Seznamovák 2014 – špatné počasí nevadilo a Partička odbourala ostýchavost

středa 17. září 2014 7:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - Hrozily bouřky a průtrže. Přesto do Opavy na víkend nazvaný Seznamovák 2014 přijely necelé tři desítky těch, kteří za několik dní zasednou do lavic Slezské univerzity jako posluchači prvních ročníků. Pozvala je sem Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU) a nabídla jim možnost poznat univerzitní město dříve, než bude zahájen nový akademický rok.

„Chtěli jsme budoucím prvákům, kteří začnou studovat v Opavě, nabídnout alternativu poznávacího setkání přímo v místě, kde budou studovat.  To se, myslím, povedlo, i když nám poměrně velká část přihlášených na poslední chvíli odřekla kvůli nedobré předpovědi počasí,“ řekl k akci prezident ASPSU Ondřej Pupík. Právě on a jeho kolegové z asociace Helena Dlouhá, Andrea Morysová a Jakub Plaskura celou akci připravili a stali se průvodci budoucích spolužáků.

Opavu si všichni společně prohlédli odpoledne 12. září. Hostitelé prváky zavedli nejen za pamětihodnostmi města a dalšími místy, které se stanou součástí jejich studentského života, ale především je seznámili se všemi budovami Slezské univerzity a tím, které fakulty a pracoviště kde sídlí. Večer pak na všechny čekalo ono seznamování v kempu Slunečnice u ohně a grilování.
Foto: Martin KůsPřipraveno bylo několik vhodných disciplín, které obsahovaly jak znalostní, tak fyzické prvky a do skupinek rozdělení budoucí studenti tak museli vzájemně spolupracovat. „Zadali jsme jim například kvíz, ve kterém se objevily otázky na témata z naší společné procházky Opavou, hlavně o univerzitě. Tak jsme si nenápadně ověřili, jak našemu výkladu naslouchali a co si zapamatovali,“ říká Jakub Plaskura. Kromě toho soutěžili v hádankách na čas, závodili na překážkové trati, kdy nesli na ping-pongové pálce míček, který jim nesměl spadnout, či stavěli z oblečení hada - ten nejdelší zvítězil. „Na úspěšné čekaly drobné ceny,“ připomíná ještě Jakub Plaskura, který mimo jiné na akci využil své zkušenosti z vedení divadelního souboru Dramkrou a připravil pro prváky podobné úkoly, jako známe z populární televizní Partičky. Právě při takových aktivitách nejlépe odpadá ostýchavost a lidé se ryhleji vzájemně poznávají.

Druhý den byl o poznání klidnější. Pořadatelé se se začínajícími studenty podělili o své zkušenosti ze studia a chodu univerzity, ať už o ty oficiální nebo i ty méně oficiální. Odpovídali na řadu konkrétních dotazů a dali tak účastníkům Seznamováku alespoň malý náskok před těmi, kteří do Opavy přijedou poprvé až na začátku semestru.

Je-li něco, co lidi na Seznamováku zklamalo, tak je to přístup personálu kempu.  Více než dvě desítky hostů pro něj nebyl důvodem k tomu, aby se jim věnoval, a tak si studenti vyslechli výtky typu: „Vypijete sedm piv za hodinu, to tu s vámi nemá cenu zůstávat.“ Nebylo k dispozici vybavení ke grilu, toalety zůstaly bez papíru…

Přesto se ale první Seznamovák povedl. Alespoň podle ohlasu těch, kteří na něj do Opavy přijeli.  Spokojeni jsou také pořadatelé. Podle Jakuba Plaskury se podařilo sestavit organizační tým, který tvoří výrazné individuality a každá z nich je zaměřena na jinou oblast – adepti studia na Slezské univerzitě tak dostali zasvěcené informace o životě všech univerzitních součástí. Navíc stejní lidé budou na univerzitě působit minimálně ještě dva roky, což otvírá prostor nejen pro další Seznamováky, ale i jiné aktivity ASPSU. „Jsem rád, že jsem byl u vzniku této akce, o které si myslím, že by se mohla stát v Opavě tradicí,“ svěřil se Jakub Plaskura.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015