Univerzita třetího věku se snaží seniory vybavit potřebnými informacemi i při správě jejich peněžních úspor

pátek 28. listopadu 2014 12:00

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Nejsou to jen základní semestrální přednáškové cykly, jazykové a počítačové kurzy nebo tematicky zaměřené exkurze. Univerzita třetího věku se snaží posluchačům připravit též další vzdělávací aktivity, jež jim přinášejí užitečné informace. Jedna z nich, seminář „Radíme aktivním seniorům při správě peněz“, se nedávno konalo v opavské univerzitní aule.

Ze semináře o správě peněz

Jak správně postupovat při zhodnocení
životních úspor v seniorském věku?
Jaké jsou rozdíly mezi spořicími,
investičními, pojistnými a penzijními produkty?
Na jaké produkty se vztahuje systém pojištění vkladů?
Jaká jsou pravidla pro výběr vhodného finančního produktu?
Kde hledat informace, pomoc a radu?
Jakým finančním produktům se raději vyhnout a proč?

Odpovědi na tyto a další otázky zde.

Cestu k nim si, pravda, dříve narození, zvyklí především na klasické předávání znalostí v oborech, k nimž mají blízko, ve větším počtu teprve hledají, ale někteří z nich se už naučili jejich význam docenit. „Plně si uvědomuji, že získat dobře míněnou radu, jak dnes nakládat s finančními prostředky, je pro každého seniora cenné,“ potvrdila jedna z účastnic semináře Ing. Božena Juráková. „Zvláště proto, že se senioři stali lákavou cílovou skupinou pro různé rádoby poradce, kteří je přesvědčují o řadě výhod, ale přednostně u toho myslí na svůj vlastní prospěch,“ dodala.

Setkání, jež neslo podtitul „Jak se rychle zorientovat ve finančních produktech a zárukách“, připravil letos dvacetiletý Fond pojištění vkladů (FPV), a to ve spolupráci s Vysokou školou finanční a správní. Posláním FPV je ochrana všech klientů pojištěných institucí, tedy bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen v ČR před ztrátami, které by je mohly potkat v případě, že by instituce, u níž mají uložené peníze, byla platebně neschopná.

„Nevím, kdo z těch, kteří si na seminář našli cestu, měl o FPV podrobnější informace. Sama mohu přiznat, že pro mě byly nové,“ konstatuje Ing. B. Juráková a netají, že účasti rozhodně nelituje. „Dozvědět se více o tom, že tu existuje subjekt připívající k ekonomické a finanční rovnováze českého bankovního systému, bylo zajímavé a poučné. Stejně tak jako poznání, jak velkou částku v objemu větším než 20 miliard korun, již Fond pojištění vkladů v podobě náhrad vyplatil,“ ujišťuje. Ze semináře si odnesla základní poučení - zajímat se za každých okolností o záruky nabízených finančních produktů.

Foto: Dagmar Kalivodová„S podobnými aktivitami pro seniory počítáme samozřejmě i v budoucnosti. Naše klienty jimi chceme učit gramotnosti v této oblasti a posilovat tak jejich životní jistoty,“ uvedla jedna z koordinátorek celoživotního vzdělávání na Slezské univerzitě Dagmar Kalivodová. „Jsme přesvědčeni, že zájem o ně se bude mezi posluchači Univerzity třetího věku dál zvyšovat. Určitě není nijak podmíněn účastí na jiných formách vzdělávání,“ vysvětlila.

Absolventka Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ing. B. Juráková, která do Opavy před lety přišla z Uherského Brodu, mezi účastníky podobných akcí ani v budoucnosti chybět nebude. „Už v době, kdy jsem začala přemýšlet o tom, jak aktivně si chci počínat po odchodu ze zaměstnání, tedy v důchodu, mě oslovila myšlenka stát se stálou posluchačkou Univerzity třetího věku. Začala jsem angličtinou, ale pak se přidaly i přednášky semestrálních cyklů výuky,“ připomíná a jejich vazbu na Slezskou univerzitu považuje za přirozenou. „Za své profesní dráhy jsem ochutnala i práci na rektorátu, o to je mi univerzitní prostředí bližší,“ přiznává v minulosti pracovnice řady státních institucí. „Mým posláním byla starost o obsluhu jejich počítačového vybavení,“ specifikuje své někdejší pracovní zaměření.

S úrovní široké opavské veřejnosti nabízených vzdělávacích aktivit Univerzity třetího věku je spokojena. „Tak třeba současné přednášky z nápojové kultury, při nichž se celý zimní semestr setkáváme z Mgr. Alexandrem Burdou z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty, se opravdu dobře poslouchají. Je to jistě i tím, že člověk má dost času se do všeho více zahloubat a výklad si v klidu užít,“ tvrdí Ing. B. Juráková, která pěstuje též pohybové, především turistické aktivity. „Obrazně i doslova řečeno, člověk se musí hýbat duševně i fyzicky,“ usmívá se.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015