Zdeněk Tomek se po opavských studiích zabydlel v Berlíně a pomáhá těm, kteří tam teprve míří

sobota 7. března 2015 6:27 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Zdeňka Tomka 
BERLÍN, OPAVA – Bývalý student Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě Bc. Zdeněk Tomek prokazoval svoji dobrodružnou a cestovatelskou povahu už během studií. Ostatně jeho přednáška věnovaná Turecku, kde strávil část studia, patřila mezi povedené počiny Gastrocentra Slezské univerzity. Jak se zdá, česká země mu byla malá i po odchodu z akademické půdy:
„Dnes žiji spokojeně v Berlíně. Jsem součástí české komunity, která si říká Quartier,“ popsal nám svoji aktuální současnost Zdeněk Tomek.

Quartier? To nás zaujalo. „Co to vlastně je?“ ptáme se Zdeňka.

Foto: Archiv Zdeňka Tomka„V krátkosti: Quartier je česko-slovenská komunita fungující v Berlíně už víc než čtyři roky a která nabízí ubytování mladým lidem jak pro krátkodobé výlety, tak pro lidi, kteří se zde v Berlíně rozhodnou hledat svoji budoucnost a mají odvahu zkusit život v této multikulturní metropoli Německa. Vedle ubytování nabízí také poradenství. Zkušenosti, které má, umožňují téměř se vším poradit a dát různé tipy. Jakýkoli obyvatel Quartieru, tzv. “kvéčkař“, rád poradí s orientací v dopravě, levným stravováním, co by hosté Berlína neměli přehlédnout, zkrátka v podstatě dokáže pomoci se vším,“ popisuje bývalý student s tím, že služeb Quartieru je možno využít také krátkodobě, třeba na víkendový výlet i na dlouhodobější stáže či pracovní pobyty. Vše samozřejmě záleží na aktuální obsazenosti. Tato příjemná a levná alternativa hostelů, kde se člověk občas nepříjemně “mačká“ na pokojích s mnoha lůžky, je vyžívána především studenty, ale vřele vítáni i nestudenti nebo ti, kteří ze školy “vylezli“ už před nějakým tím pátkem.

Video z Berlína si můžete pustit zde


2015 03 Berlin 2Zájemci mají možnost zajistit si ubytování ještě před odjezdem, v České republice informace podá Ing. Petra Kratochvílová (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ), se kterou si lze domluvit osobní informativní schůzku, přímo v Berlíně pak především Ing. Petr Kejdana (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ), podle Zdeňka Tomka „Vynálezce a zakladatel celé této srandy a muž, který to tam vede kamarádsko-otcovskou rukou a má o všem přehled“.

„Doporučím také projít si naše stránky www.quartier.cz, kde je vše zevrubně popsáno a vedle informací o podmínkách a cenách zde lze nasát ducha a atmosféru, ve které tady žijeme. Hodně se dá také najít na našem facebooku, kde vedle informací o komunitě a ubytování najdou zájemci i spoustu postřehů ze života v Berlíně“ vzkazuje opavský absolvent a hned doplňuje, že osobně rád pročítá také webové blogy, které jsou i jakousi zpětnou vazbou těch, kteří Quartier už poznali.

Foto: Archiv Zdeňka TomkaZdeněk Tomek se do Berlína poprvé dostal před třemi lety. „Byl to krásný, spontánní pětidenní výlet, kdy jsem stopem doprovázel moje dvě dobré kamarádky. Krom toho, že jsme měli v plánu si pořádně užít ten kosmopolitní, historií a uměním nabytý Berlín, jsme také jeli navštívit našeho společného kamaráda, který zde žil a pracoval. O ubytování se tedy staral on. Postaral se dobře, protože jsme využili jeden z bytů, který má Quartier pod palcem. Odjížděl jsem z Berlína plný dojmů a zážitků a věděl jsem, že až dokončím školu, tak Berlín bude moje další štace,“ vzpomíná dnes Zdeněk.

On sám už do Berlína několik svých bývalých spolužáků i současných posluchačů Slezské univerzity přilákal. Jedním z nich byl například Ondřej Smékal, student oboru Audiovizuální tvorba a společně zde vytvořili krátké video o Berlíně a soužití na Quartieru. „Myslím, že video může krásně dokreslit obraz toho, co se zde snažíme tvořit a reprezentovat. Vidět ho může každý buď přímo na webu Quartieru nebo po kliknutí odkazu výše.

Foto: Archiv Zdeňka Tomka

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015