Studenti natáčí dokument o Jiřím Grygarovi a chystají workshop na hvězdárně v Ondřejově

středa 12. listopadu 2014 7:23 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv studentů oboru Multimediální techniky

OPAVA – Ta myšlenka ležela v hlavě Mgr. Martina Petráska, vedoucího oddělení Multimediálních technik Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě už delší čas. Když se dozvěděl, že přední český astrofyzik a známý propagátor a popularizátor vědy RNDr. Jiří Grygar, CSc., bude opět v Opavě, vše se začalo měnit v realitu.

„Spolupráce Slezské univerzity a Jiřího Grygara trvá již řadu let. Pan Grygar naši univerzitu často navštěvuje, v jejím rámci v Opavě i při různých jiných příležitostech přednáší a vůbec má řadu společného s univerzitní snahou o popularizaci vědy a astronomie na veřejnosti. My jsme si však uvědomili, že o něm neexistuje žádný ucelený filmový dokument, který by jej představil nejen jako předního českého astronoma a vědce, ale také jako normálního člověka, který žije v této zemi spolu s námi,“ říká Martin Petrásek.

A tak 6. listopadu padla první klapka dokumentu o Jiřím Grygarovi, který začali natáčet studenti Slezské univerzity podle námětu a scénáře Leoše Kyši. Známý novinář ale není jediným praktikem, kterého si studenti k realizaci pozvali, na střih a vlastně celou postprodukci bude pedagogicky dohlížet Jaromír Vašek a své zkušenosti kameramanskému týmu předá i další pracovník České televize Tomáš Nikl.

„V Opavě jsme natáčeli dva dny, půl dne potom v Ostravě, snažíme se kamerou zachytit Jiřího Grygara při různých příležitostech - na přednáškách, které zde má, například na Obchodní průmyslovce, nebo budeme natáčet při jeho setkání s bývalými spolužáky z dob, kdy žil v Opavě. Vyjedeme s ním ale také mimo Opavu, například na hvězdárnu ve Valašském Meziříčí,“ nastínil Martin Petrásek program prvního natáčecího týdne.

Celý dokument bude vznikat několik měsíců, aby představil osobnost Jiřího Grygara v různých podobách. Kdy se můžeme těšit na jeho premiéru, zatím vedoucí Multimediálních technik prozradit nechce. „Podle materiálu bychom byli ale rádi za celovečerní dokument,“ přiznává.

Astronomie bude provázet opavské studenty v listopadu ještě při jiné příležitosti. Ve druhé půlce měsíce se hvězdárna Ondřejov stane místem pro několikadenní workshop. „Chceme se z pohledu filmařů zaměřit na popularizaci astronomie a vědy vůbec. Součástí workshopu tak budou přednášky o astronomii a příbuzných vědách, praktická cvičení vedoucí k popularizaci vědy nebo kurz fotografování oblohy, hvězd a dalších nebeských jevů,“ vysvětluje Martin Petrásek. Dodává, že předpokládá účast okolo třiceti studentů, a i když vše pořádá jeho oddělení, bude potěšen účastí studentů oboru Audiovizuální tvorba a případně jiných na univerzitě vyučovaných oborů.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015