Původně studentský nápad Inspirativní angličtina naučí či procvičí jazyky on-line

úterý 24. března 2015 8:47 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Lindy Masudové
OPAVA, KARVINÁ - Vlastně vše odstartoval dnes už bývalý student Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Matěj Studený, který při výuce angličtiny začal doučovat své žáky on-line. Když se mu postupně začalo přihlašovat víc zájemců, oslovil další možné lektory. Ostatně, některé z nich už znal z dob svého působení v AIESEC Karviná. Právě takovou je Linda Masudová, dnes posluchačka 3. ročníku dvouoborového studia Angličtina-knihovnictví na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. A právě s Lindou jsme si o výuce angličtiny on-line povídali.

Foto: archiv Lindy Masudové„Celý projekt se jmenuje Inspirativní angličtina a jedná se o výuku, případně kondiční lekce komunikace v cizím jazyce přes internet, tedy on-line. Zatím se věnujeme hlavně angličtině, ale už máme také skvělou lektorku na němčinu a uvažujeme i o dalších jazycích,“ vysvětluje na úvod Linda Masudová, která patří mezi již zkušené lektorky angličtiny. Hned dodává, že Inspirativní angličtina má momentálně celkem 17 lektorů a jsou z různých míst země. Najdeme zde současné studenty stejně jako ty bývalé, dnes už třeba firemní manažery. Těch, kterým věnují svůj čas je aktuálně okolo padesáti.

„Věnujeme se všem kategoriím, od začátečníků, přes mírně pokročilé až po ty, kteří anglicky umí dobře, ale jen chtějí udržovat kontakt s tímto jazykem nebo si rozšiřovat například slovní zásobu. Nejsou výjimkou lidé, kteří dobře ovládají odbornou angličtinu své profese, ale chtějí se doučit i běžný mluvený jazyk, se kterým mají potíže, protože jim schází právě slovní zásoba,“ říká Linda, která přiznává, že lektoři nejsou profesionální pedagogové. V naprosté většině se jedná o lidi, kteří mají nějakou zahraniční jazykovou zkušenost, nejčastěji dlouhodobý pobyt na některé ze zahraničních vysokých škol. Nicméně zaručují vysokou úroveň svých znalostí jazyka.

Foto: archiv Lindy MasudovéK výuce se využívá samozřejmě počítač a internet. Lektor a žák vzájemně sdílí obrazovky svých monitorů a angličtina probíhá prostřednictvím paměťových map, na základě kterých si vlastně každý vytváří s podporou lektora vlastní učebnici. Oba jsou v bezprostředním kontaktu nejen vizuálně, ale také zvukově pomocí programu Skype. „To se využívá hlavně při procvičování komunikace,“ připomíná Linda fakt, že řada zájemců využívá tento způsob ke zlepšování svých verbálních jazykových dovedností. Nabízeny jsou tři základní úrovně lekcí, které lze vzájemně kombinovat podle aktuálních schopností žáka. Takže možností je veliké množství.

Jak bylo řečeno, lektoři jsou z různých míst a donedávna se ani vzájemně neznali. Dnes už je to jiné. Udělili si společný “anglický“ víkend ve Štramberku.
„Samozřejmě jsme mezi sebou mluvili jen anglicky. Při setkání jsme absolvovali několik pracovních seminářů, ale i řadu společenských aktivit, při kterých jsme se vzájemně seznamovali a poznávali. Bylo to vůbec poprvé, kdy jsme se společně sešli, ale vše bylo v příjemné přátelské atmosféře. Podle ohlasů ostatních věřím, že tak začala tradice podobných setkávání lektorů i do příštích let,“ říká Linda. Štramberského víkendu se nezúčastnili jen lektoři, ale také mnozí jejich studenti.

„Úžasné bylo, jak se i ti, kteří přijeli s tím, že anglicky moc neumí, postupně rozmluvili a zapojili se do vzájemných diskusí i aktivit. Angličtinu neopouštěli ani ve chvílích, kdy se nejednalo o organizované akce a bavili se tak třeba i u večeře,“ zdůrazňuje Linda.

Foto: archiv Lindy MasudovéA tak jedna skupina vařila a vedla s ostatními komunikaci na téma anglická kuchyně, jiná skupina připravila diskusní kruh věnovaný otázkám volného času mužů či si společně zahráli na “skutečné“ kasino. Jinými slovy simulovali si reálné situace, ke kterým může kdokoli přijít. Tam, kde to bylo tematicky možné, využili i půjčených stylových kostýmů. Společně také absolvovali výlet, ochutnávku místního piva, tradičních Štramberských uší nebo komentovanou prohlídku historického jádra města – vše samozřejmě s anglickým výkladem.

Foto: archiv Lindy MasudovéInspirativní angličtinu najdou zájemci na stejnojmenném facebooku nebo na webu  www.inspirativnianglictina.net. "Pro zájemce je připravena úvodní lekce zdarma, po které se rozhodnou, zda jim systém vyhovuje a jestli chtějí pokračovat. A dál už je vše na domluvě mezi lektorem a jeho žákem… Zároveň je určitě v plánu další Inspirativní víkend s angličtinou, který pravděpodobně proběhne letos v létě a bude otevřen jak studentům Inspirativní angličtiny, tak veřejnosti. Pro více informací sledujte prosím web nebo facebook Inspirativní Angličtiny," říká závěrem Linda.

S lidmi kolem Inspirativní angličtiny se můžete setkat také na Dnu kariéry Slezské univerzity, který se uskuteční ve středu 25. března v areálu Hradecká 17.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015