Po potravinách se na Slezské univerzitě sbírají víčka

pátek 13. února 2015 14:53 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Dá se říci, že sotva skočila jedna, hned druhý den začala další. Když v neděli 25. ledna Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU ) předala řediteli Charity Opava Janu Hanušovi výtěžek veřejné potravinové sbírky, kterou organizovala, už měla v zorném poli další “dobrý skutek“. Tím je sbírka víček z PET lahví.
Sbírka je určena pro holčičku Johanku z Bohumína. Iniciátorkou celé akce byla posluchačka 1. ročníku navazujícího magisterského studia oboru Angličtina a Němčina pro školskou praxi Vendula Valentová:
„Byl to spontánní nápad v době, když jsem se nacházela v takovém temném období a měla potřebu dát svému životu nějaký smysl, jsem se dozvěděla, že existuje nějaká Johanka, která to už od narození nemá lehké (v tu chvíli mi mé problémy přišly malicherné), které by pomohla taková maličkost, jako jsou víčka od PET lahví. Protože jsem doma už měla nějaké víčka nasbírané (vždycky se čas od času objeví někdo, kdo je potřebuje, tak jsem je sbírala doma do zásoby), tak jsem byla ráda, že by konečně mohla někomu pomoci,“ vzpomíná na první podnět Vendula.

johankaJohanka se narodila 11. dubna 2013 v Ostravě. Během komplikovaného porodu došlo k poškození mozku, což má bohužel vliv na Johančinu hybnost, zrak a sluch. Kromě toho se později projevila i epilepsie. S tím vším se snaží rodiče bojovat. „Rádi bychom vás touto cestou požádali o pomoc. Sběrem víček pomůžete financovat rehabilitační cvičení Johanky a nákup rehabilitačních pomůcek,“ společně vzkazují Vendula Valentová a Ondřej Pupík.

Více se o Johance dozvíte na adrese www.johankacieslarova.cz


Neváhala a kontaktovala Johančinu rodinu. Chtěla vědět, jak dlouho bude sbírka probíhat. „Dozvěděla jsem se, že je to běh na dlouhou trať. To mi otevřelo dveře možnosti pokusit se vymyslet, jak sbírku zefektivnit, aby sbíralo, co nejvíce lidí. Věřím v solidaritu, se kterou jsem se v Opavě už mnohokrát setkala, a pro mě jako studentku bylo nejjednodušší oslovit univerzitní prostředí a zejména studenty, a tak jsem kontaktovala Asociaci studentů a přátel Slezské univerzity, protože jsem věřila, že spojením více sil se dá dosáhnout daleko větší pomoci.“

Foto: predskolaci.czA lidé z Asociace nezaváhali ani vteřinu. Už dnes najdete ve vestibulu univerzitní budovy na Masarykově třídě a ve vestibulu budovy na Bezručově náměstí 14 sběrné místo pro víčka. A další se chystají, jakmile začne nový semestr: „Podobně, jako nám vyšlo Obchodní centrum Breda&Weinstein vstříc v případě potravinové sbírky, vyšlo nám vstříc i teď. Brzy zde bude opět proti prodejně Albert velký sběrný box na víčka, chceme sběrná místa rozšířit do všech budov univerzity, rádi bychom se domluvili i na spolupráci s karvinskou částí univerzity, která je bohužel trochu z ruky, ale nechceme, aby kvůli tomu studenti OPF byli ochuzeni o možnost se do sbírky zapojit,“ říká Ondřej Pupík, prezident ASPSU s tím, že se Asociace bude snažit, aby se o sbírce dozvěděli nejen studenti a akademici na celé univerzitě, ale i širší veřejnost. Proto oslovují nejen akademickou půdu Slezské univerzity, ale i další opavské školy a instituce. Někde na tyto výzvy slyšeli, jinde už mají vlastní podobnou sbírku, ale nikde se zatím nesetkali se zcela zamítavým stanoviskem. „Naštěstí těch, kteří se rozhodli pomoci, je naprostá většina a věříme, že se připojí i další,“ konstatuje Ondřej Pupík.

Co ale bude dělat Johanka s tolika víčky? Odpověď pro nás má právě prezident asociace:
„Maminka malé Johanky je domluvena se specializovanou firmou, která si bude víčka vždy v určitém množství odebírat a recyklovat. Za to poskytne finanční prostředky, které poslouží k nákupu zdravotních pomůcek pro Johanku. Výkupní cena víček ovšem není nijak extra vysoká, proto je jich potřeba co nejvíce.“

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015