Filmový Absolutní páv letos putuje do Maďarska

čtvrtek 30. dubna 2015 16:39 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Opavského páva

OPAVA – Hlavní cenu druhého ročníku mezinárodního studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv získal snímek 2nd floor maďarské režisérky Hajni Kis. Porota udělila i další ceny za jednotlivé kategorie a studenti pořádající Slezské univerzity pak cenu Studentský páv.

Foto: Martin KůsSlavnostním večerem s vyhlášením nejlepších snímků skončil včera v Opavě druhý ročník mezinárodního studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv. Své filmy do něj přihlásilo sto třicet dva studentských filmařů, tedy prakticky dvojnásobek loňského premiérového ročníku. „Jsem moc ráda, že i druhý ročník Opavského páva se setkal s úspěchem. Počet přihlášených snímků i jejich stoupající kvalita je známkou toho, že o festival je velký zájem,“ ohlíží se za festivalem jeho ředitelka Pavlína Válková, jinak posluchačka druhého ročníku navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba.

Do Opavy doputovaly filmy s výjimkou Austrálie a Antarktidy ze všech světadílů. Vedle českých, slovenských a polských filmových škol zde byly zastoupeni studenti z Anglie, Rakouska, Kanady, Chile, Brazílie, Finska, Portugalska, Indie, Izraele, Chorvatska, Turecko, USA, Singapuru, Nizozemí, Maďarsko či Íránu. Vedle hraných filmů se jednalo o především o dokumenty, ale také animované snímky nebo hudební klipy.

Vítězný snímek je dokumentem věnující se nadmíru aktuálnímu tématu, totiž vztahům. Podle Pavlíny Válkové se vztahy v různých pohledech dají označit jako nejčastější námět studentských filmů. Hajni Kis ve svém snímku 2nd floor neboli 2. patro nabídla divákům dvacetiminutový intimní pohled do života domova pro seniory a v něm se odehrávající příběh ošetřovatele, který se snaží rozveselovat jeho klienty, jak nejlépe to umí. Snímek zaujal nejen tématem a technickým zpracováním, ale také uceleností příběhu, dokonale ztvárněnými emocemi a vysokou vypovídající hodnotou.

„S celkovým vítězem i vítězi jednotlivých kategorií jsem velmi spokojená. Porota se mi letos opravdu trefila do mých favoritů, i když to neměla vůbec jednoduché. Všechny nás překvapila kvalita zaslaných snímků, ať už hraných či animovaných. Rozdíly mezi profesionálním a studentským filmem se stále více stírají a vybrat ty nejlepší není opravdu jednoduché,“ konstatuje ředitelka festivalu na adresu studentské i odborné poroty. A hned dodává: „Chtěla bych moc děkovat všem, co nám umožnili festival zrealizovat a samozřejmě i těm, kteří ho organizačně připravili a odvedli skvělou práci.“ Těmi byli především studenti oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity v Opavě.

O nejlepších filmech rozhodovala pětičlenná odborná porota. Jejím členem byl herec a režisér Jiří Mádl, který v Opavě také osobně uvedl svůj úspěšný režisérský počin Pojedeme k moři. V porotě usedla také Christine Habermann von Hoch, vyhlášená německo-česká sochařka a designérka, či Yvonne Vávrová, slovenská režisérka, scenáristka a kameramanka. Pětici pak doplnili dva pedagogové Slezské univerzity - významný český dokumentarista, scenárista, kameraman a mimo jiné i zakládající člen Člověka v tísni Petr Jančárek a vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě, též publicistka a producentka Monika Horsáková.


Ceny Opavského páva 2015

Hraný film: Táta - Václav Huleš,
Animovaný film: Síla přitažlivosti - Eva Sekerešová,
Dokumentární film: 2nd floor - Hajni Kis,
Hraný film krátkometrážní: Tonda a Bacil - Kateřina Karhánková,
Hudební Videoklip: ALL THESE MEMORIES - What Do We Die For - Radim Kaller,
Absolutní páv: 2nd floor - Hajni Kis,
Studentský páv: Kauza perník - Pavel Jindra.

Foto: archiv Opavského páva

Opavský páv
Je soutěžní mezinárodní studentský festival diváckého filmu. Jeho pořadateli jsou studenti Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě. Zaměřuje se především na studentskou tvorbu v Česku, Slovensku a Polsku, ale i v dalších zemích, a jeho úkolem je představit práce studentů co nejširšímu publiku. Proto dává prostor nejen umělecky zaměřeným snímkům, ale všem filmům, které těší oko diváka.
Do soutěže mohou být přihlášeny filmy s délkou maximálně 30 minut, jejichž autory jsou studenti středních, vyšších a vysokých škol. Soutěžních kategorií je pět - hraný film, dokumentární film, animovaný film, hraný film – krátkometrážní (do 5 min) a hudební videoklip.
O zařazení snímku do soutěže rozhodují pořadatelé festivalu. Ti zároveň uděluji nominaci nejlepším  snímkům, které následně poputují k odborné porotě. Odborná porota udělí ocenění nejlepším snímkům jednotlivých kategorií a hlavní cenu festivalu. Zvláštním oceněním je Studentský páv, kterou udělují pořadatelé festivalu snímku, jež je nejvíce oslovil.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015