Darujte krev společně se studenty univerzity

sobota 28. března 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

Pozvánka na akci

 

OPAVA - Zodpovědní chtějí být v dubnu studenti Slezské univerzity v Opavě. I proto připravila Asociace studentů a přátel Slezské univerzity (ASPSU) na prvním dubnový týden akci Hromadné darování krve ve Slezské nemocnici, ke které zvou i obyvatele Opavy.

Záměrem akce je nejen pomoc, ale i propagace samotného darování krve mezi studenty a veřejností. Akce mimo jiné rozšiřuje spolupráci mezi Asociací studentů a přátel Slezské univerzity a Slezskou nemocnicí, kde již společně realizují projekt čtení malým pacientům Předčítač.

„Darování krve začne už 30. března a kromě středy bude pokračovat až do 3. dubna. Každý den (v PO a PÁ mezi 6 až 11 hodinou a v ÚT a ČT mezi 7 až 9 hodinou) budou na dárce čekat v transfuzní stanici nemocnice,“ říká k akci její iniciátorka Nikola Konečná, členka ASPSU  s tím, že pokud se lidé rozhodnou vydat darovat krev ve skupině, neměla by být početnější, než pět osob. To z důvodu dlouhého čekání, darovat krev totiž není dílem okamžiku.

Dárcem se může stát každý, kdo splňuje podmínky. Váží alespoň 50 kg, netrpí krevním onemocněním (chudokrevnost, poruchy srážlivosti krve) či netrpí vážnějším onemocněním srdce a cév (srdeční vada, prodělaný srdeční infarkt, vysoký krevní tlak) a neprodělal nádorové onemocnění (s výjimkou zcela vyléčených nezhoubných nádorů). Chorob, které člověku dárcovství znemožní, je více. Podrobné informace najdete na facebooku.

krevPro klidný a pohodový úkon je také několik doporučení, co dělat před odchodem do nemocnice. Především je nutné minimálně 24 hodin před odběrem vynechat z jídelníčku tučná jídla a nepít alkohol. Není ale dobré hladovět. „Lékaři doporučují jíst potraviny, které neobsahují tuky, syrové i tepelně upravené ovoce a zeleninu, ale bez tuku. Velmi důležité je pít před odběrem dostatečné množství tekutin, mohou to být minerálky, čaj s cukrem, medem, citrónem nebo ovocné šťávy,“ tlumočí doporučení Nikola Konečná s tím, že v den odběru je vhodné posnídat netučné pečivo a čaj. „A prosíme, vyhněte se kouření!“ doplňuje závěrem.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015