Opavská Noc divadel byla pro studentky Kulturní dramaturgie výzvou. Přijaly ji

pátek 7. listopadu 2014 6:30 Autor: Martin Kůs

 

Foto: Martin Kůs
OPAVA – Svou první Noc divadel prožije Opava 15. listopadu. Její organizace se ujali studenti 2. ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo přednášeného na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. Jádrem organizačního týmu jsou Isabela Moravcová a Kristýna Plešková. A právě s nimi jsme se sešli a o blížící se akci si povídali.

„Noc divadel se v České republice odehrála poprvé v loňském roce, a protože se k ní Slezské divadlo nepřihlásilo, braly jsme to jako výzvu. Po poradě s vyučujícími jsme se rozhodly, že ji přijmeme a že se organizace ujmeme my z titulu studentek divadelní dramaturgie,“ vysvětlila nám Kristýna. I přes celkem šibeniční termín se podařilo dát hlavy dohromady, začala vznikat dramaturgie, sestavoval se program, hledalo se vhodné místo…

Banner Noci divadel v Opavě„Své zázemí Noci divadel poskytne Jazz Café Klub Evžen v opavské Beethovenově ulici, večer začne v 19 hodin a vstup je volný. Program naší „divadelní hostiny“ jsme se snažily sestavit tak, aby bylo servírováno to nejlepší, co u nás v oboru v poslední době vzniklo. Naše motto Noc divadelních jednohubek se snažíme naplnit krátkými skeči a vystoupeními, které budou pro diváky snadno konzumovatelné a dobře stravitelné,“ říká Isabela. Jinými slovy, program večera bude rozdělen do čtyř samostatných bloků, ve kterých bude znít poezie i hudba především z tvůrčí dílny studentů Kulturní dramaturgie, ale v první řadě se bude hrát divadlo – například se v krátkých scénkách z jednotlivých představení pořadatelé ohlédnou za nedávným festivalem Na cestě. Nebude chybět ani humor a soutěž, vlastně bychom měli správně říci humorná soutěž: „Každý z ročníků Kulturní dramaturgie se představí v nějakém svém autorském humorně laděném skeči. Ty pak bude hodnotit odborná porota – její složení si zatím necháme v utajení – a vybere nejlepší představení,“ doplňuje studentka.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu již od roku 2008. European Theatre Night se v roce 2013 účastnilo deset evropských zemí (Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Maďarsko, Rakousko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko), zapojilo se 400 divadel a institucí ze 120 měst. V České republice proběhl první ročník Noci divadel 16. listopadu 2013. Zúčastnilo se jej 80 amatérských i profesionálních divadel a souborů z 25 českých a moravských měst a navštívilo jej přes 40 000 diváků. Druhý ročník Noci divadel proběhne 15. listopadu 2014. Společným tématem byl vyhlášen Rok české hudby.

Z oficiálního webu Noci divadel 2014

Vedle toho se na Noci divadel uskuteční křest zbrusu nového kulturně-divadelního měsíčníku NaDivoko, který redakčně připravují a vydávají právě studenti oboru Kulturní dramaturgie. „Součástí Noci divadel bude také vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže FOKUS DIVADLO, tedy soutěže studentů středních škol o nejlepší divadelní recenzi,“ připomíná Kristýna s tím, že o část programu by se měli postarat také studenti oboru Audiovizuální tvorba, kteří rovněž zajistí i záznam celého večera.

„Budeme rádi, když si Opavané najdou na Noc divadel cestu a spolu s námi se při jejím programu pobaví a zasmějí. Zkrátka když si celý večer užijí,“ přeje si Isabela. Obě studentky se ale shodují, že by také byly rády, aby se Noc divadel stala pro obyvatele města alespoň malým zviditelněním jejich studijního oboru.  

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015