Kamil Zajíček z Píště na Hlučínsku se chce ze skateboardu a od malování odrazit ke skoku do velkého světa

pátek 5. září 2014 12:23

Foto: Ivan Augustin 

OPAVA - Žít jednou v opravdu velkém městě v zahraničí, nejspíš v německy mluvícím světě, je snem posluchače bakalářského studia oboru Filologie, kombinace angličtina - němčina, na Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty Kamila Zajíčka. Po prázdninách cítí, že jeho prvním úkolem je studium, nejlépe už zkraje příštího roku, zdárně ukončit.

„Chybí mi vlastně už jen několik kreditů za zkoušky a bakalářka, kterou bych rád napsal pod vedením Mgr. Markéty Johnové, Ph.D., na téma Skateboarding Lexicology,“ uvědomuje si Kamil blízkost cíle, ale současně i náročnost závěrečného úseku cesty, která k němu vede.

Kamil Zajíček - O tvorbě

Nad tím, co budu malovat, hodně uvažuju v lese, protože tam často chodím běhat nebo se jen tak projít s hudbou v uších (to je asi jediná věc, která mě na bydlení v Píšti baví). Každý den přemýšlím nad tím, jaké téma by mohlo vydat na další obraz, dávám si dohromady různé příběhy, postavičky a souvislosti, které by mohly být použity. Jakmile mám nějaký námět, uvažuju, kde co bude, jaké bude pozadí, a hlavně se snažím udělat celou věc v nějaké pěkné barevné kombinaci. Když vidím, že je tam barev už moc a přijde mi to přepatlané, začnu celou věc od samého počátku znovu. Velký vliv na mou tvorbu má také hudba, kterou u malování poslouchám. Nejčastěji si pouštím různé psychedelické kytarové vybrnkávačky (Dead Meadow, Mogwai, Tame Impala), většinou pomalejší, protože celkově pomalý je i proces předkreslování, vybarvování, obtahování a zdobení. Nikam při něm nespěchám. Když nějaký obraz, jehož vznik trval pár desítek hodin, dokončím, je to pro mě nepopsatelný pocit, umocněný tím, když se líbí nejen mně, ale též jiným.

Zhruba od deseti let je Kamilovou velkou láskou skate. V minulosti se mu věnoval s velkou intenzitou, absolvoval závody a kolem tohoto sportu ho zajímalo vše. „Přináší pocit svobody a pohody, umožňuje každému, aby nejprve jel a později též šel svou vlastní cestou,“ objasňuje filozofii, která ho k němu tak přitahuje. A různě zdobená prkna, jichž vystřídal možná už stovku, ho nakonec přivedla i k výtvarničení. „Malbě se věnuji asi tak pět let a právě mám za sebou první větší výstavu,“ konstatuje s poukazem na nedávné opavské vystoupení (Uncertain Destinations, foyer kavárny Obecního domu, do 2. září).

Vzorů v současném světě má dlouhou řadu, kterou neváhal sám vypsat - Tiffany Bozic, Ben Kehoe, Rob Sato, Larisa Bates, Pat Parry, Mark Whalen, Henry Gunderson, Josh Keyes, Kelsey Brookes, Andrea Wan. Zajímá ho surrealismus, uctívá Salvadora Dalího, ale teorií a dějinami výtvarného umění se svazovat nenechává. „Někdy mám celý obraz před očima ještě dřív, než sednu k obyčejnému papíru, stejně obyčejným vodovým barvám, i když ve světě tradiční a respektované značky KOH-I-NOOR HARDTMUTH, a trochu lepším štětcům. Jindy se nechávám vést okamžitou inspirací a hledáním souvislostí v detailech. A jestli se ptáte, jak dlouho s nimi vydržím, pak není výjimkou, že malba formátu A3 v mém pojetí si řekne i o dvě desítky hodin,“ přiznává. Přesto je teď plně rozhodnut přejít na formát A2.

Vede ho k tomu také radostné a povzbuzující poznání, že o jeho tvorbu je živý zájem. „Musím se pochlubit, že už jsem něco dokonce prodal, což mě těší, ale současně zavazuje. Svých zákazníků si samozřejmě vážím a byl bych rád, kdyby o mně i napříště slyšeli,“ říká a v těchto dnech žije po vydařené premiéře především velkým očekáváním, zda vyjde jeho říjnová výstava v Karlštejně.

Foto: Ivan AugustinParadoxně vyznívá skutečnost, že na malování se Kamil, absolvent Střední školy hotelnictví a služeb v Opavě žijící nejprve roky v Chuchelné a nyní v odlehlé a standardním způsobem jen komplikovaně dopravně dostupné Píšti na Hlučínsku, vrhl v prvním roce vysokoškolského studia. „Studijně jsem ten rok doslova promarnil, ale nelituji. Objevil se přede mnou nový svět a přiznávám, že Hlučínsko, ale též Opavy, kterou mám jinak rád, jsou mi už těsné,“ přemítá a jako místo vyvolené si dovede dobře představit třeba Berlín. Německá metropole patří k těm místům, kde by jednou rád na delší dobu zakotvil. „Za svůj hlavní jazyk považuji angličtinu, a tak bych to rád vyrovnal zdokonalením se v němčině. Praktickým působením tam, kde se německy mluví,“ objasňuje a na navazující magisterské studium nepomýšlí.

I když to dosud asi neví, recept na to, jak se dále uplatnit, má už v ruce. Mezi vystavenými pracemi byl v Obecním domě v Opavě také výjev nazvaný Chaos v říši divů (Wonderland Chaos), trochu podobný Kamilovu nynějšímu životnímu stylu. „Vím moc dobře, kam míříte, i v chaosu může, ba dokonce někdy musí být řád, zamyslím se nad tím,“ připouští sympatický třiadvacetiletý mladík. „Pokud se mi zatímní cestu s prknem a malířskými potřebami podaří sladit s dokončením studia a rozhodnutím, jak v životě směřovat k úspěšnému uplatnění, třeba i se štětcem v ruce, budete jedním z prvních, kdo se o tom dozvědí,“ dodává.

Foto: Ivan AugustinPředpoklady k úspěchu už Kamil dokázal osvědčit. A má také dobré kamarády. Dramaturg akcí Opavské kulturní organizace Ing. Jan Kunze ho k výstavě v Obecním domě vyzval, jiní k jeho tvorbě promluvili a další mu vyjádřili podporu a sympatie hojnou účastí na vernisáži. „Věřím, že se od této nové a veskrze pozitivní zkušenosti budu umět odrazit, vždyť výstava se líbila, pevně doufám, že i těm, kdo mě v průběhu studia na Ústavu cizích jazyků nejvíce oslovili a oslovují,“ uzavírá a netají, že k nim za svá zatímní vysokoškolská léta počítá jak PhDr. Gabrielu Rykalovou, Ph.D., z oddělení germanistiky, tak dále již zmiňovanou Mgr. M. Johnovou a jejího kolegu Mgr. Radka Glabazňu, M.A., Ph.D., z oddělení anglistiky a amerikanistiky.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015