Karvinští studenti pomáhali - zorganizovali sbírku pro psí útulek

úterý 22. prosince 2015 7:44 Autor: Martin Kůs

Foto: Deník/Martina Sznapková

Zdroj Deník, autorka: Martina Sznapková

KARVINÁ - Granule, obojky, misky, ale zejména piškoty a jiné psí pamlsky v pátek nosili lidé do foyer Slezské univerzity v Karviné. Čtveřice studentů Obchodně podnikatelské fakulty uspořádala veřejnou sbírku, kterou nazvala Psí Vánoce.
Od devíti do patnácti hodin přicházeli lidé, kterým není lhostejný osud opuštěných pejsků, a rozhodli se jim přilepšit něčím na zub nebo například dekou, která se bude v zimním období jistě hodit.

Praxe pro školu i pomoc

Studenti měli v rámci předmětu Management sociálních služeb vytvořit dobrovolnický projekt, který by pomohl neziskové organizaci. Rozhodli se pomoci karvinskému útulku. Proč si vybrali právě pejsky? „Lidé se starají hlavně zase o lidi. Ale pejsci jsou tady přece také a o pomoc si sami říci nemohou. A není to jen o Vánocích, pejsci v útulku jsou a budou i po Vánocích, takže jsme chtěli pomoct právě jim," vysvětluje organizátorka Veronika Mazurová.

Již po dvou hodinách měli studenti pod vánočním stromečkem nashromážděno 53 hraček, 67 kilo granulí, kartáče, deky, konzervy, psí salámy a spoustu pamlsků. Někteří chtěli přispět i finančně. Sbírka však byla ryze materiální a byli tak odkázání přímo na konto útulku.

„Rozhodli jsme se sbírat jen materiál, například granule pejsci určitě ocení a všichni tak přesně vědí, k čemu sbírka je," říká za organizátory Veronika Mazurová.

Sami organizátoři byli překvapení velkou účastí. „S takovou účastí jsme absolutně nepočítali, hodně nám pomohla propagace na sociální síti," shodují se organizátoři a dodávají, že největším překvapením pro ně byl dar od karvinských městských policistů, kteří dovezli 50 kilo granulí.

Organizátoři zaznamenali jen samé pozitivní ohlasy, lidé je chválili. „Přicházejí různé typy, měli jsme tady starší lidi, maminky s dětmi, a dokonce přišla paní i s jezevčíkem, trošku jsme se báli, aby nám ho tady taky nenechala," vtipkuje další ze studentů Martin Walowy. A jaký je to pocit, získat kredity ke studiu a k tomu pomoci? „Naprosto úžasný," říkají organizátoři.

Zdroj: Deník

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015