„Chceme studentům i lidem něco dát,“ říká o dalším směřování Studentského politologického fóra jeho předsedkyně Michaela Sekaninová

středa 4. března 2015 9:27 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Michaely SekaninovéOPAVA - Studentské politologické fórum, o.s., působí v Opavě už pět let. Za tu dobu přivedlo do Opavy celou řadu osobností nejen politického života a nabídlo studentům i lidem mimo univerzitu řadu setkání s těmi, kteří jim měli co říci. V úterý 3. února 2015 to byl například vicepremiér České republiky Pavel Bělobrádek. Setkáním s vrcholným českým politikem, které se uskutečnilo v Obecním domu v Opavě, se v činnosti sdružení udála určitá vývojová změna.  

Podle své předsedkyně Michaely Sekaninové by rádi opavští politologové přilákali své spolužáky více nejen k činnosti fóra, ale také na své přednášky. Přesto, že hosté politologů v minulosti nesla vesměs mediálně známá jména, zájem studentů mimo členy fóra byl minimální a ještě smutnější pohled byl na účast veřejnosti. Hledala se tedy cesta, jak vedle studentů a akademiků přilákat do poslucháren běžného občana.

Jednu cestu vidí současná předsedkyně Michaela Sekaninová, jinak posluchačka třetího ročníku oboru Mezinárodní teritoriální studia na Fakultě veřejných politik v Opavě, v užší spolupráci s pedagogy. „Rádi bychom oslovili naše pedagogy, aby některé přednášky zařadili do své výuky a přišli i se studenty mezi nás. To se povedlo například při diskusi s Jakubem Jandou. Pomalu se nám tato snaha začíná obracet k lepšímu. My na přednášky pro studenty nezapomínáme a už třeba 16. března je pozveme na besedu s doktorandem Masarykovy univerzity Mgr. Ondřejem Mockem, který bude posluchačům přednášet o českém europoslaneckém zastoupení. Konkrétně se zaměří na to, jak naší zástupci v Bruselu jednají, vystupují a chovají se, jak jsou propojeni s českou politickou scénou a jak ta reflektuje zase jejich aktivity v Evropském parlamentu. Zkrátka, jakou reprezentací České republiky jsou,“ říká Michaela Sekaninová.

Foto: Martin KůsVýhledově by politologové rádi připravovali alespoň jednu akci měsíčně, něco na způsob menších konferencí, kdy by jeden blok byl více v té teoretické rovině a druhý přešel k praktičtějšímu pohledu. Tím by se lidé nejprve seznámili s určitým procesem či událostí, a následně by se více dozvěděli o jednotlivých řešeních, aktérech a názorech. Ve své snaze hodlají více spolupracovat s dalšími studentskými organizacemi. Před spuštěním je také blog Studentského politologického fóra, který by měl stát nejen prostředkem komunikace, ale hlavně místem reflexe politologů na události, místem komentářů i jakého si kalendáře politologických aktivit. Prozatím se lze s opavskými politology spojit například přes jejich webové stránky nebo facebook, který je momentálně hlavním komunikačním tokem. Ti, kteří by rádi svojí činností pomohli politologům, mají možnost právě na webu najít registrační protokol, jehož prostřednictvím se mohou k členství přihlásit. Stačí prý ale oslovit je přes facebook a politologové si už cestu k dotyčnému najdou.

„Máme vizi vzdělávat občanskou společnost, chtěli bychom jí v oblasti politické kultury a znalostí dát něco víc, než má možnost čerpat z médií, kde se často stejná událost prezentuje z naprosto opačných pólů. Myšlenka nás přivedla k tomu, že nemůžeme být uzavřeni univerzitními zdmi, ale musíme lidem víc naproti,“ říká předsedkyně Michaela Sekaninová. 

Fotoreportáž z besedy s Pavlem Bělobrádkem a Ondřejem Vlčkem
najdete na facebooku Slezské univerzity


Takovým krokem bude 24. března téma důchodové reformy. Hostů by mohlo být více, v tuto chvíli je potvrzena například paní poslankyně Markéta Adamová, pozvaný je Vladimír Bezděk, vedoucí osobnost tzv. Bezděkovy komise pracující na důchodové reformě. Mluvit by se mělo nejen o současné legislativě a o tom, jak takové věci řeší v zahraničí, ale i jaké jsou jiné možnosti, co by lidé měli udělat, aby se na důchod co možná nejlépe připravili…

Foto: Martin KůsA pohled ještě více dopředu je také zajímavý. „Ještě sice nemohu s naprostou jistotou a konkrétním termínem pozvat studenty i veřejnost, ale výhledově připravujeme pro naše přednášky další témata, například novelizace vysokoškolského zákona, ekonomika studia či finanční gramotnost. Právě tady se chceme opřít o naše hosty, kteří mají s tou kterou oblastí co do činění, a tedy jsou přesně těmi, kdo může se studenty i veřejností diskutovat. Jako politologické fórum chceme více reflektovat současnou dobu, vybírat aktuální témata a tím snad přilákat více posluchačů na naše akce a touto cestou jim i něco dát,“ pokračuje Michaela Sekaninová.

Současné Studentské politologické fórum má dvacítku členů, především stávajících posluchačů Slezské univerzity. Tento počet je dlouhodobě stabilní. Před Studentským politologickým fórem je ale ještě jedna výzva, dalo by se říci existenčního významu. Současné vedení tvoří posluchači třetího ročníku, a tedy studenti, kteří nejspíše letos svoje působení na univerzitě v Opavě uzavřou. „Je tak třeba hledat někoho, kdo od nás štafetu vedení převezme a kdo se s chutí pustí do nových výzev a ne úplně jednoduché práce. Snad se i toto podaří a Studentské politologické fórum v Opavě nepřestane psát svůj příběh,“ uzavírá předsedkyně sdružení Michaela Sekaninová.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015