„Chtěl bych studovat historii, tak proč ne na Slezské univerzitě?“ říká vítěz Dějepisné soutěže 2015 Vít Mužík

úterý 27. ledna 2015 9:17 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Nejlepším gymnazijním historikem v kraji se stal podruhé za sebou. Vyhrál loni a triumf obhájil i v pátek 23. ledna 2015. Student septimy Základní školy a Gymnázia Vítkov Vít Mužík, vítěz IX. ročníku krajského kola Dějepisné soutěže.
 
Už podeváté se na půdě Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě odehrálo finálové kolo soutěže, která vznikla tak trochu proto, že ministerstvo školství odmítlo nadále podobné aktivity podporovat. Před devíti roky se PhDr. Simona Krajcarová z Mendlova gymnázia v Opavě rozhodla uspořádat soutěž pro opavské středoškoláky zaměřenou na historii. „Ukázalo se, že přece jen nemůžeme srovnávat znalosti studentů gymnázií a studentů odborně zaměřených středních škol, kde se dějepis vyučuje třeba jen jeden rok. Proto je soutěž dnes vyhlašována pouze pro gymnázia s působností celého Moravskoslezského kraje,“ říká Simona Krajcarová. Ta našla velkou organizační oporu v kolegyni Mgr. Veronice Pilavkové a společně soutěž připravují. Univerzitní historici pak do všeho vstupují jako odborní garanti.

Foto: Martin KůsSoutěž je dvoukolová a rok od roku se její námět mění, nedrží se pouze moderních dějin, jak je zvykem jinde, ale jednou se vrátí do středověku, jindy do dvacátého století. Základní kolo ročníku 2015 se na jednotlivých školách uskutečnila v listopadu a prosinci 2014 a jeho námětem byla 1. světová válka v rozmezí let 1916 až 1918. Stejné téma mělo i páteční krajské kolo, kterého se zúčastnilo dvaadvacet zástupců gymnázií z Hlučína, Krnova, Příboru, Vítkova, Českého Těšína, Havířova, Bruntálu, Frýdku-Místku, Ostravy-Poruby a samozřejmě obou opavských gymnázií. Mezi nimi bylo i šest dívek.

Foto: Martin KůsPo první části – písemném testu – postoupilo do užšího finále sedm těch, kteří získali předem daný počet bodů. Finálovou částí byl ústní pohovor s odbornou komisí, kterou reprezentovali posluchači doktorského studia na Ústavu historických věd Mgr. Vojtěch Szajkó a Mgr. Lubomír Hlavienka, a Petr Waleczko, předseda opavské pobočky Historického klubu. Rozhovor s komisí nebyl jednoduchý. Zvědavé otázky se týkaly dějepisných dat daného období, která musel soutěžící správně přiřadit k příslušné události, ukázat na slepé mapě určená místa a vysvětlit, co znamenají některé dobové pojmy. V další části prokazovali soutěžící znalosti literatury a filmu s tematikou první světové války, poznávali a zařazovali šestici osobností této epochy a konečně reagovali na dané indicie a popisovali, co za událost se stalo a jaké byly její následky.

O vítězství si řekl Vít Mužík už v první části a zazářil i v té druhé. Nicméně letos měl velmi silnou konkurenci: „Bylo to velmi vyrovnané, je jasné, že do finále se dostanou jen dobře připravení studenti. Aby v krajském kole někdo propadl, to už musí opravdu zazmatkovat. Sice ve dvou případech se to i stalo, ale jinak všichni dnes prokazovali nejen výborné znalosti, ale i dobré logické uvažování,“ konstatoval po soutěži Lubomír Hlavienka.

Foto: Martin KůsJeho slova potvrdily i obě hlavní pořadatelky: „Ve srovnání s minulým ročníkem se letos sešla opravdu vyrovnaná konkurence, všichni byli velice dobře připraveni a nemůžeme říci, že by tu byl někdo, kdo na krajské kolo nepatří. Jediné, co nás mrzí, je, že studenti pak prakticky nemají možnost prověřit své znalosti v širší úrovni. Podobná soutěž je třeba v Chebu, kde je dokonce třídenní, ale to není ve finančních možnostech škol, když si vezmete cestu, ubytování, pedagogické dozor, kterému se musí dát volno…,“ říká za obě Simona Krajcarová. Opavské klání gymnazijních historiků si ale už své dobré jméno vybudovalo. „Víme o tom, že po podobných soutěžích je docela hlad. Na “zkušenou“ zde byli například z Olomouce nebo z Prahy, ale realizovat tam podobnou soutěž se zatím nepodařilo,“ konstatuje pedagožka Mendelova gymnázia s tím, že už dnes se v Opavě zamýšlí, jak zaměřit příští, desátý ročník této soutěže.

