Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Daniel Thibaud přijal pozvání na Slezskou univerzitu

pátek 10. října 2014 12:57 Autor: Martin Kůs

 

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Na nedávném Akademickém dnu Slezské univerzity v Opavě, který se uskutečnil v prostorách kostela sv. Václava v Opavě, jsme vedle dalších hostů a zástupců vysokých škol z obou stran česko-polské hranice mohli potkat i muže v uniformě Armády České republiky. Byl jím Daniel Thibaud, předseda Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ).

Do slezské metropole zavítal z Hradce Králové na pozvání vedení Slezské univerzity u příležitosti oficiálního zahájení akademického roku 2014/15. Ve svém nabitém programu poté předseda SK RVŠ zamířil z Opavy do Brna na svoji alma mater, kde jej čekalo z pozice senátora Univerzity obrany zasedání tamního akademického senátu. Nikoho tak nepřekvapí, že váženého hosta, studujícího medicínu, doprovázeli v Opavě především zástupci studentské komory Akademického senátu Slezské univerzity (SK AS SU). Oslovili jsme proto jejího předsedu Ing. Radima Řiháka a požádali o pár slov nejen o přítomnosti Daniela Thibauda jeho programu, ale také o aktivitách studentů naší univerzity v rámci působení v tzv. „velkém“ senátu SU a zapojování do aktivit SK RVŠ.

„Daniel Thibaud zavítal do Opavy poprvé v rámci působení v SK RVŠ a o to víc jsem byl potěšen, že přijal pozvání. Jeho program byl z části oficiální, spojený s jeho představením senátorům obou komor našich senátů a představitelům vedení Slezské univerzity, stejně tak dalším významným členům akademické obce a hostům. Také jsme spolu asi hodinu jednali o řadě pracovních otázek. Mezi ta nejzásadnější témata určitě patřila novelizace zákona o vysokých školách a její aktuální znění v rámci ukončeného vnějšího připomínkovacího řízení či zastupování Slezské univerzity v Radě vysokých škol,“ vysvětlil Radim Řihák.

Otázka zastoupení Slezské univerzity v Radě vysokých škol je v těchto dnech nanejvýš aktuální, neboť už jen dny zbývají do nominování delegátů všech českých vysokých škol na nové dvouleté funkční období tohoto orgánu, a to jak z řad studentů, tak akademických pracovníků. Slezskou univerzitu zastupuje v této vysokoškolské reprezentaci celkem šestice delegátů, přičemž jak univerzita samotná, tak každá součást má svého delegáta z řad akademických pracovníků. Jeden delegát pak aktuálně působí za univerzitu ve studentské komoře RVŠ. Tímto delegátem je právě Radim Řihák, student doktorského programu podniková ekonomika a management na SU OPF, který se v SK RVŠ angažuje ve dvou směrech – v Komisi pro vzdělávací a tvůrčí činnost a v Pracovní skupině pro doktorské studium.

Právě práce v komisích (budeme-li se držet studentské komory) je nejvíce vidět a Slezskou univerzitu zajisté pozitivně propaguje. Je namístě zmínit, že od 16. do 18. října míří Radim a další dva zástupci naší univerzity (studentští senátoři v Akademickém senátu SU - Jiří Skácelík a Bohuslav Holzäpfl) do Českých Budějovic, kde se zúčastní „Konference akademických senátorů“ českých vysokých škol.

Foto: Martin Kůs„Už samotná účast tří lidí nám umožňuje aktivně se zapojovat do diskusí, workshopů, konfrontovat názory s přítomnými a přispět tak k dalšímu posunu řešené problematiky a zkvalitňování podmínek pro studenty na českých vysokých školách. Stejně tak účast na této akci čítající šest desítek studentů bude zajisté další pozitivní propagací Slezské univerzity,“ říká ke konferenci Radim Řihák. On sám bude členem užšího týmu Komise pro vzdělávací a tvůrčí činnost, která povede jeden z workshopů. „V uplynulém několika měsíčním období jsem se spolu s dalšími vybranými zástupci SK RVŠ pravidelně účastnil účelových jednání nad připravovaným zákonem o vysokých školách, kde byly diskutovány a připomínkovány zásadní body tohoto zákona před jeho samotným schvalovacím procesem v Parlamentu ČR. Já se zajímal hlavně o nový systém akreditací, a právě o nich budeme v rámci jednoho z workshopů na konferenci hovořit a seznamovat přítomné studentské zástupce s obsahem a dopady na studující,“ popisuje náš delegát v SK RVŠ svoji činnost na českobudějovické konferenci. Smyslem je ve vzájemné diskusi vysvětlit, jaké novinky přicházejí, aby, až vejde zákon v platnost, měl každý ze zainteresovaných alespoň rámcovou představu o připravovaných změnách a zúročil ji ve svém senátorském působení na své alma mater.

Na otázku, zda se podobná konference, či účast významných zástupců SK RVŠ z řad studentů uskuteční v dohledné době také v Opavě nebo Karviné, odpovídá Radim s potěšením a současně jistým přáním a očekáváním: „S předsedou SK RVŠ jsem při jeho návštěvě na slavnostním zahájení akademického roku debatoval o možnosti uspořádání výjezdního jednání členů Předsednictva SK RVŠ na naší univerzitě, a to ještě do konce tohoto kalendářního roku, což by bylo zajisté pro Slezskou univerzitu velmi prestižní a významné. Ve skrytu duše proto doufám, že se mi podaří v následujících několika mála dnech dojednat vše potřebné, jak na straně vedení univerzity, tak na straně RVŠ. Zejména stanovisko a kladný postoj vedení Slezské univerzity bude pro mne rozhodující,“ konstatuje předseda studentské komory AS SU.  
   
Tím se dostáváme zase k počátku našeho textu. Právě návštěva předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Daniela Thibauda v Opavě a dalších významných hostů měla ukázat, že Slezská univerzita není jen a pouze univerzitou regionálního významu, ale živou a dynamickou institucí, participující na tématech a zájmech celorepublikového charakteru.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015