Přijměte pozvání na piva Opavského Slezska

pátek 13. března 2015 14:31 Autor: Martin Kůs

OPAVA - Hned několik akcí čeká na hosty Gastrocentra Slezské univerzity na přelomu měsíců března a dubna. Jejich společným znakem je region Opavské Slezsko a organizace ze strany studentů Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu.
 
Prvním v pořadí bude 25. března 2015 (18 hodin) Snoubení regionálních piv s produkty Opavského Slezska. Cílem degustačního večera je seznámit hosty s výrobky z regionu a upozornit na ty, které jsou oceněny značkou regionální produkt. Rozhodně bude co pochutnávat, některá piva získala regionální ocenění, další se mohou pyšnit dokonce cenami z mezinárodních soutěží.

Pozvánka na akci„Jmenovat mohu například hlučínský Derer, zařazený na mezinárodní soutěži v Německu mezi sto nejlepších světových piv nebo pivo Slezan, oceněný regionální produkt. Nabídneme také piva z Restaurace Nová sladovna, která představí v průběhu večera přímo sládek minipivovaru Jakub Dobrovolný,“ říká k večeru jeho hlavní pořadatelka Jana Blažková, posluchačka třetího ročníku oboru Lázeňství a turismus s tím, že piv se v průběhu večera objeví více. Nebudou chybět ani piva z Rohova či Raduně, ani s naším regionem se pojící Zlatovar nebo Bernard. „K ochutnání nabídneme i novinky, například speciál Černý korzár,“ doplňuje Jana, která celý večer organizuje a uzavírá tak touto populární formou svou bakalářskou práci na téma Pivovarnictví v Opavském Slezsku.

K dobrému pivu také patří dobré jídlo. Ani to nebude na tabuli chybět a opět se bude jednat převážně o regionální známkou oceněné výrobky. Objeví se například sýry z Hlavnice, kozí sýry Štítiny, klobásy z Vršovic či Březovské jitrnice. „Uzeniny a sýry doplní i výrobky z pověstného otického zelí nebo červené řepy, která je ve Slezsku rovněž doma,“ doplňuje ještě Jana, která se stane průvodkyní večera. Průvodní slovo studentky doplní Mgr. Alexandr Burda, který dlouhodobě usiluje o propagaci regionu Opavské Slezsko a jeho produktů.

Pro ty, kteří se nedostanou na zážitkový večer, připravuje Jana Blažková brožuru, která bude následně k dostání v opavském Informačním centru. Brožura si klade za cíl informovat Opavany i návštěvníky Opavského Slezska o pestré nabídce piv v regionu. Údaje budou doplněny o výpovědi sládků a majitelů pivovarů a informace se dotknou i historie pivovarů, jejich portfolia a získaných ocenění.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015