Bakaláři, magistři, doktoři. Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě se promovalo

úterý 7. července 2015 5:30

2015 07 promoce FPF 2

OPAVA - „Který rodič by se nepyšnil, že má chytré, vychované a krásné děti, které něco dokázaly,“ řekl těsně před promocí svého syna Karel Václavík z Kravař. Na slavnostní akt, během něhož získal jeho syn Tomáš bakalářský titul, si “odskočil“ z opavské nemocnice, kde je v těchto dnech hospitalizován. „Uprosil jsem paní primářku, aby mě na tu chvíli pustila,“ vysvětluje před vchodem do sálu Kulturního domu Na Rybníčku, kde se v úterý 30. června 2015 konaly promoce absolventů Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě.

Fotoreportáž z promocí Filozoficko-přírodovědecké fakulty najdete na
facebooku Slezské univerzity

Stejně jako čtyřiadvacetiletý Tomáš Václavík, který vystudoval studijní obor Počítačová technika a její aplikace, získaly v tento den titul bakalář desítky dalších studentů. „Tomáš chce tady jít dál na magistra, byl s učivem i učiteli moc spokojený. Hlavní ale je, ať jsou učitelé spokojeni se svými studenty,“ dodal na adresu naší fakulty Karel Václavík.

Profesionální a vstřícní kantoři
FOTO: Ondřej Durczak a Zuzana Urbánková//Centrum multimediální tvorbySpokojeností nešetřila ani trojice studentek, která na FPF vystudovala Informační studia se zaměřením na knihovnictví. Lenka Čechová, Anna Pajerská a Eva Kelemenová netajily, že jim bylo na fakultě dobře, mimo jiné i pro vstřícný přístup kantorů a jejich profesionalitu.
Lenka a Anna chtějí získat magisterský titul, proto budou pokračovat ve studiu u nás dál. Eva Kelemenová se chystá pracovat v Národní knihovně v Praze a podle svých slov se už moc těší.

Děkan Zdeněk Stuchlík: Dosahujeme vynikajících výsledků
Samotný promoční akt doprovázely slzy dojetí v sále a na pódiu slavnostní projevy rektora Slezské univerzity Pavla Tuleji a děkana FPF Zdeňka Stuchlíka, který k absolventům  uvedl: „Nyní je na vás, abyste vědomosti a zkušenosti získané na naší alma mater uplatnili v životě. Filozoficko-přírodovědecká fakulta má mnoho oborů pokrývajících všechny tři stupně studia, v nichž dosahuje řady vynikajících výsledků. Rád bych naše absolventy ujistil, že naše alma mater je jim připravena pomoci i v dalším studiu. Nyní si budete stanovovat další cíle. Nejpodstatnější je však vaše cesta životem a já vám přeji, abyste na ní měli hodně štěstí a úspěchů.“

Kdo nezná historii, musí ji prožít znovu
FOTO: Ondřej Durczak a Zuzana Urbánková//Centrum multimediální tvorbyPrvní červencový den promoce pokračovaly, na řadě byli tentokrát magistři. Například Alexandr Michl-Bernard na Filozoficko-přírodovědecké fakultě vystudoval odbornou historii a před své jméno si může psát titul Mgr. Pracuje v krnovském Městském muzeu a se studiem na fakultě byl podle svých slov spokojen. Stejný titul ve stejný den získala také Denisa Vilhelmová z Ostravy, která vystudovala Informační studia se zaměřením na knihovnictví. „Zatím pracuji mimo obor v Anglii,“ podotkla.

Třešničkou na dortu byly promoce těch, kteří úspěšně složili státní doktorskou zkoušku a obhájili disertační práci v doktorském studijním programu Historické vědy, studijním oboru Historie se zaměřením na české a československé dějiny. Jedním z nich byl Mgr. Lubomír Hlavienka, Ph.D., který je autorem disertační práce nazvané Slovenské jednotky na frontách 2. světové války.

Právě na jeho práci historika navázal ve svém závěrečném slovu děkan fakulty Zdeněk Stuchlík, který se dotkl i aktuální celosvětové politické situace a mimo jiné zdůraznil: „Člověk, který nezná svou historii, ten si ji musí prožít znovu.“

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015