Studenti Audiovizuální tvorby a Ostravský okrašlovací spolek se zamýšleli nad souvislostí kreativity a šílenství

sobota 1. listopadu 2014 8:00 Autor: Martin Kůs

2014 10 Poeticky atentat 1

OSTRAVA, OPAVA - Již potřetí se letos z iniciativy okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu konal v moravskoslezské metropoli Poetický atentát. Protože jeho termín byl tentokrát naplánován na předvečer Světového dne duševního zdraví, místem kulturního happeningu se proto stal Dům duševního zdraví v Ostravě-Porubě.

2014 10 Poeticky atentat 3„Kromě tradičního happeningového čtení jsme tentokrát instalovali v prostorách Domu duševního zdraví výstavu, která propojuje literární texty, fotografické autoportréty a výtvarná díla,“ upřesňuje pedagožka Slezské univerzity a také členka okrašlovacího spolku Monika Horsáková. „Vybrali jsme literární autory, kteří se ve svém životě potýkali s nemocemi duše, popřípadě se tématu duše ve svých textech věnovali. Výstava nabízí i nonsensovou a absurdní literaturu či různé slovní hříčky,“ dodává.

Návštěvníci Poetického atentátu se tak mohli seznámit například s texty Ivana Blatného, Jakuba Demla, Zuzany Brabcové, Milana Krupy, Emanuela Frynty, Christiana Morgensterna, Sylvie Plath nebo Alfreda Kubina.

2014 10 Poeticky atentat 2Prohlédnout si mohli také fotografie studentů Audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. „Autoportrét je vlastně také pokusem o zachycení skutečného já, a tak jsme vybrali některé ze zajímavých fotografických snímků našich studentů. Výtvarná díla nám pak zapůjčila Eliška Čabalová z Fakulty umění Ostravské univerzity“, vysvětluje Monika Horsáková.

Během posledních let se otázkou vztahu kreativity a duševního zdraví zaobírala řada psychologických výzkumů. „Psychologové z torontské a harvardské univerzity tvrdí, že důvod může být v tom, že mysl umělce je nadmíru otevřena smyslovým podnětům – stejně jako tomu je u některých onemocnění. Myslím, že na tom něco určitě bude. Umělci se pohybují na hranici mezi realitou a fantazií. Navíc se jen neradi nechávají ovládnout společenskými tlaky a měřítky úspěšnosti, která se dají spočítat. Často jsou proto považováni za podivíny, což s sebou do jisté míry přináší samotu. Poetickými atentáty chceme mimo jiné ukázat, že existují i jiné hodnoty, než jsou peníze, výkonnost a dokonalá postava,“ uzavírá Monika Horsáková.

Světový den duševního zdraví (The World Mental Health Day) připadá na 10. října a od roku 1992 ho vyhlašuje Světová federace duševního zdraví (The World Federation of Mental Health).

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015