Studentské politologické fórum má i v novém akademickém roce našlápnuto k ohlas slibujícím aktivitám

úterý 9. září 2014 9:18

Foto: Ivan Augustin 

OPAVA - S činností Studentského politologického fóra (SPF), občanského sdružení, jež od roku 2010 působí na půdě Fakulty veřejných politik a je tvořeno převážně posluchači oboru Středoevropská studia, si už Slezská univerzita zvykla počítat. Členové SPF jsou si toho plně vědomi, a proto již v létě rozvinuli úvahy o aktivitách v novém akademickém roce.

„Výsledky, jichž bylo dosaženo, se na jedné straně můžeme pochlubit, na straně druhé nás o to víc zavazují k tomu, abychom na ně úspěšně navázali,“ přemítá současná předsedkyně SPF Michaela Sekaninová. Většinu letního semestru akademického roku 2013-2014 sice strávila na studijním pobytu v rámci programu Erasmus na Opolské univerzitě, ale přesto stačila ve vztahu k SPF všechno potřebné se svými kolegy konzultovat. „Ve vedení SPF máme k sobě blízko, vždyť jsme většinou ze stejného oboru, ba dokonce ze stejné studijní skupiny,“ konstatuje posluchačka závěrečného ročníku bakalářského oboru Středoevropská studia.

Ve své práci pro ostatní studenty, nikoliv pouze jmenovaného oboru a nikoliv pouze Fakulty veřejných politik, má s místopředsedou Davidem Marešem a tajemnicí Petrou Walderovou na co navazovat. „Členkou SPF jsem sice až od prosince loňského roku, a tak by někdo mohl mé předsednictví od března pokládat za raketovou kariéru, ale sama to tak určitě neberu. Vzala jsem na sebe přípravu některých aktivit, úplně prosincové besedy s někdejší poslankyní za Věci veřejné Lenkou Andrýsovou, s níž jsme diskutovali o kuloární politice v Parlamentu ČR, a částečně vánočního večírku, a mí předchůdci to pozorně registrovali. A když jsem byla na předsedkyni navržena a valná hromada mě zvolila, nezbývalo, než se s odpovědností za další rozvoj SPF poprat,“ komentuje Michaela stručně své zatímní „účinkování“ v SPF.

Studentské politologické fórum

Studentské politologické fórum (SPF) je dobrovolné nepolitické nezávislé sdružení studentů a dalších členů akademické obce věnujících se studiu a bádání na poli politologie a příbuzných sociálních věd. Základními hodnotami SPF jsou demokracie, humanita, tolerance a pluralita názorů.

Dosavadní předsedové SPF
Michal Kuděla
Vendula Venclíková
Ondřej Ryboň
Michaela Sekaninová

V polovině června se výbor SPF zabýval návrhy na akce v zimním semestru, tedy v průběhu období od konce září do Vánoc. „V konceptu je předložíme jednání valné hromady SPF, jež bylo stanoveno 30. září. Očekáváme jejich podporu, ale rovněž další náměty, které by se daly rozpracovat,“ informuje Michaela. Za první veřejné setkání označuje vedle zářijové Welcome Party, v níž by měla vyústit uvedená valná hromada, setkání se zástupcem nevládní instituce Think-tank Evropské hodnoty Jakubem Jandou. „Debatovat s ním 21. října přirozeně budeme o zvyšování politické kultury u nás, ale rovněž na celé evropské scéně. To je vlastně hlavní poslání této instituce,“ přibližuje Michaela a při organizaci tohoto programu, stejně jako těch dalších, si za prioritní cíl klade postupné rozšiřování členské základny SPF.

Je tu ještě jedna aktivita, kterou by předsedkyně SPF ráda s dostatečným časovým předstihem prezentovala. „Jako velmi úspěšná byla hodnocena dubnová konference Zahraniční politika Evropské unie vůči Východu. Rádi bychom se proto ještě letos v prosinci pokusili o další podobné odborné setkání. Její zatím pracovní název - Společnost a politika ve střední Evropě po pádu komunismu - prozrazuje více. Samozřejmě při její organizaci opět počítáme s úzkou spoluprací s Ústavem středoevropských studií,“ říká Michaela. Sama sice jednání dubnové konference přítomna být pro studijní pobyt v Opolí nemohla, ohlasy a reflexe na něj jí však uniknout nemohly. „Účastníci z řad kolegů si pochvalovali nejen vhodný výběr pozvaných přednášejících, ale také moderátora odpoledního kulatého stolu Mgr. Petra Hlaváčka, Ph.D., z našeho mateřského ústavu,“ vrací se k dosud určitě největší akci SPF za jejího předsednictví v něm a je odhodlána na této zkušenosti i v budoucnu stavět.

SPF totiž na jaře čeká připomínka pětiletí existence (jeho ustavující valná hromada se konala 10. května 2010). „Jubileum pochopitelně monitorujeme, ale pokud jde o jeho připomenutí, konkrétní, tedy v případném výčtu připravovaných akcí, zatím být nechci a nebudu. Chtěla bych ovšem všechny ujistit, že se vynasnažíme, aby bylo v letním semestru akademického roku, který právě odstartoval, hlasité,“ slibuje Michaela.

Foto: Ivan AugustinPozornost teď spíše obrací k aktuálnímu zvýšení kvality mediálního působení SPF, neboť si uvědomuje, že i tato forma činnosti je pro růst členské základny důležitá. „Rádi bychom záhy obnovili náš tiskový orgán, tedy Newsletter, který naposledy vyšel v lednu loňského roku. Navíc hodláme iniciovat vznik blogu, jehož hlavní smysl vidíme v aktuálním komentování české vnitropolitické scény,“ specifikuje předsedkyně SPF, přičemž vítá pomoc každého, kdo by názorem mohl těmto představám přispět. „S proděkanem fakulty Mgr. et Mgr. Andrejem Tóthem, Ph.D., jsme už jednali také o možnosti přispívání do časopisu Central European Papers, společně vydávaného Fakultou veřejných politik a János Kodolányi University of Applied Sciences. Taková příležitost jistě představuje velkou výzvu,“ je si předsedkyně SPF vědoma.

Její poslední slova patří základnímu principu otevřenosti členství SPF pro každého studenta Slezské univerzity. „Zřejmě se nám z důvodu lokace nepodaří získat nikoho z karvinské fakulty, i když bychom o ekonomické pohledy stáli, ale opavské součásti nejsou nedostupné. Snad si k nám tedy najdou cestu třeba historikové, jejichž stanoviska by nás, politology, mohla velmi obohatit. V minulosti třeba výklad prof. JUDr. Jana Kuklíka, DrSc., z Právnické fakulty Univerzity Karlovy k Benešovým dekretům ukázal, jak potřebné je i pro dnešní dny čerpat poučení z historie,“ loučí se M. Sekaninová.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015