Lásku k filmům umí Klára Šebestová rozdávat plnými hrstmi

středa 22. července 2015 9:54 Autor: Silvie Březinská

Foto: Lada Žabenská 
OSTRAVA - Žije filmy, kulturou a momentálně především Cineportem. Kromě Audiovizuální tvorby na Slezské univerzitě v Opavě je jejím druhým stanovištěm ostravský Důl Hlubina, kde filmové centrum Cineport sídlí. Studentka Klára Šebestová se nebojí většinu volného času a sil vložit do provozování tohoto útočiště pro všechny milovníky filmu.

Jako pravá ruka hlavní koordinátorky projektu Lady Žabenské přináší ostravským divákům rozmanité filmové zážitky. Nedávno to byly studentské filmy z FAMU. Ale připomínají se tu i kinematografické legendy. Letošního 1. července například dostaly prostor Milenky starého kriminálníka od Svatopluka Innemanna z roku 1927. Tento němý film zrestauroval Filmový národní archiv a snažil se co v největší míře přiblížit podobě dobového promítání. Proto nemohla chybět živá hudba v podání kapely Neuvěřitelno doprovázející film jak hudební složkou, tak i kontaktním zvukem.

„Už jsme měli letos několik promítání a zrovna film Milenky starého kriminálníka je skvělá bláznivá komedie s Vlastou Burianem a Anny Ondrákovou. Věřím, že se diváci dobře bavili a mohou si lépe představit, jak mohlo promítání téměř před devadesáti lety vypadat,“ doplňuje Klára Šebestová.

Více o Cineportu a Milenkách starého kriminálníka

K projektu Cineport se Klára připojila ke konci minulého roku, ale už teď je jasné, že ho jen tak neopustí. Spolu s celým týmem plánuje další filmový semestr, který začne v září. Na programu bude nejen promítání, ale také přednášky a workshopy.

„Určitě je se na co těšit. Přesnější informace vždy zveřejňujeme na našich stránkách na facebooku. A k prostoru Cineportu patří i kavárna Maryčka, takže si k nám mohou lidé přijít jen tak posedět, i když se zrovna nepromítá,“ s úsměvem zve Klára Šebestová.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015