Letos tedy vyhrál Vít Mužík ze Základní školy a Gymnázia Vítkov, druhé místo si na poli válečném “vybojoval“ Jan Stoklas z Mendlova gymnázia Opava a třetí příčku získal Milan Vítek Kulikowski z Českého Těšína. Další pořadí finalistů: 4. Roman Borovička (Gymnázium Příbor), 5. Ivan Gromotovič (Gymnázium Frýdek-Místek), 6. Stanislav Jahn (Slezské gymnázium Opava), 7. Šimon Komárek (Mendelovo gymnázium Opava).  

Fotoreportáž ze soutěže najdete na facebooku Slezské univerzity


Pár slov s vítězem…

Foto: Martin Kůs„Jsem velmi rád, že se mi podařilo loňské první místo obhájit a zužitkovat tak tak zkušenosti, které jsem získal v minulých ročnících této soutěže, protože to je klíč k úspěchu,“ říká na úvod vítěz soutěže Dějepisné soutěže 2015 Vít Mužík a své myšlenky rozvádí: „Když má člověk zkušenost, ví, jak soutěž probíhá, umí si vytipovat okruhy na které se podívat, ví, že je důležité zaměřit se i na mapové podklady, nemá trému z testů… Když si to dokáže všechno zapasovat dohromady, tak je tu určitý předpoklad úspěšného zúročení.“

Téma I. světové války je pro Víta velmi osobní a připravit se na soutěž pro něj nebylo příliš těžké: „Já se vždy zajímal o své předky a několik jich v této válce bojovalo, takže jsem k první světové válce inklinoval, pátral po jejich osudech, a tak se dostával i k jiným událostem této války a tohoto období,“ konstatuje vítěz s tím, že přiznává, že téma letošního ročníku mu vyloženě sedlo, ale samozřejmě určitý čas poctivé přípravě také musel věnovat.

Velkou oporou mu je také děda Drahoslav Špok, který jej už od mala k zájmu o historii vedl a který mu vždy dokázal o historii poutavě vyprávět. „Právě setkání s dědou a jeho povídání byly a jsou pro mne vždy magnetem, který mne k historii přitahoval a přitahuje. Musím mu za to poděkovat a jsem rád, že si pro mne dokáže najít tolik času,“ pokračuje Vít Mužík.  

Vít, který jinak žije v Opavě, se netají, že na vítkovském gymnáziu našel přesně to zázemí, které mu vyhovuje. „Podle mne je to úplně ideální škola. Umožňuje mi i dalším studentům řadu takových aktivit, jakými je třeba právě dějepisná soutěž, jsou zde dobří kantoři, kteří nás v tom podporují. Budu-li mluvit za sebe, skutečně mám jen superlativy a žádnou stížnost,“ netají se Vít s tím, že by rád poděkoval zejména svému třídnímu učiteli, Mgr. Miroslavu Bučánkovi, který mu v přípravě na soutěž věnoval svůj čas.   

O historii a kariéře historiky uvažuje Vít i jako o své budoucí profesi. Rád by po ukončení gymnázia historii studoval. „Zatím sice nemám žádnou prioritu, kde a co přesně, ale historii se určitě chci věnovat i nadále. Na rozmyšlenou mám ještě rok,“ říká dnešní posluchač septimy. Logicky se do našeho rozhovoru vloudí otázka, zda by to mohla být právě Slezská univerzita. „Ano, i o tom budu uvažovat. Univerzitu znám, vím, co se zde přednáší, tak proč ne třeba tady,“ soudí dvojnásobný vítěz Vít Mužík, který se svěřil, že ani přes úspěšnou obhajobu loňského prvenství se k žádným velkým oslavám nechystal. Na naši otázku, zda si to nechává až na příští roka úspěšné dovršení hattricku, se jen usmál a řekl: „Nevím, jestli je to reálné, ale bylo by to krásné. Bude-li to možné, určitě se soutěže zase zúčastním.“

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015