„Každý, kdo se stále učí, zůstává mladý. Je nejlepší v životě zůstat mladý.“, cituje absolventka Univerzity třetího věku Henryho Forda

středa 1. července 2015 5:55 Autor: Martin Kůs

Foto: Lenka Kučerová/OPF Karviná

KARVINÁ - Velký sál Obchodně podnikatelské fakulty se ve středu 24. června zaplnil svátečně oblečenými a slavnostně naladěnými absolventy Univerzity třetího věku.  V doprovodu svých blízkých, přátel a známých se dostavili na slavnostní ceremoniál, během kterého již tradičně převzali z rukou děkana Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné osvědčení o úspěšném absolvování přednáškových cyklů a vzdělávacích kurzů Univerzity třetího věku v akademickém roce 2014/2015.

Po úvodním představení hostů z řad vedení fakulty, akademických pracovníků, kteří se na výuce posluchačů U3V podíleli, a významných osobností regionu, předal promotor slavnostního aktu doc. Petr Suchánek, proděkan pro studijní a sociální záležitosti, slovo děkanovi fakulty prof. Danielovi Stavárkovi. Ten ve svém krátkém projevu nejprve připomněl historii a dlouholetou tradici karvinské Univerzity třetího věku. Dále se zmínil o současné koncepci studia U3V, které nabízí pro posluchače OPF možnost výběru z různých témat, která chce zájemce v daném semestru absolvovat podle svých potřeb, zájmů a užitečnosti získaných informací. Kromě studia děkan připomněl také mimoškolní aktivity – posluchači tolik oblíbené exkurze na různá zajímavá místa v České republice i mimo ni.

Zvláště děkan fakulty ocenil u posluchačů jejich zodpovědný přístup ke studiu, snaživost a extrémní zvídavost, ochotu diskutovat o probíraných tématech.

Foto: Lenka Kučerová/OPF Karviná„Ačkoliv vám dnes nebude přiznán žádný akademický titul“, pronesl děkan Stavárek, „neznamená to, že by Univerzita třetího věku nebyla pro Vás jako studenty a pro nás jako vyučující a organizátory důležitá. Jsem dokonce přesvědčen, že v některých aspektech svým významem dokonce převyšuje klasické vysokoškolské studium.“ A pokračoval: „Byla to vaše vrozená touha po vědění, po nových poznatcích a po setkávání a diskusi s lidmi, co vás přimělo přihlásit se a následně pravidelně navštěvovat přednášky a plnit si studijní povinnosti.“

V hlavní části slavnostního aktu byli postupně představování jednotliví posluchači, kteří v akademickém roce 2014/2015 úspěšně absolvovali přednáškové cykly z oblasti práva, ekonomie, historie, komunikačních dovedností a jazykové kurzy angličtiny a němčiny. Při přebírání osvědčení někteří neskrývali své dojetí. Úsměvy na tvářích všech přítomných vyvolala posluchačka, které si pro osvědčení přišla v doprovodu svého vnuka, kterého děkan pozdravil jako budoucího studenta Obchodně podnikatelské fakulty.
Zástupkyně absolventů Mgr. Helena Horňáčková se poté ve své řeči zamyslela nad motivací ke studiu v „třetím věku“ života. „Jako posluchači třetího věku jsme přišli omládnout do školních lavic, přesvědčit se, že vědomosti lze přijímat v každém věku. Mnozí z nás se potřebují vyrovnat s nepříjemným pocitem odchodu do důchodu, snažíme se držet krok s mladší generací, nacházíme nová přátelství mezi svými vrstevníky.  Navíc nás může hřát pocit, že nejsme vhodní do starého železa, ale že jsme se mnohému naučili a že můžeme své nabyté vědomosti uplatnit v každodenním životě.“ Paní Horňáčková nezapomněla rovněž poděkovat jak vyučujícím, tak organizátorům Univerzity třetího věku.

V akademickém roce se mnou těšit na další přednášky z různých atraktivních vzdělávacích oblastí, např. sociologie, interkulturní komunikace, hotelnictví, veřejné správy. Rovněž nabídka vzdělávacích kurzů bude rozšířena o pohybové aktivity a informační technologie.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015