Světová premiéra Bejrútského nářezu se odehraje za přispění studentů Slezské univerzity

sobota 13. prosince 2014 13:51 Autor: Martin Kůs

Autorka: Isabela Moravcová

OSTRAVA, OPAVA - Ve středu 17. prosince 2014 uvedou studenti Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě ve spolupráci s THeatr Ludem  a s podporou NADACE ŽIVOT UMĚLCE světovou premiéru jednoaktové hry amerického dramatika Israela Horovitze Bejrútský nářez ve Staré Aréně v Ostravě.

Denně jsme díky médiím konfrontováni s globálními politickými, náboženskými, kulturními problémy, které kolem nás plynou bez povšimnutí. Opravdu se nás nic z toho netýká? Co všechno se musí stát, abychom si začali všímat dění okolo sebe a stali se jeho opravdovými účastníky.
Drama čtyř lidí na pozadí společenských problémů oživí v roli Benjyho Jakub Plaskura, v roli Jakea Matěj Keberle, v roli Sandy Kristýna Plešková a v roli arabské dívky Nasy Isabela Moravcová. To vše pod režijním vedením Pavly Masaříkové, Gabriely Krečmerové a Marka Davida v kulisách scény Elišky Bambuelové.

Vstupenky na představení je možno zakoupit v kavárně Staré Arény
nebo si je můžete zarezervovat na čísle 777 402 000

Banner představeníBejrútský nářez si na česká i světová jeviště najde svou cestu poprvé. Autor tuto jednoaktovku napsal v roce 2006 a reaguje zde na velmi aktuální témata, která najdeme i dnes. Právě díky aktualitě a naléhavosti tématu vznikl nápad na realizaci projektu. „ Jsme velice rádi, že i přes všechny peripetie se nám projekt podařilo realizovat a doufáme, že Bejrútský nářez bude mít velký počet repríz“, dodává Pavla Masaříková, jedna z režisérek inscenace.

Při připravované inscenaci vznikla spolupráce mezi THeatr Ludem a studenty 2. ročníku Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě.  Studenti se na vzniku inscenace nepodílejí pouze jako herci, ale převzali i iniciativu, co by dramaturgové, produkční, scénografové i technici. Díky tomuto projektu, tak mají možnost pohlédnout na práci při vzniku inscenace ze všech možných úhlů.  

Israel Horovitz je americký dramatik, režisér, scénárista. V Americe je považován za jednoho z nejproduktivnějších a nejhranějších autorů. V České republice si tohoto autora můžeme spojit s tragikomedií Chvíle pravdy v Divadle na Vinohradech či s inscenací Lebensraum ostravského Divadla loutek.

.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015