O pobytu na Opolské univerzitě v rámci programu Erasmus mluví Michaela Sekaninová jen v superlativech

čtvrtek 28. srpna 2014 9:27

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Celý letní semestr akademického roku 2013-2014 strávila Michaela Sekaninová, posluchačka 2. ročníku oboru Středoevropská studia na Fakultě veřejných politik a od března nová předsedkyně Studentského politologického fóra (SPF), na Opolské univerzitě. Léto zase prožívá jako průvodkyně na kroměřížském zámku, ale přesto se pro rozhovor „utrhla“.

Do Opavy o prázdninách přijela 21. srpna, plná dojmů jak z doznívajícího studijního pobytu v rámci programu Erasmus v Opolí, tak z kulminující sezony, během níž se s ní letos už podruhé setkávají návštěvníci Arcibiskupského zámku a zahrad Kroměříž. V „Hanáckých Athénách“ je Michaela doma, ale také sídelní město Slezské univerzity si oblíbila natolik, že cesty nelitovala. „Myslím, že volba místa studia i oboru byla pro mě šťastná,“ přiznala hned na úvod, ale prozradila, že v čase rozhodování je přece jen předběhla pražská práva. „Dostala jsem se na ně, ale sám život zařídil, abych před Karlovou upřednostnila Slezskou univerzitu. „Zatím nelituji, nejméně bakaláře jsem tu rozhodnuta dokončit,“ dodala, přičemž nevyloučila ani možnost pokračování v navazujícím magisterském studiu.

Foto: archiv Michaely SekaninovéJednou by se ráda uplatnila v některém z našich největších center, případně v zahraničí. Láká ji především německy mluvící svět. „Vždyť právě v Německu, konkrétně ve spolkové zemi Porýní a Vestfálsko, mám příbuzné, kteří mi vyjadřují podporu. Vzali mě třeba na cestu do Bruselu,“ zdůvodňuje Michaela, jež už stihla vycestovat také do Nizozemska, Švýcarska a Rakouska a Polska, své budoucí plány. Právě poslední jmenovaná země ji zejména zásluhou Opolské univerzity doslova nadchla. „Z našeho ročníku jsem tam nakonec byla sama, protože spolužáci vyjeli na Univerzitu Komenského do Bratislavy, ale výuka na Instytutu Politologii Wydziału Historyczno-Pedagogicznym mě oslovila,“ osvědčuje novou jazykovou znalost. „Ba ne, právě polštině jsem toho dala určitě nejméně. Brali jsme ji s kolegy z Belgie, Řecka a Turecka spíše jako milé oživení a uvolnění,“ netají Michaela, která v Opolí zvládla v termínu pět zkoušek, jež si ale zapíše „pouze“ do splněných C kreditů - z diplomacie, mezinárodních vztahů, dorozumívacích médií, institucí Evropské unie a přes uvedené též z polského jazyka.

„Výuka v angličtině byla interaktivní a probíhala vždy na základě předem prostudovaných textů, o nichž jsme pak s účastí pedagogů diskutovali,“ přibližuje a za nejpřínosnější pokládá absolvované lekce z předmětu Mezinárodní vztahy. „Koordinátorka programu Erasmus na Instytutu Politologii dr Joanna Kulska je vedla skvěle,“ oceňuje Michaela a pobyt v Opolí si pochvaluje i celkově. „Bydleli jsme přímo v univerzitním kampusu, do školy to byly dvě minuty, a seznámili se i se životem tamějších studentů. Místo Majálesu nabídli v květnovém termínu stejně veselý svátek nazývaný Piastonalia, ale neméně se mi líbilo město a nádherný komplex rektorátu Opolské univerzity. Jediné, co si žádnou chválu nezasluhuje, jsou polské dráhy (Polskie Koleje Państwowe), horší než ty naše,“ konstatuje s tím, že když se do Opavy vydala na SPF pořádané setkání s exministrem financí Miroslavem Kalouskem, nestihla ho.

Její plány pro poslední ročník bakalářského studia jsou jasné. „Pro závěrečnou kvalifikační práci jsem si vybrala téma Výmarská republika a krize demokracie. Dostupných materiálů je k němu víc než dost, a tak jsem si sama vnitřně stanovila termín pro odevzdání bakalářky do konce ledna,“ říká Michaela. Přípravu na státnice a obhajobu však bude slaďovat s aktivitami SPF, jež si v příštím roce připomene pětiletí existence. „Samozřejmě mnohé nejen k tomuto výročí chystáme,“ naznačuje a začíná připravovaný program podrobněji rozebírat. Plány, jež společně s nejbližšími kolegy z tohoto občanského sdružení působícího na půdě Fakulty veřejných politik - místopředsedy SPF Davida Mareše a tajemnice Petry Walderové - má, jsou ale takového rozsahu, že jsme s ní dohodli na jeho samostatném představení. „Jejich definitivní podobu ovšem určí teprve naše valná hromada svolaná na poslední zářijový den, po níž následuje Welcome Party,“ informuje.

Foto: Ivan AugustinSmysl společenského setkání hned v prvním týdnu výuky vidí zvláště v možnosti rychlého navázání přímého kontaktu stávajících necelých dvou desítek členů SPF s nově příchozími posluchači prvních ročníků, pochopitelně netoliko oboru Středoevropská studia, v němž jsou pod námi silnější ročníky. „Zůstáváme i nadále naprosto otevřeni všem, kdo o naši činnost projeví zájem. Rádi bychom mezi sebou viděli třeba historiky, ale vítaní jsou jistě studenti jakéhokoliv oboru, který je na třech opavských univerzitních součástech vyučován,“ zve Michaela a věří, že tato výzva nezůstane oslyšena. „O účastníky setkání s řadou osobností, jimiž se snažíme nejen obohacovat studentský život, ale v prvé řadě aktivně reagovat na nejaktuálnější události a projevy naší vnitropolitické scény, tedy záležitosti dotýkající se opravdu každého, je potřeba permanentně dbát,“ je si předsedkyně SPF dobře vědoma.

Na závěr se vrací k úspěšně uskutečněnému zahraničnímu výjezdu. „Opolí mě dost namlsalo, a tak ačkoliv ve třetím ročníku určitě moc času nezůstane, ráda bych se podívala ještě do slovinského Koperu. Jsem si však vědoma, že na celý semestr to rozhodně nebude,“ loučí se Michaela. S koníčky, k nimž na prvním místě patří výtvarné umění, literatura k jeho dějinám, zejména k období renesance a baroka, výstavy a sledování vybraných pořadů na stanici Art České televize, se ale rozloučit nechce. Stejně tak bude až do podzimních komunálních voleb naplňovat povinnosti vyvstávající jí z pracovní stáže v občanském sdružení „Občané pro Olomouc“ vytvořeném Stranou zelených, Českou pirátskou stranou a nezávislými kandidáty, pro něž už vypracovala analýzu všech opozičních politických subjektů, které budou do olomouckého městského zastupitelstva na příští volební období kandidovat.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015