Centrum sociálního podnikání studentům umožnilo nahlédnout do zákulisí psychiatrické léčebny i vězení

pondělí 22. prosince 2014 8:06 Autor: Martin Kůs

Foto: Jana Žáčková

OPAVA - Centrum sociálního podnikání (a také sociálních služeb), které funguje jako součást Ústavu veřejné správy a regionální politiky (ÚVSRP) Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě (FVP), nabídlo studentům (nejen) oboru Veřejná správa a regionální politika v zimním semestru několik zajímavých aktivit.

Hned na počátku nového akademického roku to byl seminář pro studenty Střednědobé plánování sociálních služeb v MSK, který vedla vedoucí centra Mgr. Jana Žáčková. „Seminář poskytl studentům poznatky vhodné pro základní orientaci v problematice. V rámci propagace filantropických idejí a dobrovolnictví přišla mezi studenty Ivana Kramná, zaměstnankyně opavské organizace ELIM a Bc. Lenka Červená z Psychiatrické nemocnice v Opavě. Tyto pracovnice se dlouhodobě věnují vedení dobrovolníků z řad mladších i starších lidí v našem městě,“ popsala seminář vedoucí Centra sociálního podnikání ÚVSRP.

Naopak sami studenti projevili zájem o návštěvy Psychiatrické nemocnice v Opavě, kde jim výklad poskytla Mgr. Klimešová a Věznice Opava, kde je provázel Mgr. Šimek. Podle Jany Žáčkové byly obě exkurze spojeny s podrobným fundovaným výkladem, a tak studenti dostali možnost poznat fakta, která by z jiných zdrojů těžko získali.

Foto Jana: ŽáčkováJak tyto akce hodnotí studenti? Uveďme slova Gabriely Oborné, studentky druhého ročníku oboru Sociální politika a sociální práce: „V psychiatrické nemocnici jsme navštívili oddělení 17C, kde se zaměřují na léčbu, doléčování, rehabilitaci a resocializaci pacientů s psychotickým onemocněním. Seznámili jsme se s oddělením a nahlédli také do některých pokojů. Ve společenské místnosti nám paní terapeutka přiblížila chod zařízení a ochotně odpovídala na zvídavé dotazy.“

Posluchačka sociální politiky a sociální práce nám přiblížila i druhou exkurzi:
„O týden později, rovněž v úterý, se nám dostalo další zajímavé exkurze a to do opavské ženské věznice. Po průchodu bezpečnostním zařízením se nás ujal sociální pracovník věznice. Nejdříve nám v místnosti pro návštěvy podal obecné informace o systému a zařízení a potom nás vzal na prohlídku samotné věznice. Navštívili jsme oddělení s dozorem, s ostrahou a nejistě jsme nahlédli také do oddělení se zvýšenou ostrahou. Dále nás pracovník provedl oddělením specializovaným pro výkon ochranných léčení a výstupním oddělením, ve kterém jsou odsouzené, kterým brzy vyprší trest a budou propuštěny. Na jednotlivých odděleních jsme se dozvěděli o jejich chodu a nahlédli jsme do cel. Odsouzené nám vše ochotně ukázaly a většina se chovala přátelsky. Před odchodem jsme se podívali také na oddělení kázeňských trestů a do jídelny. V místnosti pro návštěvy nám sociální pracovník ještě odpověděl na naše dotazy a potom jsme se vrátili zpátky “na svobodu“.

Závěr tohoto roku pak patřil především nabídce dvou zážitkových seminářů s názvem „Služby pro zrakově postižené - prostor pro sociální podnikání“, zahrnující především zkušenosti ze sociální práce s lidmi se zrakovým hendikepem. „Tyto semináře se uskutečnily 4. a 9. prosince a vedla je Pavlína Králová, DiS., certifikovaná instruktorka rehabilitace zrakově postižených z Charity Opava. Cílem těchto aktivit bylo poskytnout studentům nejen informace o sociální rehabilitaci zrakově postižených, ale především umožnit jim v podmínkách simulované slepoty vyzkoušet si samostatný pohyb s bílou holí, orientaci v prostoru, přípravu jídla, četbu Braillova slepeckého písma nebo používání tzv. tyflopomůcek,“ přibližuje semináře Jana Žáčková.

Foto Jana: ŽáčkováSeminář upozornil také na služby nabízené lidem se zrakovým hendikepem, které vymezují určitý prostor pro realizaci sociálního podnikání. Účastníci semináře mají k dispozici přehledný studijní materiál a také certifikát potvrzující zdárné absolvování.

Na závěr si ještě jednou vzala slovo Gabriela Oborná, která naším prostřednictvím vzkázala vedoucí Centra sociálního podnikání ÚVSRP Janě Žáčkové: „Naše velké díky patří nejen vedení navštívených organizací, ale hlavně paní magistře Žáčkové, která vše zařídila a postarala se nám tak o zpestření studia.“  V reakci na tato slova pak vedoucí centra sociálního podnikání popřála všem studentům i kolegům pokojné Vánoce i hodně štěstí v novém roce a vyslovila přání, že se snad i v roce 2015 povede zrealizovat nějaké zajímavé akce pro studenty.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015