Svět techniky v Dolních Vítkovicích je v provozu, ale sen Jany Kopfové o matematickém muzeu se nerozplynul

pátek 7. listopadu 2014 12:00

Foto: Ivan AugustinOPAVA - „Návštěvu Světa techniky v Dolních Vítkovicích mohu samozřejmě doporučit, ale myšlenka matematicko-fyzikálního interaktivního muzea přímo v Opavě, mě neopouští,“ říká hned na úvod doc. RNDr. Jana Kopfová, Ph.D., z Matematického ústavu Slezské univerzity. Jako uznávaná autorita v práci s mladými matematickými talenty dobře ví, o čem mluví.

Na Gymnáziu Pavla Országha Hviezdoslava v Kežmarku, odkud pochází, si poprvé ochutnala středoškolskou odbornou činnost a za studií na Univerzitě Komenského v Bratislavě již vedla soustředění mladých matematiků. „Její“ československou letní školu matematiků a fyziků později absolvoval také Opavan Tomáš Němeček, dnes známý český novinář a právník. Ani na Slezské univerzitě (SU), kde na Matematickém ústavu (MÚ) působí od roku 2001 (dnes na oddělení funkcionální analýzy a diferenciálních rovnic), se doc. RNDr. Jana Kopfová, Ph.D., matematickému mládí věnovat nepřestala.

Repro: archiv SUPříliš tedy nepřekvapí zjištění, že byla před časem oslovena iniciátory projektu Svět techniky, aby se podílela na přípravě interaktivní expozice, která je návštěvníkům k dispozici od konce září. „Nejprve ale vznikla myšlenka matematicko-fyzikálního interaktivního muzea v Opavě. Byla sice shledána užitečnou, nicméně její realizace se protahovala. Nakonec to dopadlo tak, že když si zdejší magistrát a univerzita dávaly vzájemně přednost, kdo se stane jejím garantem a promění ji do podoby projektu, přišla ostravská iniciativa,“ objasňuje matematička přechod na spolupráci se silnějším partnerem, Dolní oblastí Vítkovice, zájmovým sdružením právnických osob. „Svět techniky byl otevřen, ale není v něm všechno podle mých původních představ,“ naznačuje.

Přesto vynaloženého úsilí nelituje. Vždyť pro popularizaci matematiky je odhodlaná mnohé učinit, jak dokázala už před lety, kdy v prostorách Matematického ústavu (MÚ) uspořádala v závěru letních prázdnin a na počátku září výstavu hlavolamů. „Inspirace přišla z německého Giessenu, kde se takovou putovní výstavu podařilo transformovat ve stálou expozici,“ netají. Podobně před dvěma lety nadchla okolí pro výstavu optických klamů v Hornickém muzeu na Landeku i pro přípravu výukových hodin v ostravském Malém světě techniky U6, který byl otevřen před dvěma lety. „Usilovali jsme tu spolu s kolegy, mezi nimiž mohu jmenovat třeba Petra Pavlíčka, ředitele Mendelova gymnázia v Opavě, o vytvoření tematických bloků z matematiky, fyziky i biologie,“ přiznává.

Největší radost měla při vzniku sedmi animovaných matematických filmů. Pro spolupráci na nich získala kolegu-animátora a sama se na výtvarné podobě výstupů tvůrčím způsobem podílela. Výtvarný projev jí totiž není vůbec cizí. Při své vědecké a pedagogické práci na MÚ najde čas i pro malbu na hedvábí, často inspirovanou matematickou tematikou. Organizaci tradičních Matematických pátků, setkání se středoškoláky přímo na SU (nejbližší se bude konat 28. listopadu), nebo pořádání Pythagoriády pro ty ještě mladší pokládá za samozřejmost. „Zatímco v pátky jednou za měsíc se nás schází od dvou do čtyř desítek, vedu ještě další méně početnou skupinu nadšenců, kteří matematice holdují intenzivněji a chtějí uspět na olympiádě. Vídáme se dvakrát týdně. S kolegou Mgr. Milanem Pobořilem, Ph.D., ze Slezského gymnázia v Opavě, absolventem doktorského studia na MÚ, připravuji vánoční matematickou soutěž a dalo by se pokračovat,“ usmívá se doc. J. Kopfová.

Foto: Ivan AugustinSpokojená byla 4. listopadu také s výkonem studenta 4. ročníku oboru Matematická analýza Vojtěcha Pravce z Bašky na Frýdecko-Místecku v semináři z parciálních diferenciálních rovnic, stejnou radost jí dělají výsledky projektu Grantové agentury ČR „Matematické modelování procesů v hysterezních materiálech“, jehož pětileté řešení se právě chýlí ke konci. „Hlavním řešitelem tohoto projektu byl RNDr. Pavel Krejčí, CSc., z Matematického ústavu Akademie věd ČR, s nímž jsem domluvena na další spolupráci,“ ujišťuje J. Kopfová s tím, že o novém společném projektu se bude rozhodovat v brzké době.

„Poslední rok jsem však hodně času věnovala právě ostravskému Světu techniky,“ vrací se k původnímu tématu rozhovoru a odhaluje některá tajemství interaktivní expozice. „Najdete v ní Tajemství Pascalova trojúhelníku, dále Tajemství ukrytá v trojúhelníku pravoúhlém nebo Tajemství fraktálů,“ zve k návštěvě ty, kdo si čas na prohlídku zajímavostí vědy a techniky v Dolních Vítkovicích koncipovaných ve formě hry dosud nenašli.

„Návštěvník do těchto tajemství může nahlédnout a snad bude uspokojen, přesto s využitím získaných prostředků na expozici nejsem s ohledem na konečný výsledek, jenž se v nejednom případě dost odchýlil od původního záměru, úplně spokojená. Ale jak jsme si při slavnostním otevření 25. září společně s dalšími realizátory řekli, na všechno lze nazírat dvěma pohledy - nenaplněný pohár může být jednou vnímán jako z jedné poloviny plný, podruhé jako z jedné poloviny prázdný,“ loučí se doc. J. Kopfová. V přesvědčení, že v přípravě expozice nabyté zkušenosti, třeba z pobytu ve Flemish Science Center v belgickém Mechelenu a z účasti na přednáškách tamější Science Center Academy či při četných inspirujících diskusích s velkým popularizátorem fyziky doc. RNDr. Jiřím Dolejším, CSc., ředitelem Ústavu částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, se budou jednou hodit. Stane se tak při dalších úvahách o opavském matematickém interaktivním muzeu?

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015