Program letošního 8. ročníku studentského divadelního festivalu Na cestě je mimořádně pestrý

čtvrtek 16. října 2014 7:00 Autor: Martin Kůs

Na ceste 2014

OPAVA – Představovat studentský divadelní festival Na cestě by bylo nejspíše oním pověstným nošením dříví do lesa. Přesto ve zkratce. Již po osmé obarví opavský podzim také studentská divadelní scéna festivalu Na cestě, který proběhne 20. – 23. října. Přinese doslova multižánrový program s tématem přímo naděje plným: „od ztrát k nálezům“.

Podrobný program festivalu naleznete na webových stránkách www.festivalnaceste.cz.

Proč zrovna od ztrát k nálezům? „Ano, zní to jako určité klišé, ale na druhou stranu vše má svůj důvod a ten náš byl celkem prozaický – chceme hledat pevné styčné body v našem nejistém světě. V duchu tohoto festivalového podtitulu jsme nevybírali jen svá tři představení, se kterými festival obohatíme v rámci projektu 3jsou3, ale snažili jsme se
o celkovou koncepci festivalu,“ říká za pořadatelský tým studentů, přesněji osmi studentek, třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Alžběta Novotná.

Festivalový program je letos mimořádně pestrý. Vedle autorských kusů opavských studentů se můžeme těšit na amatérské i profesionální soubory, chybět nebude dobrá hudba, kvalitní literatura, poezie, filmové umění ani odborné workshopy a hodnotící semináře.

Ještě jeden významný krok dopředu přináší letošní festival Na cestě. „Při přípravě festivalu se snažíme spolupracovat i se studenty jiných oborů Slezské univerzity, což v minulosti nebylo tak úplně pravidlem,“ říká Alžběta s tím, že například kolegové z Audiovizuální tvorby připravili festivalovou grafiku a spoty. Další studenti se pak budou podílet na vlastní realizaci festivalu, někdo v roli organizátora, jiný jako aktér některého z představení.

Foto: Jiří ŠebestaKromě produkce a dramaturgie se studenti podílí na festivalu také autorským projektem 3jsou3, který je podporován finančním grantem agentury DILIA. Sami studenti totiž představí tři divadelní projekty, ve kterých se „blýsknou“ nejen jako režiséři a herci, ale také jako autoři her. Úvodní hru Kolotoč napsala právě Alžběta Novotná a jako herci se představí studenti napříč různými obory, další hru Perplex z pera Mariuse von Meyenburga režisérsky nastudoval Jakub Plaskura a opět k realizaci pozval jako herce studenty Slezské univerzity. Podobně tomu bude i ve třetím „kusu“ autorů Andrease Sautera a Bernharda Studlara A je někdo jiný, kterého se režisérsky ujala studentka Veronika Teplíková.

Pro zájemce je navíc přichystán dvoudenní dopolední workshop s Petrem Vášou. „Na tomto workshopu se zájemci setkají s mužem mnoha kumštů a dovedností, včetně těch divadelních, které sám shrnuje do označení fyzické divadlo. Je také vysokoškolským pedagogem se zajímavým přístupem k výuce, a tak se na setkání s ním určitě bude současně učit i blbnout, ale také poznávat sama sebe a své možnosti,“ popisuje Alžběta Novotná jeden z magnetů festivalu. Doplňuje však, že na tento konkrétní workshop je nutné zaregistrovat se předem. Podobných setkání s odborníky a vůbec těmi, kdo mají k divadlu co říci, bude několik a každý zájemce si z programové nabídky jistě vybere.

Pozvánka na profesionální scénuZajímavým tipem je také profesionální scéna, nazvaná Malá inventura, kterou pro festival připravuje Opavská kulturní organizace v Klubu Art Obecního domu Opava. „Zde budou moci diváci porovnat úroveň divadelních profíků s vystoupeními neprofesionálních souborů. Tato představení budou tři, začínají vždy v 19 hodin a vstupné na ně je 60 korun v předprodeji a 90 korun na místě,“ popisuje Alžběta s tím, že ostatní festivalová představení jsou buď zdarma, nebo za minimální vstupné, např. 20 korun.

Nechceme přeskakovat jiné zajímavé pořady festivalu, ale jako třetí pozvánku dáme až samotný závěr festivalu. Vše 23. října uzavře večer s ostravským jazzově vokálně-instrumentálním seskupením Voctail, v jehož čele stojí muzikantka a herečka Jana Ondrušková.  
 
Snaha seznámit veřejnost se studentskou tvůrčí práci jde ruku v ruce i se zapojením oblíbených opavských prostor. Jednotlivá představení a akce se tak uskuteční na několika místech Opavy – v Loutkovém divadle SVČ, Music Clubu 13, Jazz Café Klubu Evžen nebo Obecním domě Opava.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015