Opavský absolvent Institutu tvůrčí fotografie Imrich Veber vystavuje v Brooklyn Bridge Parku v New Yorku

úterý 23. září 2014 12:00

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Státnice na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity absolvoval Imrich Veber 25. června, ale ani poté ve svých aktivitách nepolevil. Ba právě naopak. Právě v tyto dny (18. - 28. září) vystavuje v rámci festivalu Photoville v New Yorku. Jmenovaný tam představuje snímky z projektu o životě obce Nové Heřminovy.

Zasvěceným už jistě není třeba víc napovídat. Ano, Veberův dlouhodobý projekt NH2O si od května klade za cíl detailně monitorovat nevelkou obec Nové Heřminovy na Bruntálsku (znovu samostatnou od 1. ledna 1992), a to v přímé souvislosti s realizací dlouho diskutované výstavby přehrady, která by měla její část zcela zatopit. Zbytek zástavby natrvalo negativně poznamenají protipovodňová opatření.

Foto: Ivan AugustinAčkoli je projekt NH2O prakticky teprve v začátcích, autor byl již s vytvořenou částí souboru nominován mezinárodním fotografickým festivalem v nizozemském Leidenu (International Photo Festival Leyden) mezi dvě desítky nových autorů. Tito tvůrci budou zastoupeni na kolektivní výstavě „New Photographers”, jejíž prezentace je na období od 11. října do 8. listopadu připravována v samotném centru Leidenu. „Dalo by se ale konstatovat, že v New Yorku má nyní významnou předpremiéru,“ potvrzuje MgA. I. Veber, který tímto vystoupením navazuje na březnový stipendijní pobyt na mezinárodním festivalu FotoFest v Houstonu v USA. „Tam jsem měl možnost představit své projekty HOMOurban a BLOK 62, a to prostřednictvím festivalového Portfolio Review Meeting Place. Kromě USA se četní příznivci mladé fotografie mohli v průběhu posledních měsíců s jeho tvorbou setkat též ve Francii, v Polsku a v Nizozemsku.

Repro: archiv SUProjekt HOMOurban, jehož výstupem je rovněž stejnojmenná publikace vydaná na konci roku 2012 (s grantovou podporou statutárního města Opavy), se stal zásluhou řady výstav doma i v zahraničí dobře známým. V polském Lublinu snímky z něj I. Veber obeslal výstavu zaměřenou na „street“ fotografii. V repríze se fotografie HOMOurban setkaly se zájmem publika v Nancy ve Francii a čeká je dále uvedení v Bruselu a v Drážďanech. V létě se jimi prezentoval rovněž v San Franciscu (Rayko Photo Center), kde se staly součástí události nazvané The Perimeter of the World, Contemporary Travel Photography. Výstavy a knihy HOMOurban se nyní dočká kulturní veřejnost Hodonína. Městská knihovna hostí besedu s autorem 23. října.

Pojem zatím méně frekventovaný představuje publikace BLOK 62. „Je zaměřena na generaci lidí žijících na sídlištích a její vydání připravuji, opět za přispění statutárního města Opavy, na konec roku,“ říká I. Veber. Mnohé o publikaci napoví skutečnost, že její maketa byla v červnu vybrána mezi finalisty ViennaPhotoBookReview festivalu fotografických knih a nominována na ViennaPhotoBookAward. „Kdybych měl publikaci krátce charakterizovat, označil bych ji za dokufiktivní,“ prozradil autor s tím, že fotografie, z nichž bude sestavena, předložil jako praktickou část své magisterské práce vedené Tomášem Pospěchem. Teoretickou část pak představovalo zamyšlení nad tématem „Domov v české fotografie“, jež odborně „dozoroval“ a konzultoval Jiří Siostrzonek.

Také na závěr této bilance zůstává I. Veber v Opavě, do jejíhož prostředí, konkrétně do průchodu Slezanky na Horním náměstí, zasadí 25. září soubor „dokolakolem“ vytvořený jako ilustrace básní autorů, jež budou zastoupeni ve sborníku „Opava východ zpáteční“. Zahájení je připraveno na 19 hodin. „Po workshopech a přednáškách u nás a v Polsku - naposledy 20. a 21. září v Katovicích - to bude zase trochu změna,“ přiznává agilní absolvent Institutu tvůrčí fotografie, který v zemi našich severních sousedů stráví i příští víkend, kdy v rámci odborné konference „Życie w sląskim krajobrazie poprzemysłowym“ vystoupí v Zabrze.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015