Studentská potravinová sbírka byla úspěšná, vybralo se víc, než se vůbec očekávalo

pondělí 26. ledna 2015 9:23 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Mouka, rýže, polévky, těstoviny, sůl, mléko, kečup, paštiky, sušenky. Ale také utěrky, mycí potřeby a celou řadu dalších věcí věnovali Opavané do potravinové sbírky studentů Slezské univerzity v Opavě.

Ta skončila včera v podvečer (v neděli 25. ledna) v prostoru Obchodního centra Breda&Weinstein. Bezprostředně poté si výtěžek dobrovolnické aktivity organizované Asociací studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU) převzal ředitel Charity Opava Jan Hanuš v doprovodu Ivo Mludka, zástupce předsedkyně Rady Charity Opava.

Foto: Martin Kůs„Jsem opravdu mile překvapen, jak byla sbírka úspěšná,“ řekl při přebírání darů od studentů ředitel Jan Hanuš a vysvětlil, že potraviny a hygienické potřeby budou využity dvěma způsoby: částečně pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení Charity Opava, tedy přibližně pro pětadvacet duševně nemocných osob, a částečně pak najdou uplatnění v kurzech vaření, kde se podporovaní klienti učí vařit. Vzhledem k tomu, že se v tomto případě nejedná pouze o osoby žijící v prostorách Charity, ale také ty, kteří žijí samostatně, nejde zde jen o pouhý kurz vaření, kdy se klienti rovněž stravují, ale o součást programu vedoucímu k jejich osvojování si lepších možností samostatnosti.

S výsledkem sbírky byli spokojeni i sami studenti. „Štědrost studentů i obyvatel Opavy předčila naše očekávání. Vedle studentů Slezské univerzity se do sbírky zapojili i žáci obou opavských gymnázií – Slezského i Mendelova, Soukromé střední školy podnikatelské Opava a Církevní konzervatoře Opava. Nakonec darů bylo tolik, že jsme část sbírky, vybranou mezi studenty, Charitě předali už ve čtvrtek a dnes předáváme dary od obyvatel, kteří pro sbírku věnovali v Obchodním centru Breda&Weinstein,“ říká za studenty Andrea Morysová, která s nápadem charitativní potravinové sbírky přišla. Pro ilustraci Andrea dodává, že jen za sobotu se nashromáždilo tolik potravin, v kolik před sbírkou věřili jako celkový výtěžek sbírky.

Co je chráněné bydlení?
Středisko poskytuje služby chráněného bydlení a podpory v bydlení dospělým lidem psychicky nemocným formou tréninku dovedností na dobu určitou. Nabízí alternativní možnosti uplatnění ve společnosti podle jejich individuálních schopností. Snaží se posunout rámec možností duševně nemocných lidí o něco dál, než jsou schopny psychiatrické léčebny. Zařízení je členem Asociace komunitních služeb pro duševně nemocné v ČR a České asociace pro psychické zdraví.

Během sbírky, které 20. ledna začala nejprve na školách a o uplynulém víkendu se přestěhovala právě do prostor obchodního centra, zažili studenti i řadu zajímavých situací a reakcí. Někteří sice jen tak nevšímavě prošli okolo, dokonce zažili manželskou hádku, zda dát či nedat, ale jiní se zastavili, zeptali se, o co se jedná a pak přinesli nějaký ten dar. Někdo celé balení, jiný třeba jednu krabici pro „své klidné svědomí“. Těch vstřícných naštěstí byla převaha. Na druhou stranu byli svědky krádeže či muže s nožem v ruce, který se v centru zjevil.

V prvním únorovém týdnu jsou organizátoři sbírky pozváni ředitelem Janem Hanušem do Charity Opava, aby se osobně přesvědčili, že vše, co pro zdejší klienty získali, se k nim skutečně dostalo a také poznali, jak to v charitním Chráněném a podporovaném bydlení chodí. Studenti pozvání rádi přijali.

Při loučení se studenty ještě jednou Jan Hanuš za dary poděkoval a na jejich adresu řekl: „Klobouk dolů před vámi všemi a zvláště pak před vámi, že jste tohle vše vymyslela a zorganizovala.“ Ta druhá část poděkování patřila Andree Morysové.

Foto: Martin Kůs

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015