Studenti Slezské univerzity: Celkem jsme spokojeni

pátek 19. prosince 2014 13:34

2014-1219 studentiOPAVA - Oceňují rodinnou atmosféru školy či „profesory s lidskou tváří“. Pár věcí by však změnili.  Studenti Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) v Opavě jsou s výběrem této školy i studiem většinou spokojeni. Vyplývá to z průzkumu, v němž 40 studentů prvního ročníku odpovídalo na dvě otázky: co je na univerzitu přivedlo a jaké byly jejich první dojmy.

Zájem o obor
Většina budoucích historiků a informatiků – dvou odlišných profesních skupin – uvedla, že ji ke studiu přivedl především zájem o obor. „O informatiku mám zájem už od dětství,“ odpověděl například dvacetiletý Lukáš Dokoupil z Přerova, který na FPF SU studuje aplikovanou informatiku. Ondřeje Výstrka sem zase přivedla ojedinělá nabídka: možnost studovat informatiku v kombinaci s angličtinou. „Můj známý tady studoval stejný obor a získal v něm uplatnění v zahraničí,“ vysvětlil. Zájem o obor jako hlavní impuls uvádí také studenti Historie – muzeologie Radim Dostál z Hrabyně či Veronika Prokopová z Paskova. Jiří Zapletal z Oder, student historie a němčiny, hovoří dokonce o historii jako o své vášni. Martin Keller z Albrechtiček u Českého Těšína přiznává i další impuls: „Přivedl mě sem známý, který zde studoval. Teď učí dějepis a vypomáhá v Archeoparku v Chotěbuzi.“

Kamarádi a maminky
A jsou to právě kamarádi, partneři, učitelé a rodiče, kteří sehráli jednu z hlavních rolí. Na jejich doporučení dalo 13 ze 40 oslovených. „Na Slezskou mě přivedla mamka. Studovala v Praze i Brně, ale tady byla nejspokojenější,“ uvedla například budoucí historička Františka Řechlová. Na doporučení přítele dala její spolužačka Veronika Davídková z Podvihova či Veronika Nezbedová z Bruntálu, která studuje historii a angličtinu, což je mimochodem kombinace, na niž „slyšelo“ více studentů.

Blízkost domova a peníze
Blízkost k domovu a finanční situace. I to je pro nováčky velmi důležité. Uvedlo to patnáct z nich. „Bydlím v Opavě, mám to nejblíže,“ přiznal student aplikované informatiky Vojtěch Vymětal, kterého na Slezskou nasměrovali kamarádi. Jeho kolega Marek Hluchník z Oldřišova je konkrétnější: „Mám to blízko, takže mám více času pro sebe i na studium.“ Do jiného města nechtěl odejít ani Matěj Hanslík, který začal studovat angličtinu a historii.

Kombinace více impulsů
Studenti vždy uváděli více faktorů, které je ke studiu vedly. Zájem o obor se kombinoval s doporučením kamarádů, blízkostí k domovu, finanční situací, vysokými šancemi na přijetí či touhou setkat se s kapacitami, které zde vyučují. Zcela ojedinělá byla odpověď, že ke studiu na SU vedla dotyčnou účast na zájezdu do Krakova pod záštitou univerzity.

První dojmy jsou slušné
První dojmy má většina studentů dobré. Oceňují mj. rodinné prostředí SU, příjemné „profesory s lidskou tváří“ i atraktivitu Opavy. Sedm studentů si postěžovalo na občasné neohlášené rušení přednášek a seminářů či málo přehledné webové stránky univerzity. ZAJÍMAVOSTI V ŘEČI ČÍSEL n mezi 40 respondenty bylo 13 lidí z Opavska, 24 odjinud, 3 bydliště neuvedli n odkud jsou: Ostrava, Havířov, Paskov, Český Těšín, Frýdek-Místek, Vsetín, Odry, Šumperk, Olomouc, Bruntál, Kroměříž, Svitavy
(azu)  

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015