Dokument Sportu zdar své autory překvapil – získal další cenu

úterý 16. září 2014 9:05 Autor: Martin Kůs

 

Foto: Archiv Jiřího Vávry

OPAVA, OSTRAVA – Čestné uznání na mezinárodním festivalu studentských filmů Ostrava-Picture 2014. To je nejnovější úlovek posluchačů studia oboru Audiovizuální tvorba (AVT), přednášeném na Slezské univerzitě v Opavě. Cena z Ostravy studentské filmaře překvapila.

„Bylo to překvapení jak blázen, protože nikdo z nás vůbec nevěděl o tom, že jsme přihlášeni a soutěžíme mezi osmdesáti dalšími filmy. Náš dokument si v podstatě cestu na festival našel sám, následně se na něm sám prosadil a pak asi uznal za vhodné a dal nám tuto milou novinu vědět…“ zažertoval si Jiří Vávra, režisér snímku „Sportu zdar“ a nyní student magisterského studia AVT, který film ještě jako bakalářskou práci natočil společně s kolegou Martinem Erbenem.

O pozornost a cenu festivalové poroty soutěžilo na osm desítek filmů, ocenění se nakonec dostalo osmi snímkům, z toho jen ve dvou případech českým.

Foto: Archiv Jiřího VávryPro cenu do ostravského Klubu Atlantik zajel 12. září zvukař filmu Jaroslav Zajíček. Připomněl, že dokument „Sportu zdar“, který vznikl ještě jako bakalářský snímek, se věnuje nanejvýš aktuální otázce dneška, a to nakolik současná konzumní společnost ovlivňuje amatérský i profesionální sport a jeho hodnoty. Odráží vztah sportu a peněz a snaží se přiblížit, jak se tento vztah v průběhu doby měnil, kdy se z čistě sportu pro radost postupně stává sport jako zdroj obživy.

Dvacetiminutová sonda do společnosti přivedla před kameru řadu osobností, které se kolem sportu pohybují. Nechyběli mezi nimi ani ti, kteří mají své kořeny v Opavě. Před kameru se postavil například reprezentant ve skoku o tyči olympionik Jan Kudlička, Pavla Stankeová, několikanásobná medailistka z MS v thaiboxu, vicemistr světa v orientačním běhu Michal Smola, zlínský hokejista Michal Řezníček či olomoucký fotbalista Jan Navrátil. Aktivní sportovce pak doplňují sociolog Jiří Siostrzonek nebo televizní sportovní komentátor Robert Záruba.

Dokument „Sportu zdar“ zaujal odborníky prakticky od svého zveřejnění. Nejprve si vysloužil nominaci na MFSF v Písku, jednom z nejprestižnějších studentských festivalů v České republice, poté získal Cenu poroty na Sportfilmu 2013 v Liberci a následně se promítal na světovém finále sportovních snímků International FICTS festival v Miláně. Snímek mohli v silvestrovském vysílání ČT24 vidět diváci České televize. 

 

Snímek Sportu zdar můžete zhlédnout ZDE

Obor Audiovizuální tvorba (více o něm zde) je možné na Slezské univerzitě studovat v bakalářském i magisterském stupni. Studium tohoto uměleckého oboru je koncipováno tak, aby propojilo teoretické vzdělávání s praktickými zkušenostmi, a to nejen v rámci praktických cvičení vedených profesionály z praxe, ale také díky užší spolupráci s Ostravským studiem České televize, Českým rozhlasem Ostrava a QQ studiem.  
Studenty vede k samostatným pokusům o zpravodajské, publicistické, dokumentaristické a dramatické útvary i rozhlasové či televizní adaptace literárních děl. Spolupracuje s výukovým portálem Moderní dějiny, pro který studenti vyrobili dvě série dokumentárních portrétů pamětníků s názvy Sami proti zlu a Dějiny na vlastní kůži. Vlastní pořad Pauzička mají posluchači oboru v Českém rozhlase Ostrava, celostátní vysílání veřejnoprávního rádia pak odvysílalo studentské Minutové hry. Absolventi Audiovizuální tvorby jsou odborně erudovaní a zároveň přemýšliví a umělecky tvořiví!

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015