Na ostravské čtyřiadvacítce si bruslaři USK dojeli pro stříbrné medaile

středa 20. srpna 2014 8:38 Autor: Martin Kůs

Foto: Jana Koubková

OPAVA, OSTRAVA – Přivítal je déšť, občas i docela prudký, a chvílemi se přidalo také vlezle nevlídné chladno. Po několika hodinách přišla únava. Zejména v noci, kdy sice přestalo pršet, ale zase nebylo moc času na odpočinek. Cíl se ale stále zdál být nedosažitelně daleko. Nakonec se vrátil den a přinesl s sebou nad Ostravu sluníčko. Zbývalo už jen pár hodin… Také to byly neoddělitelné atributy víkendového 12/24 hodinového závodu na in-line bruslích v Ostravě-Porubě.

Foto: Jana KoubkováNa start ostravské sportovní novinky se v sobotu ve 14 hodin v soutěži čtyřčlenných týmů postavila také formace Univerzitního sportovního klubu (USK) ve složení Martina Vítková, Pavel Kania, Jan Židek a Lukáš Hopp. A na okruhu Hlavní třídy, kde se jinak jezdí i závod světového poháru, se bleděmodré dresy USK neztratily a v neděli ve stejný čas projelo celé družstvo společně cílem na druhém místě. O prodělaném nejlépe vypoví dvě čísla: ujeto celkem 160 kol (jedno měřilo 3 050 metrů) a 488 kilometrů.

Tým USK za vítězným domácím ostravským družstvem Gangbang Team zaostal o pouhých osm kol, nicméně na třetí družstvo v pořadí už získal náskok 29 kol. Z opavských reprezentantů byl největším rváčem Jan Židek, který měl v nohou 49 kol, jedenačtyřicet pak Pavel Kania, o jedno méně Lukáš Hopp a Martina přidala do součtu dalších třicet.

„Mohu závod hodnotit jen pozitivně. Byl super, organizačně všechno zvládnuté na jedničku, v týmu jsme neměli jediné nedorozumění. Když někomu docházely síly, střídali jsme se na trati jen ve třech, aby si mohl odpočinout třeba i na delší dobu,“ říká k závodu Martina Vítková s tím, že v noci změnilo družstvo taktiku: „Přes noc jsme preferovali střídání ve dvojicích, dvě hodiny jezdila jedna dvojice a další druhá. Tak jsme získali čas si alespoň na chvíli lehnout.“ Až do páté hodiny ranní to vypadalo, že USK sahá na zlato, v jednu chvíli vedl o tři kola před všemi. „Drželi jsme se na průběžném prvním místě, ale pak jsme začali ztrácet sílu a tým, který byl o kolo pozadu, nás dohnal. My mu už nedokázali podruhé ujet, a protože si zřejmě soupeři ušetřili i víc sil do posledních okruhů, ztratili jsme na něj nakonec osm kol,“ konstatuje reprezentantka USK.

Martina ale vedle bruslařů na trati zmiňuje ještě jedno jméno, bez kterého by se stříbrný úspěch neodehrál, Je jím Jiří Pokora, který poskytoval družstvu po celou dobu závodu potřebné zázemí. „Musím říci, že velkou oporou nám byl Jirka Pokora, který hodně pomáhal, díky němu jsme věděli, kdy už se má další člen týmu připravit na trať, komunikoval mezi závodníkem na trati a těmi, co odpočívali ve stanu. Nemuseli jsme tak vůbec chodit až k trati, abychom věděli jaká je situace a jestli už budeme střídat nebo ještě ne.“

Foto: Jana KoubkováZa stříbrnými medailemi, které ozdobily bruslaře USK, se ohlédl pátý člen týmu, Jiří Pokora. Jiří se sice na bruslích nepral s početným pelotonem ani únavou v nohou, nicméně právě on byl tím, kdo po celou dobu závodu poskytoval závodníkům podporu, dokázal je motivovat ve chvílích, kdy to nešlo, a svým netichnoucím „Jeď! Jeď! Jeď!“ vléval síly do těla těch, kteří ukrajovali jedno kolo za druhým.

„Zajišťoval jsem hlavně pitný režim, ale také se staral o techniku a zázemí, při tak dlouhém závodu je třeba postarat se nejen o lidi, ale také o brusle, namazat je, vysušit a případně i vyměnit, protože závodníci začnou na sportovních speciálech, ale později “přezují“ na pohodlnější botu,“ popisuje Jiří své úkoly. Jak přiznává, občas musel také své týmové kolegy trochu postrčit: „Myšlenka čtyřiadvacetihodinového závodu v Ostravě je podle mne super, ale bohužel na takový extrém ještě nebyli naši bruslaři úplně dokonale připraveni. Šli do toho tak trochu po hlavě, byly občas krizové chvilky, kdy jsem je musel hecovat, třeba když se už nechtělo vstát a vyrazit do dalších kol, ale vydrželi až do konce, zvládli to a mají můj veliký obdiv,“ vrací se do Ostravy Jiří. Velkou motivací družstvu USK byl také nakonec nejrychlejší tým Gangbang. „Seznámili jsme se s nimi a mezi námi se objevila určitá zdravá rivalita. Oni už předtím absolvovali čtyřiadvacítku v Olešné, a tak přece jen měli větší zkušenost s taktikou a dalšími věcmi. To nám sice chybělo, ale dokázali jsme to nahradit vůlí a odhodláním dojet,“ soudí technik týmu, který měl během závodu i jinou práci.

Foto: Jana Koubková„Okolo šesté večer se vydala na trať Martina, vyjela za relativního sucha a sotva ujela prvních pár set metrů, přišla prudká průtrž. Během chviličky byla totálně promočená, ale nevzdala se a ujela plánované tři kola. Ji už pak střídali další oblečení do ponča. Jenže ta průtrž nám vyplavila odpočinkový stan, který najednou byl z poloviny pod vodou. Pro mne to znamenalo, že jsem ho musel rychle přestěhovat a sušit, aby bruslaři měli kde odpočívat,“ popisuje jednu “veselou příhodu z natáčení“ Jiří Pokora.

Bruslaři USK mají před sebou v nejbližších dnech docela pestrý program. Už 22. srpna se znovu vrátí do Ostravy, kde se na stejném okruhu uskuteční další z večerních vyjížděk nazvaná Oldschool party. A hned v následujícím týmu budou sami zajišťovat další ročník opavského in-line svátku, sportovního dne Slezská brusle a bruslička, jehož součástí bude i závod Akademického mistrovství českých vysokých škol v in-line bruslení na 21 km o Pohár rektora Slezské univerzity v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015