Ozvěny Opavského páva na ostravských festivalech

pondělí 13. července 2015 9:40 Autor: Martin Kůs

OSTRAVA, OPAVA – Podívat se na to nejzajímavější, co přinesl letošní mezinárodní filmový festival Opavský páv, připravovaný posluchači Audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. A nejen to. Promítat se bude rovněž zatím nejprobíranější film opavských posluchačů, dokument Tělo plné štěstí režiséra Jiřího Vávry.

Foto: Archiv Opavského pávaV úterý 14. července se hned na několika místech Ostravy rozjede Festival v ulicích, největší doprovodná akce blížícího se Colours of Ostrava. Centrum moravskoslezské metropole znovu oživí nejen skvělá hudba, divadla, tanec a workshopy, ale také film. Milovníci světa filmových iluzí a snů budou mít možnost podívat se na soutěžní studentské filmy, které letos na sklonku dubna bojovaly o přízeň poroty na druhém ročníku festivalu Opavský páv. Filmová scéna, které tvorbu posluchačů filmových oborů univerzit a vysokých škol od Čech až po Singapur přiblíží široké veřejnosti, zahájí provoz v 17 hodin a působit bude v areálu Černé louky před klubem Cooltour. O festivalovém filmovém dění více na webu.
A nejen to. K dispozici bude také Cinema stage a zde spousta filmových “drobností“. Je už na každém, jak je využije a jak se zhostí vytvoření vlastní komiksové fotografie s nejrůznějšími filmovými rekvizitami či slavnými hláškami.

Kompletní program Festivalu v ulicích

Ani na Colours of Ostrava nebudou filmy a posluchači Audiovizuální tvorby chybět. Naopak. Festival Opavský páv zde představí několikrát (viz program) a také tvůrčí tým vedený posluchačem druhého ročníku navazujícího magisterského studia Jiřím Vávrou nabídne svůj dokument Tělo plné štěstí. Bude to v sobotu 18. července od 15.30 hodin ve velkém sále prostoru Cineport v nově zrekonstruovaném areálu Dolu Hlubina.

Ptáte se, proč se často cítíte tlustí a oškliví, i když nejste? Proč na vás ze všech stran zhlížejí dokonalé ženy a úžasní muži a vy, ať děláte, co děláte, se jim nepodobáte? Odpověď je celkem jednoduchá: Může za to současná mediální realita, která nám neustále servíruje člověka jako nesmírně krásnou a po všech stránkách dokonalou bytost.
Jiří Vávra se přesto rozhodl, že to zkusí a na půl roku se plně oddal cíli být jako “kluk z plakátu“. Diety, posilovny, kosmetické salony a módní domy se staly jeho dočasným domovem. Během své cesty za snem hovoří s odborníky, lidmi pracujícími v reklamním a módním průmyslu, fotografy a dalšími. Postupně odkrývá fakt, že to vše kolem je jen pozlátko tvořené v naprosté většině pomocí počítačových programů. Film je tak nejen ukázkou toho, co je většinou před našima očima ukryté, ale současně varováním před sny, které mohou mít neblahé zdravotní důsledky.
Po projekci filmu bude Jiří Vávra odpovídat na dotazy diváků.

Kompletní program Colours of Ostrava
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015