Oddělení audiovizuální tvorby opět uspělo na Sportfilmu

pátek 24. října 2014 6:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Monika Horsáková

LIBEREC, OPAVA - Po loňské Ceně poroty si letos studenti oboru Audiovizuální tvorba (AVT) Slezské univerzity v Opavě odnáší z libereckého festivalu Sportfilm 2014 Cenu organizačního výboru. Tentokrát za krátkometrážní dokument „Odsouzení mimo hru“ o Augustinu Bubníkovi.

Logo festivaluAutory scénáře jsou student 1. ročníku navazujícího magisterského studia AVT Filip Linhart a posluchač 2. ročníku navazujícího magisterského studia AVT Jiří Vávra, Jaroslav Zajíček z téhož ročníku se postaral o zvuk. Režie se ujala vedoucí oddělení Monika Horsáková a režisérka Klára Řezníčková, která na dokumentech s tematikou soudobé historie s oborem dlouhodobě spolupracuje.

„Jde o jeden z nových dílů výukových dokumentů pro portál Moderní dějiny. Po úspěchu sérií Sami proti zlu a Dějiny na vlastní kůži jsme jich od ledna letošního roku vytvořili dalších deset, tentokrát pod hlavičkou Dějiny na vlastní kůži 2. Zabývali jsme se v nich např. arménskou genocidou, osudy dětí politických vězňů z 50. let, budováním Izraele, Hlučínskem, romským holocaustem nebo perzekucí sportovců. Pro posledně zmíněné téma jsme si vybrali právě příběh Augustina Bubníka,“ upřesňuje Monika Horsáková.

Sportfilm Liberec je mezinárodní přehlídkou filmů se sportovní tematikou. Na letošní 17. ročník bylo přihlášeno 29 snímků, z nichž 18 bylo z české produkce včetně autorů rekrutujících se z pracovníků České televize, zbývajících 11 pak z dalších devíti zemí – Číny, Španělska, Velké Británie, Brazílie, Lucemburska, Kanady, Švédska, Francie a Polska.

Pro studenty AVT je to už druhá významná cena, kterou si přivezli z letošních podzimních festivalů. Tou první byla Cena starosty městského obvodu Ostrava-Jih, jedno z hlavních ocenění 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm v Ostravě. Tým studentských autorů AVT je získal za film Tělo plné štěstí v den veřejné premiéry tohoto snímku 3. října.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015