V září vyjde literární sborník Opava Východ Zpáteční, ve kterém najdeme texty pěti absolventů Slezské univerzity

pondělí 15. září 2014 14:55

Imrich VeberOPAVA - ,,I ve Slezsku se našlo několik z těch, kteří v jednu chvíli vrostli do této země ve stejný moment. V jednu dobu se ale střetli na zastávce Opava-východ, aby po čase zase zmizeli a znovu a zase se navraceli do někdejšího hlavního města české části Horního Slezska.“ To jsou slova z bulletinu festivalu Bezručova Opava, provázející další editorský počin Ondřeje Hložka, absolventa bakalářského programu v oboru Česká literatura na Filozoficko-přírodovědecké fakultě, organizátora v oblasti opavské kultury.

Společně s Imrichem Veberem, absolventem magisterského programu na Institutu Tvůrčí fotografie, a pražským grafikem Jakubem Wdowkou dali dohromady sborník v netypickém vizuálním provedení, do kterého Hložek vybral kromě sebe dalších sedm autorů. Jsou to Alžběta Luňáčková, Kristýna Montagová a Petr Titze. Osmičku doplňují absolventi Slezské univerzity v Opavě. Kromě Hložka, autora zatím dvou básnických sbírek Tížiny (2011) a Domů (2013), jsou to Ivana Kašpárková, vítězka Literární ceny Vladimíra Vokolka za rok 2013, Veronika Motúzová, stávající studentka navazujícího magisterského oboru Audiovizuální tvorba, Oldřich Kutra, který v roce 2012 vydal básnickou prvotinu ...a stokrát třásti stromem, a Václav Maxmilián, jenž pořádá literární čtení „Lovec střelil na ptáka“ v Kroměříži a rovněž absolvoval v oboru Česká literatura.

„Sborník se nevzdává návaznosti na tradici a vrací se zpět ke kořenům opavského básnictví přelomu tisíciletí,“ připomíná Hložek sebrané texty ve stěžejních almanaších Od slowa ke slovu (2002), Opava - Ratiboř zpáteční (2003), Opava city/ Poezie v otevřeném prostoru (2004) a Míň než všechno neberu (2006). „Název jsem vybral záměrně, abych demonstroval příklon k počátku nepřetržitého literárního provozu v Opavě, za kterým stojí také doc. Libor Martinek a jeho práce se začínajícími autory, která byla zveřejněna ve sborníku Opava – Ratiboř zpáteční,“ přiblížil skutečnost Ondřej Hložek.

Názvem chtěl editor sborníku nastínit fakt, se kterým se slezské univerzitní město potýká. „Lidé se tady zastavují na skok, Opava je vždy štací, kam si kupují zpáteční jízdenku z místa, odkud přišli. Někteří se tady usadí, jiní zmizí a už se tu nikdy neukážou. Tak jako autoři ve sborníku, kteří se takto vrací alespoň svými texty,“ uvedl Hložek. A proč zvolil do sborníku výše zmíněných osm autorů? „Myslím si, že jsem vybral takové autory, kteří zasahovali nebo zasahují do místního básnického dění významným způsobem, a že to nejsou autoři nastoupení v nějakém šiku, co teatrálně hulákají, ale nad tvorbou vlastních věcí přemýšlí v širším kontextu,“ sděluje Hložek.

Sborník finančně podpořilo Statutární město Opava. Bude doprovázen fotografiemi Imricha Vebera.“ Prezentace sborníku proběhne 25. září ve 20 hodin v kavárně Evžen na Beethovenově ulici v Opavě v rámci festivalu Bezručova Opava za přítomnosti autorů. „Hudební doprovod obstará brněnská buskingová legenda Stanley Voda se svou kytarou a foukací harmonikou,“ dává Hložek nahlédnout i do programu představení titulu. O hodinu dřív se v prostoru průchodu obchodního centra Slezanka na Horním náměstí uskuteční fotografická vernisáž souboru „Dokolakolem“, jehož autorem je Imrich Veber. Část souboru je pak k vidění v novém almanachu. „Na sborník se těším, je to zase úplně něco jiného, než jsou klasické výbory poezie. Čtenář nad nimi bude muset přemýšlet o pár minut déle,“ uzavřel Hložek.

AUTOR: Redakce

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015