Jak si mýt ruce, jak se vyhnout HIV, jak změřit tlak medvídkovi? Budoucí všeobecné sestry z Ústavu ošetřovatelství to vědí

čtvrtek 9. července 2015 5:33 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv ústavu ošetřovatelství

OPAVA - Studentky a studenti oboru Všeobecná sestra Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě se v průběhu letošního letního semestru pohybovali nejen ve zdech své školy, ale také v terénu. Diskutovali na základní škole s žáky osmých tříd, formou hry zbavovali děti strachu z nemocnice, laiky i zdravotníky učili, jak si umývat ruce, předškolákům ukázali základy první pomoci.

Vedoucí Ústavu ošetřovatelství PhDr. Jana Haluzíková, PhD. a její tým na studentské aktivity v praxi hodně dá, iniciuje je a podporuje.  „Chceme být otevřenou, profesionální a vlídnou školou, která reaguje na potřeby praxe a podněty z vnějšího prostředí,“ uvádí Jana Haluzíková.

Neumyté ruce? Přístroj vás usvědčí
Jak si správně umýt ruce? Odpověď i správný postup ukázali studenti zájemcům 5. května 2015 na Dni hygieny rukou. Akce se konala v rámci Dne otevřených dveří v opavské Slezské nemocnici. „Deset našich posluchačů prvního ročníku na svých stanovištích zdravotníkům i laikům pomocí speciálního přístroje odhalilo znečištěná místa na jejich rukou. Tato akce byla jen jednou z mnoha aktivit zaměřených na prevenci zdraví, které v letním semestru prováděli přímo v terénu mimo zdi naší školy,“ řekla Jana Haluzíková.

Jak se měří tlak medvídkovi
Foto: Archiv ústavu ošetřovatelstvíJak se měří puls, tlak, jak se poslouchá srdce? To vše studenti ukazovali formou hry na panenkách a  plyšových medvídcích. Stalo se tak 10. června 2015 v rámci dalšího Dne otevřených dveří v opavské Slezské nemocnici. Jeden muž a sedm dívek, budoucích všeobecných sester, navštívilo ve svém volném čase dětské oddělení. „Setkali se tam nejen s nemocnými, ale i se zdravými dětmi a jejich rodiči. Naši posluchači ukázali, že pobyt v nemocnici není jen o léčení, ale i o hře a aktivitách,“ uvedla pedagožka Ústavu ošetřovatelství Mgr. Zuzana Hlubková s tím, že pro studenty není prostředí dětského i novorozeneckého oddělení neznámé, protože zde docházejí na praxi.

První pomoc v mateřské škole
Foto: Archiv ústavu ošetřovatelstvíBudoucí všeobecné sestry předváděly 10. června 2015 zaměstnancům Mateřské školy Edvarda Beneše v Opavě základní resuscitaci, informovaly, jak poskytnout první pomoc u dětí s cukrovkou, při výskytu astmatického záchvatu, při epileptických křečích, febrilních křečích a při alergické reakci. „S touto mateřskou školou jsme spolupráci navázali na prezentaci Slezské univerzity v Obchodním domě Breda Weinstein letos v únoru. Přímo na místě nás v našem stánku oslovila paní ředitelka této školy s tím, co by po nás potřebovali. Tak vznikla naše spolupráce,“ komentovala vznik partnerství Jana Haluzíková.

Ožehavá témata? Profesionálně a s nadhledem
Jak zdravě žít, zdravě jíst, jak se vyhnout závislosti na alkoholu či tabáku, jak předejít úrazům, ale také osvěta ohledně sexuální života a HIV. O tom všem si studenti Ústavu ošetřovatelství povídali  23. června 2015 s žáky osmých tříd Základní školy Otická. „Školu jsme oslovili již loni. V osmých třídách tam mají předmět Výchova ke zdraví, tak jsme jim nabídli naše služby a spolupráce se rozjela,“ sdělila Jana Haluzíková.

2015 07 osetrovatelky 1Vysokoškoláci se dobře vypořádali i s tak ožehavými tématy jako je pohlavní hygiena, sexuální život či nebezpečí nákazy virem HIV. „Osmáci se o tyto věci zajímali, měli otázky. Zvolili jsme systém, kdy učitelé odešli ze třídy, ale byli poblíž k dispozici. Bylo znát, že žáci pak byli otevřenější. Naši studenti přednášejí vždy po dvojicích, promítají na plátno, pouštějí video, s žáky diskutují.  Sami pak celou akci hodnotili jako velkou osobní zkušenost, za kterou jsou rádi,“ pokračovala Zuzana Hlubková a dodala, že budoucí všeobecné sestry rozmlouvaly v rámci Dne prevence o hygieně také v jedné z ostravských mateřských škol.

Text: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby FPF SU

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015