Filip Košťálek má na svém triku už nejedno kulturní dítě

pátek 4. září 2015 8:55 Autor: Silvie Březinská

Foto: Jiří Staněk

OPAVA - Zlín, Olomouc nebo Opava? Mezi takovým rozhodnutím, které místo si vybrat pro své studium, stál nedávno Filip Košťálek. Nakonec zvítězila Audiovizuální tvorba na Slezské univerzitě. „Audiovizuální tvorba mne velmi zaujala svou náplní a poměrně velkým záběrem. Od studia si slibuji samozřejmě posun v dovednostech, které již nějakým způsobem ovládám, ale také to, že se naučím věci úplně nové. V neposlední řadě mě zajímají i lidi, které na oboru potkám, doufám, že spolu podnikneme nejen nějaké zajímavé projekty,“ říká Filip s tím, že mu vyhovuje i blízkost z Ostravy.

První akademický rok pro Filipa Košťálka a jeho nové spolužáky začne už za pár dní. Jak je u něj zvykem, také čas letošních prázdnin se vůbec nezdráhal vložit do aktivit kulturních akcí.

Začal s tím už před čtyřmi lety, kdy patřil k pořadatelskému týmu soutěže pro studentské kapely. Poté se dostal do ostravského kulturního centra Cooltour, kde se z menší akce pro kamarády vylouply dnešní Ostravské filmové noci. „Následně jsem do Ostravy s kamarádem přivezl electro-swingovou párty Electro Swing Fever a začaly se dít věci. Podařilo se mi pořádat malé akcičky od poezie pro desítky návštěvníků až po večírky pro stovky lidí. Do svého koníčku jsem se naprosto zamiloval a začal jsem jím žít,“ vzpomíná dnes Filip Košťálek.

Volnočasové aktivity se Filipovi postupně přerodily v práci. Nyní zakotvil v Cooltouru jako dramaturg. Spolupracuje na projektech a festivalech jako PechaKucha Night Ostrava, PENDL-Ostravská klubová noc, Beats for Love nebo produkčně na Colours of Ostrava.

V těchto dnech se podílí na přípravě Cinema Royal v Opavě, což bude pro toto město premiéra. Zatím tuto akci znají jen v Praze a v Ostravě (jak to vypadalo uvidíte na videu vpravo), kde se myšlenka netradičního kina už uchytila. Cinema Royal je kino se zážitkem, jako by se divák ocitl přímo ve filmu. Nejenže do poslední chvíle může jen tušit, jaký snímek bude promítán, ale také tomu musí zvolit požadované oblečení a sledovat tajné informace. Ty mohou diváka díky indiciím navést, v jakém duchu se večer odehraje a jaký film na něj čeká. Cinema Royal řídí Martin Lindovský a v Ostravě se na něm podílí také Klára Šebestová, rovněž posluchačka Audiovizuální tvorby.

„Celý tým zahrnuje produkci, dramaturgii, scénografy, ale i herce, akrobaty, techniky a další pomocníky, bez jejichž ochoty a nadšení by to prostě nešlo.“ Po autentickém filmovém zážitku a zhlédnutí snímku na všechny návštěvníky čeká afterparty. Kdo má zájem nechat se vtáhnout do audiovizuálního světa, ať hledá více informací na www.cinemaroyal.cz nebo na facebooku.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015