Centra Elim Opava, o.p.s., ještě do závěru srpna aktivně podílí. Informační poradenský manuál s odkazy na dlouhou řadu kompetentních pracovníků opavských neziskových organizací, který v rámci práce vytvořila, zůstane jistě vítaným pomocníkem všem, kdo pomoc potřebují a hledají. Více o osobnosti absolventky FVP Bc. R. Porubové zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015